Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO SMAKOSZÓW KAWY

IGUANA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki podpowiedzi Cpt_Q kupilam ekspres 2w1 (przelewowo-cisnieniowy) i po 2 msc moge powiedziec, ze bardziej smakuje mi kawa z przelewowki. Do tego mam ekspres z programatorem, wiec gdy rano wstajemy zaspani, a kawa juz jest zrobiona i poczuje w kuchni zapach to od razu jestem juz na pelnych obrotach.

Co do cisnienowego to lubie taka kawke ze spienionym mlekiem ale tak nie za czesto (przy niedzieli).

Do cisnieniowego uzywam illy, a do przelewowki najlepiej nam smakuje jacobs zielony.

...do cisnieniowego uzywam illy, a do przelewowki najlepiej nam smakuje jacobs zielony.

ja też :D

do ciśnieniowego jeszcze poszukuję swojego faworyta (tych różnistych Lavazza, Segafredo i innych jest mrowie a mrowie ;)

przelewowy rano na rozruch - jassne - pełen dzbanek - razem z żoną obalamy.

No i dobry jak goście są, nikt się nie będzie pierniczył w dziesięć kawek z espresso - cały czas by trzeba było przy nim stać ;)

A ja nie lubie Lavazzy w ciśnieniówce :-?

Natomiast polecam kawę, którą można kupić m.in. w Piotrze i Pawle. Kawa nazywa się Kimbo - mnie ta nazwa kiedyś też nic nie mówiła :wink: :D

Bardzo smaczna, nie za kwaśna - wychodzi smaczna nawet w bardzo "wymagających" ekspresach. Można ją kupić mieloną jak i ziarnach, w kilku wersjach. Najlepsza jest wersja w czarnym opakowaniu o nazwie Espresso Napoletano. Kosztuje podobnie jak Lavazza.

W ekspresach ciśnieniowych kawa jest parzona bardzo szybko. Krótki okres parzenia powoduje, ze jest bardzo aromatyczna i mocna ale zawiera bardzo mało kofeiny. Dlatego Włosi, którzy piją kawę z ekspresów ciśnieniowych lub kawiarek działających ciśnieniowo piją tych kaw i 10 dziennie i nie czują tego efektu drżenia jaki mamy gdy wypijemy za dużo kawy parzonej w ekspresie przelewowym czy rozpuszczalnej. Kawa z ekspresu ciśnieniowego to tzw. mała kawa. Jest esencjonalna niemalże. Pobudza i dodaje powera ale nie ma po niej drżenia.

Osobiscie lubie do kawy dodać czasem smaczku wanilii lub cynamonu. Jest też dostępna przyprawa do kawy Kamisa w słoiczku. Nadaje kawie przyjemny korzenno-piernikowy zapach. Oczywiście po takie urozmajcenia prawdziwy smakosz kawy pewnei nie siegnie ale czasem chce się odmiany :wink: :lol:

• 3 months później...
  • 3 months później...