Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO SMAKOSZÓW KAWY

IGUANA

Recommended Posts

MAM ZAMIAR KUPIĆ SOBIE CIŚNIEniowy expres do kawy firmy KRUPS . Ale zupełnie się nie znam są tam jakieś bary ( domniemam im więcej tym lepiej) nie wiem nawet jak działa taki expresik :oops: może ktoś ma i używa jak się sprawdza w codziennym użytku czekam na opinie a może kupić zwykły przelewowy i nie zawracać sobie głowy techniką.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A więc - ciśnienie 15 bar - co do kawy zwykła MK Cafe może nie smakować. Radzę kupić nowy(chyba, że lubicie pogrzebać przy nim). Pamiętajcie o czyszczeniu sitka po zaparzeniu kawy.

A smak? Oj lepszy dla smakoszy...tylko trzba się nauczyć obsługi urządzenia...

Pozdrawiam użytkownik małego(hehe) Krupsa 15 barowego.

ja kawe z ekspresu lubie ale zadko pijam bo jakims smakoszem kawy nie jestem , pije rano na obudzenie sie (rozpuszczalna) a nie delektuje...

a ekspres stoi w kuchni i sie kurzy - nie mam czaso rano na czekanie czyszczenie itp :-? :wink: pozatym ta z ekspressu dla mnie za mocna.... od razu rece mi lataja....

za to jestem fanka herbat - zielonych czerwonych , smakowych ... i ostatnio poluje na takie "ekspresiki" do parzenia herbaty (no ale one juz nie cisnieniowe :wink: )

Jeśli jest ktoś smakoszem kawy, to zgodzi się ze mna, że najlepsza jest kawa "świerzo zmielona". Ja sam od kilku lat miałem ekspres ciśnieniowy (to ten z tymi "barami"), ale zawsze było "coś nie tak". Robiłam różne mieszanki,ale to nie ta kawa. I wymyśliłem! Ekspres ma być z młynkiem. Kupiłem takowy, jest to tz. automat (a ściślej pół). Do młynka sypie się kawe, ustala "ziarnistość", ilość wody i naparu i enter. " Maszynka mieli, dozuje, ubija i parzy znakomitą kawunię z naturalną pianką. Warto zainwestować.

a możecie podać jakieś namiary (tzn. nazwy) na takie ekspresy do kawy. acha, czy to prawda, że taki ekspres z młynkiem to koszt powyżej 3k

:o :o :o bo jeśli tak, to chyba jeszcze długo go nie kupię :cry: :cry:

Krups na 1 filiżankę nowy ok 600-700 zł a z allegro ok. 130-150 zł

Ja mam większy problem ponieważ uwielbiam zapach kawy a nikt tzn. żona ani ja ich nie pijamy max.1 kawa na tydzień więc ciągle brak mi pozytywnych odczuć zapachowych (dlatego cieszę się z gości)

Uwielbiam za to herbaty carne i czerwone, ewentualnie owocowe (zielone jakoś nie) :-)

I co z tym fantem zrobić ?

Krups na 1 filiżankę nowy ok 600-700 zł a z allegro ok. 130-150 zł

ale jak rozumiem to kawiarka bez młynka. z młynkiem pewnie droższa :wink:

a firma krups tu i ówdzie się powtarza więc dobrze wiedzieć. dzięki

No jasne - tyle kosztuje zwykły full manual.

Ale warto.

Ja mam większy problem ponieważ uwielbiam zapach kawy a nikt tzn. żona ani ja ich nie pijamy max.1 kawa na tydzień więc ciągle brak mi pozytywnych odczuć zapachowych (dlatego cieszę się z gości)

Uwielbiam za to herbaty carne i czerwone, ewentualnie owocowe (zielone jakoś nie) :-)

I co z tym fantem zrobić ?

no to mozna polecici swieczki zapachowe - sa juz takie o zapachu kawy ;)

moze az tak intensywnie nie pachna jak prawdziwa kofeina ale...;) :wink: