Asia i Robert 09.05.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ja mam większy problem ponieważ uwielbiam zapach kawy a nikt tzn. żona ani ja ich nie pijamy max.1 kawa na tydzień więc ciągle brak mi pozytywnych odczuć zapachowych (dlatego cieszę się z gości) Uwielbiam za to herbaty carne i czerwone, ewentualnie owocowe (zielone jakoś nie) I co z tym fantem zrobić ? Mój Robert też pił tylko herbaty ale powoli go nauczyłam bo nie miałam z kim pić kawy. Najpierw Cappuccino potem słaba kawa z dużą ilością mleka. Potem proporcje się wyrównywały. Teraz już bez kawy nie zaczyna dnia. Nie wiem czy to źle czy dobrze ale przynajmniej pijemy to samo . Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 09.05.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No to się pochwalę. Ja dzięki Muratorowi mam ekspres ciśnieniowy Jura z młynkiem. Na początku nawet nie wiedziałam gdzie można kupić dobrą kawę ziarnistą. Teraz wiem więcej ale sprawdzamy kolejne i ciągle się uczymy. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 05.07.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 to ja też się pochwalę skoro jestem już na swoim zostałem obdarowany kawiarką ciśnieniową rowenta (na kawę sypaną a nie na saszetki) niestety bez młynka ale darowanemu itd...... wrażenia: bardzo pozytywnie - trochę trwało zanim się przyzwyczaiłem do tych mniejszych filiżanek (większe kubki nie wchodzą pod kawiarkę ) ale smak kawy zdecydowanie inny niż rozpuszczalnej (pijałem ostatnio neskę expresso i dla tych co nie mają ekspresu to ją polecam). mam jeszcze kłopoty z zamianą mleka w piankę. szybciej mleko zagotuję parownikiem niż zamienię w piankę ale staram się, staram...... wyczuwam różnicę pomiędzy mkkafe a np. lavatzzą - nie tylko finansową pozdro dla kawoszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barba 13.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Od kilku tygodni mam przyjemność korzystać na co dzień z automatycznego ekspresu do kawy KRUPS XP 7200. http://krups.com.pl/grfx/maschinen/xp7200.jpg Można sobie ustawić np. drobne mielenie kawy i wychodzi kawa z pianką. Podkładam kubek lub filiżankę, ustawiam ilość wody, wybieram pomiędzy kawą mocniejszą a słabszą i ... kawa gotowa. Do tego śmietanka i palce lizać W odróżnieniu od innych modeli (innych firm) można wertykalnie regulować dyszą wypływu kawy, co jest ważne jeśli chcesz sobie nalać kawy do czegoś wyższego niż mała filiżanka. Kupiłam w sklepie internetowym, ale nazwy nie chce podać, gdyż sklepik naprawdę niezły, ale firma kurierska do bani. Nie miałam dotychczas doświadczeń z DPD (dawniej Masterlink), ale nie były najlepsze. Na szczęście nie takie, jak można znaleźć na Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 04.11.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 W Belgii (ale pewnie nie tylko) bardzo popularny jest taki ekspres do kawyhttp://www.allegro.pl/item139394489_ekspres_do_kawy_cisnieniowy_senseo_philips_tanio_.html Mozna kupić wiele rodzajów kawy w saszetkach do tego sprzętu - smakowe i naturlane, o różnej intensywności smaku. Sama nie jestem fanką kawy, ale w takiej formie pijam ją chętnie. Jednak prawdą jest, że KRUPS produkuje b.dobre ekspresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorath 04.11.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Od kilku tygodni mam przyjemność korzystać na co dzień z automatycznego ekspresu do kawy KRUPS XP 7200. . My mamy 7240. B. podobny do 7200, tylko bardziej elektroniczny (ma wyswietlacz). Ja kawoszem nie jestem, ale od czasu do czasu tez sie skusze, bo podobno fajna robi (jak przyznaja nalogowcy, ktorzy pija kawe u nas). Oprocz kawowania, bardzo wazna zaleta tych ekspresow sa ich gabaryty. To chyba najmniejsze z tych, ktore ogladalismy. Nie zagraca blatu w kuchni. Gorath Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 14.11.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Widzialem niedrogi ekspres Elektrolux AEG, wg sprzedawcy jest niedrogi a kawa z niego wychodzi bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Hello, Czy ktoś mógłby polecić mi dobry ekspres do zabudowy 60cm? Raczej średnia półka cenowa... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz01 22.11.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Nie wiedziałem, że są ekspresy do zabudowy, ale pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wiem o kuchni. Jeżeli chodzi o ekspres ciśnieniowy to ponoć wychodzi ekstra kawa, ale tego potwierdzić nie mogę, choć mam w domu krups'a czy coś takiego, dokładnie nie pamietam, bo gdzieś w kącie się kurzy. Nie wiem dlaczego smakuje mi tylko plujka i to tylko, gdy sam sobie zaparzę.Taka kawa z rana jak jeszcze w domu nie nie wstanie i nie przeszkadza ....ymmmm nie nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.11.