Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

niestety się zdarzyło, zamarzła nam póki co z niewiadomych powodów cała instalacja c.o. razem z piecem oczywiście. staraty spore. teraz po rozmowie z serwisem wyszło że trudno/bardzo drogo ustalić przyczynę wyłączenia się pieca. dom jest jednak ubezpieczony i ubezpieczenie obejmuje:

"budynek - obiekt budowlany trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych, posiadający fundamenty i dach, wbudowane podstawowe instalacje (wodna, kanalizacyjna, gazowa, ogrzewania centralnego, elektryczna, odgromowa) i ich wyposażenie (za które należy uważać m.in. umywalki, zlewy, wanny, piece, podgrzewacze ciepłej wody, hydrofory), wykładziny podłóg i ścian trwale związane z podłożem, meble wbudowane;"

"eksplozja - gwałtowna zmiana stanu równowagi układu z jednoczesnym wyzwoleniem się gazów, pyłów lub pary, wywołane ich właściwością rozprzestrzeniania się; w odniesieniu do naczyń ciśnieniowych i innych tego rodzaju zbiorników warunkiem uznania szkody za spowodowaną eksplozją jest aby ściany tych naczyń i zbiorników uległy rozdarciu w takich rozmiarach, iż wskutek ujścia gazów, pyłów, pary lub cieczy nastąpiło nagłe wyrównanie ciśnień; za spowodowane eksplozją uważa się również szkody powstałe wskutek implozji, polegające na uszkodzeniu zbiornika lub aparatu próżniowego ciśnieniem zewnętrznym;"

Moje pytanie oczywiście brzmi: czy na tej podstawie uda mi się od nich coś wyciągnąć i ewentualnie czy ktoś z was miał do czynienia z takimi szkodami i odszkodowaniami?

uprzedzając wypadki: to nie był wynik mojego niedbalstwa

https://forum.murator.pl/topic/52738-odszkodowanie-za-zamarzni%C4%99te-co/

niestety się zdarzyło, zamarzła nam póki co z niewiadomych powodów cała instalacja c.o. razem z piecem oczywiście. staraty spore. teraz po rozmowie z serwisem wyszło że trudno/bardzo drogo ustalić przyczynę wyłączenia się pieca. dom jest jednak ubezpieczony i ubezpieczenie obejmuje:

"budynek - obiekt budowlany trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych, posiadający fundamenty i dach, wbudowane podstawowe instalacje (wodna, kanalizacyjna, gazowa, ogrzewania centralnego, elektryczna, odgromowa) i ich wyposażenie (za które należy uważać m.in. umywalki, zlewy, wanny, piece, podgrzewacze ciepłej wody, hydrofory), wykładziny podłóg i ścian trwale związane z podłożem, meble wbudowane;"

"eksplozja - gwałtowna zmiana stanu równowagi układu z jednoczesnym wyzwoleniem się gazów, pyłów lub pary, wywołane ich właściwością rozprzestrzeniania się; w odniesieniu do naczyń ciśnieniowych i innych tego rodzaju zbiorników warunkiem uznania szkody za spowodowaną eksplozją jest aby ściany tych naczyń i zbiorników uległy rozdarciu w takich rozmiarach, iż wskutek ujścia gazów, pyłów, pary lub cieczy nastąpiło nagłe wyrównanie ciśnień; za spowodowane eksplozją uważa się również szkody powstałe wskutek implozji, polegające na uszkodzeniu zbiornika lub aparatu próżniowego ciśnieniem zewnętrznym;"

Moje pytanie oczywiście brzmi: czy na tej podstawie uda mi się od nich coś wyciągnąć i ewentualnie czy ktoś z was miał do czynienia z takimi szkodami i odszkodowaniami?

uprzedzając wypadki: to nie był wynik mojego niedbalstwa

Mam wrażenie że ubezpieczenie masz w PZU - co do odszkodowania to raczej nie powinno byc stresów natomiast mogą próbować dochodzić regresem kasy od wykonawcy lub producenta kotła.

https://forum.murator.pl/topic/52738-odszkodowanie-za-zamarzni%C4%99te-co/#findComment-1149179

Zgłoś do ubezpieczyciela. Jeśli przyznają Ci odszkodowanie to straty - jeśli udowodnią czyjś błąd- będą od niego dochodzić zwrotu. Tylko... czy ty już dawno nie miałeś tego zgłosić????

Wg KC zgłoszenie szkody z OC (odpowiedzialność cywilna) jest możliwa do 3 lat po zaistnieniu zdarzenia (dotyczyło to zwłaszcza oc komunikacyjnego), ale nie chcę do koca się wypowiadać ponieważ skończyłem współpracę z ubezpieczycielem jakieś 2 lata temu.

Pozostaje sprawdzić w OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) które dostałeś wraz z polisą(to te takie kolorowe książęczki).

https://forum.murator.pl/topic/52738-odszkodowanie-za-zamarzni%C4%99te-co/#findComment-1149551

przedawnienie roszczeń z tego tytułu to faktycznie chyba 3 lata. polisa jest na obowiązkowe ubezpiecznie budynków rolniczych. niby powinienem ubezpieczyciela powiadomić niezwłocznie ale nawet jeśli tego nie zrobiłem (bo w sumie przypadkiem wpadłem od czego dokładnie sie ubezpiecza obowiązkowo - a to nawet jest od spadających samolotów) to jedynym momentem kiedy mogą niewypłacić odszkodowania, jeśli się łapię na odpowoiednie ryzyka, jest - rażace niedbalstwo. ja wg mnie wykazałem sie rażącą nadgorliwością i stąd straty :( długa, smutna historia. w każdym razie roiłem wszystko żeby wszystkie instalacje zabezpieczyć w te większe mrozy i mam nadzieję że mi się uda to udowodnić
https://forum.murator.pl/topic/52738-odszkodowanie-za-zamarzni%C4%99te-co/#findComment-1149857