Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO SMAKOSZÓW KAWY

IGUANA

Recommended Posts

Ja mam większy problem ponieważ uwielbiam zapach kawy a nikt tzn. żona ani ja ich nie pijamy max.1 kawa na tydzień więc ciągle brak mi pozytywnych odczuć zapachowych (dlatego cieszę się z gości)

Uwielbiam za to herbaty carne i czerwone, ewentualnie owocowe (zielone jakoś nie) :-)

I co z tym fantem zrobić ?

Mój Robert też pił tylko herbaty ale powoli go nauczyłam bo nie miałam z kim pić kawy. Najpierw Cappuccino potem słaba kawa z dużą ilością mleka. Potem proporcje się wyrównywały. Teraz już bez kawy nie zaczyna dnia. Nie wiem czy to źle czy dobrze ale przynajmniej pijemy to samo . Asia

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

to ja też się pochwalę :wink: :wink: :wink: skoro jestem już na swoim :D

zostałem obdarowany kawiarką ciśnieniową rowenta (na kawę sypaną a nie na saszetki)

niestety bez młynka :cry: ale darowanemu itd......

wrażenia: bardzo pozytywnie - trochę trwało zanim się przyzwyczaiłem do tych mniejszych filiżanek (większe kubki nie wchodzą pod kawiarkę :wink: ) ale smak kawy zdecydowanie inny niż rozpuszczalnej (pijałem ostatnio neskę expresso i dla tych co nie mają ekspresu to ją polecam). mam jeszcze kłopoty z zamianą mleka w piankę. szybciej mleko zagotuję parownikiem niż zamienię w piankę ale staram się, staram......

wyczuwam różnicę pomiędzy mkkafe a np. lavatzzą - nie tylko finansową :lol:

pozdro dla kawoszy :D

• 3 months później...

Od kilku tygodni mam przyjemność korzystać na co dzień z automatycznego ekspresu do kawy KRUPS XP 7200.

http://krups.com.pl/grfx/maschinen/xp7200.jpg

Można sobie ustawić np. drobne mielenie kawy i wychodzi kawa z pianką. Podkładam kubek lub filiżankę, ustawiam ilość wody, wybieram pomiędzy kawą mocniejszą a słabszą i ... kawa gotowa. Do tego śmietanka i palce lizać :)

W odróżnieniu od innych modeli (innych firm) można wertykalnie regulować dyszą wypływu kawy, co jest ważne jeśli chcesz sobie nalać kawy do czegoś wyższego niż mała filiżanka.

Kupiłam w sklepie internetowym, ale nazwy nie chce podać, gdyż sklepik naprawdę niezły, ale firma kurierska do bani. Nie miałam dotychczas doświadczeń z DPD (dawniej Masterlink), ale nie były najlepsze. Na szczęście nie takie, jak można znaleźć na Google.

• 4 weeks później...

W Belgii (ale pewnie nie tylko) bardzo popularny jest taki ekspres do kawy

http://www.allegro.pl/item139394489_ekspres_do_kawy_cisnieniowy_senseo_philips_tanio_.html

Mozna kupić wiele rodzajów kawy w saszetkach do tego sprzętu - smakowe i naturlane, o różnej intensywności smaku.

Sama nie jestem fanką kawy, ale w takiej formie pijam ją chętnie. Jednak prawdą jest, że KRUPS produkuje b.dobre ekspresy.

Od kilku tygodni mam przyjemność korzystać na co dzień z automatycznego ekspresu do kawy KRUPS XP 7200.

.

My mamy 7240.

B. podobny do 7200, tylko bardziej elektroniczny :-) (ma wyswietlacz).

Ja kawoszem nie jestem, ale od czasu do czasu tez sie skusze, bo podobno fajna robi (jak przyznaja nalogowcy, ktorzy pija kawe u nas).

Oprocz kawowania, bardzo wazna zaleta tych ekspresow sa ich gabaryty. To chyba najmniejsze z tych, ktore ogladalismy. Nie zagraca blatu w kuchni.

Gorath

• 2 weeks później...

Nie wiedziałem, że są ekspresy do zabudowy, ale pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wiem o kuchni. Jeżeli chodzi o ekspres ciśnieniowy to ponoć wychodzi ekstra kawa, ale tego potwierdzić nie mogę, choć mam w domu krups'a czy coś takiego, dokładnie nie pamietam, bo gdzieś w kącie się kurzy. Nie wiem dlaczego smakuje mi tylko plujka i to tylko, gdy sam sobie zaparzę.

Taka kawa z rana jak jeszcze w domu nie nie wstanie i nie przeszkadza ....ymmmm nie nic lepszego.

Nie wiedziałem, że są ekspresy do zabudowy, ale pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wiem o kuchni. Jeżeli chodzi o ekspres ciśnieniowy to ponoć wychodzi ekstra kawa, ale tego potwierdzić nie mogę, choć mam w domu krups'a czy coś takiego, dokładnie nie pamietam, bo gdzieś w kącie się kurzy. Nie wiem dlaczego smakuje mi tylko plujka i to tylko, gdy sam sobie zaparzę.

Taka kawa z rana jak jeszcze w domu nie nie wstanie i nie przeszkadza ....ymmmm nie nic lepszego.

Że nie wspomnę o tym rozchodzącym się aromacie...

Izat jak zwykle tylko najlepsze wybiera :lol:

Wsrod ekspresow do zabudowy oprocz Miele jest jeszcze spory wybor z AEG... oprocz tego Fagor, Ariston, SMEG no i Siemens.

Co nieco mozna poogladac tutaj:

http://www.alejahandlowa.pl/tr/branza/ekspresy_do_zabudowy_14695.html

Ja chyba wybiore jednak Siemensa, bedzie pasowal do reszty kuchni 8)

http://www.siemens-hausgeraete.de/customimages/DE/de/siemenserleben/2i-tk68e570.jpg

Natomiast w temacie dobrej kawy... to temat rzeka :)

Przy dobrym ekspresie cisnieniowym na dzien dobry radze zapomniec o wszelkiego rodzaju Jacobsach, Tchibo... nawet Lavazza odpada (ta standardowa "hipermarketowa"), no chyba ze niebieska Lavazza do zastosowan Profi - ta jest dobra - kiedys mozna ja bylo kupic w Auchan w takich duzych torbach 1 kg. Oczywiscie ziaranista, do zmielenia tuz przed zaparzeniem :)

Z "hipermarketowych" kaw moim zdaniem w rachube wchodzi Sagafredo, Illy (ale ta jest ciezko kupic w ziarnach) albo Kimbo...

Polecam w tym wzgledzie delikatesy Piotr i Pawel - czasem mozna cos ciekawego znalezc.

Jesli zas chodzi o ekspresy wolnostojace - to oczywiscie cisnieniowe (15 bar) i najlepiej z mlynkiem... Mlynki wbudowane w ekspresy sa typu zarnowego a nie udarowego (jak zwykle mlynki reczne) - a to wbrew pozorom ma bardzo duze znaczenie 8)

Sposrod firm produkujacych dobre ekspresy wolnostajace - zdecydowanie Jura, ewentualnie Saeco... Krups moim zdaniem wypada nieco gorzej, choc drozsze modele zle nie sa...

Smacznego :p

• 2 years później...

Mój de Longhi ma dwie zaparzaczki, jedna na kawę zmieloną, a druga właśnie na saszetki. Ta kawa w saszetkach (ja kupuję "Illy" http://ekawy.com/produkt/2295 ) jest dobra, tylko drogo to wychodzi. No i jednak nie to, co z "normalnej" kawy. Saszetki maja tę zaletę, że jak komuś zależy na czasie (taki szybki shot espresso w biegu), to się nie musi pierniczyć z ugniataniem, nie trzeba uważać, aby się nie rozsypało, no i opróżnianie zaparzaczki jest prostsze. Ja ostatnio mam sporo czasu, więc saszetki na razie olewam i robię z mielonej ;)

Niedawno pisałem, jaki ekspres wybrałem i jestem dość zadowolony:

http://forum.muratordom.pl/ekspres-do-kawy-przelewowy,t141087.htm