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Nie wiedziałem, że są ekspresy do zabudowy, ale pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wiem o kuchni. Jeżeli chodzi o ekspres ciśnieniowy to ponoć wychodzi ekstra kawa, ale tego potwierdzić nie mogę, choć mam w domu krups'a czy coś takiego, dokładnie nie pamietam, bo gdzieś w kącie się kurzy. Nie wiem dlaczego smakuje mi tylko plujka i to tylko, gdy sam sobie zaparzę. Taka kawa z rana jak jeszcze w domu nie nie wstanie i nie przeszkadza ....ymmmm nie nic lepszego. Że nie wspomnę o tym rozchodzącym się aromacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.11.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 chyba Miele ma ekspres ciśnieniowy do zabudowy, ale to raczej wyższa półka cenowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 23.11.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Izat jak zwykle tylko najlepsze wybiera Wsrod ekspresow do zabudowy oprocz Miele jest jeszcze spory wybor z AEG... oprocz tego Fagor, Ariston, SMEG no i Siemens. Co nieco mozna poogladac tutaj: http://www.alejahandlowa.pl/tr/branza/ekspresy_do_zabudowy_14695.html Ja chyba wybiore jednak Siemensa, bedzie pasowal do reszty kuchni http://www.siemens-hausgeraete.de/customimages/DE/de/siemenserleben/2i-tk68e570.jpg Natomiast w temacie dobrej kawy... to temat rzeka Przy dobrym ekspresie cisnieniowym na dzien dobry radze zapomniec o wszelkiego rodzaju Jacobsach, Tchibo... nawet Lavazza odpada (ta standardowa "hipermarketowa"), no chyba ze niebieska Lavazza do zastosowan Profi - ta jest dobra - kiedys mozna ja bylo kupic w Auchan w takich duzych torbach 1 kg. Oczywiscie ziaranista, do zmielenia tuz przed zaparzeniem Z "hipermarketowych" kaw moim zdaniem w rachube wchodzi Sagafredo, Illy (ale ta jest ciezko kupic w ziarnach) albo Kimbo... Polecam w tym wzgledzie delikatesy Piotr i Pawel - czasem mozna cos ciekawego znalezc. Jesli zas chodzi o ekspresy wolnostojace - to oczywiscie cisnieniowe (15 bar) i najlepiej z mlynkiem... Mlynki wbudowane w ekspresy sa typu zarnowego a nie udarowego (jak zwykle mlynki reczne) - a to wbrew pozorom ma bardzo duze znaczenie Sposrod firm produkujacych dobre ekspresy wolnostajace - zdecydowanie Jura, ewentualnie Saeco... Krups moim zdaniem wypada nieco gorzej, choc drozsze modele zle nie sa... Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 P.e.t.e. Wielkie dzięki. Pogrzebię i coś pewnie wybiorę. Na razie podoba mi się AEG i Siemens. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 15.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Temat stary a ja się właśnie zastanawiam nad zakupem ekspresu.Co jest wart ekspres Nestle na kapsułki? Bo kawa smaczna, pytanie tylko ile zawartość kapsułki ma wspólnego z kawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.01.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Mój de Longhi ma dwie zaparzaczki, jedna na kawę zmieloną, a druga właśnie na saszetki. Ta kawa w saszetkach (ja kupuję "Illy" http://ekawy.com/produkt/2295 ) jest dobra, tylko drogo to wychodzi. No i jednak nie to, co z "normalnej" kawy. Saszetki maja tę zaletę, że jak komuś zależy na czasie (taki szybki shot espresso w biegu), to się nie musi pierniczyć z ugniataniem, nie trzeba uważać, aby się nie rozsypało, no i opróżnianie zaparzaczki jest prostsze. Ja ostatnio mam sporo czasu, więc saszetki na razie olewam i robię z mielonej Niedawno pisałem, jaki ekspres wybrałem i jestem dość zadowolony: http://forum.muratordom.pl/ekspres-do-kawy-przelewowy,t141087.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 16.01.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Jakis czas temu zakupilismy ekspres cisnieniowy z mlynkiem aeg elektrolux CS5000. Kawka wychodzi miodzio a cappucinko jeszcze lepsze Do tej pory uwielbialam nesce a teraz juz jej do ust nie biorę Jakos przestala mi smakowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsaii 16.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Do lepszego człowiek się szybko przyzwyczaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 16.01.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 moja żona jest spaczona na punkcie kawy. pozytymnie ma sie rozumieć. Expres Gaggia Baby. jak ognia wystrzegała się automatu. i osobny młynek z kamieniami. kawa smakuje niebiańsko. świeżo mielona oczywiście. no i przestałem pić herbaty. dla maniaków polecam: kaffeprego.pl hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 16.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 ..Do tej pory uwielbialam nesce... nie wyrażaj się a poza tym to było dość ryzykowne: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80279,6159152,Siedem_filizanek_kawy_i_slyszysz_glosy_zmarlych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsaii 16.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 A może kawa po prostu pozwala to wszystko usłyszeć... Może to nie halucynacje... Może ludzie po kawie właśnie słyszą to, czego nikt inny nie słyszy Może to łącznik między światem żywych i umarłych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts