Darek K. 26.04.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mam dom otynkowany tradycyjnym cementowo-wapiennym tynkiem - 4 lata temu. Chciałbym teraz nadać mu jakiś kolor, ale jest mały problem, na tynku są drobne pęknięcia od osiadania budynku. Myślałem o położeniu na tym tynku silikonowego - czy to dobry pomysł ? Jeden z fachowców od tynku orzekł, że trzeba na ten tynk co mam dać klej+siatkę i dopiero wtedy tynk - czy to nie przesada ?Może ktoś z was robił taki tynk silikonowy bezpośrednio na tynku tradycyjnym ?Podpowiedzcie co z tym zrobić. A może pomalować specjalną farbą do spękań ? Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zawsze musi byc w takim przypadku siatka i tynk cienkowarstwowy przed nalozeniem tynku ozdobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 26.04.2006 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zawsze musi byc w takim przypadku siatka i tynk cienkowarstwowy przed nalozeniem tynku ozdobnego Ja już mam tynk, co prawda nie cienkowarstwowy, ale tradycyjny, więc myślę sobie, że wystarczy środek gruntujący i tynk ozdobny. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.04.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zawsze musi byc w takim przypadku siatka i tynk cienkowarstwowy przed nalozeniem tynku ozdobnego Ja już mam tynk, co prawda nie cienkowarstwowy, ale tradycyjny, więc myślę sobie, że wystarczy środek gruntujący i tynk ozdobny. Darek jeżeli tak postanowiłeś to dlaczego pytasz na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 jak nie dasz siatki i warstwy kleju na siatce moze pękać ci tynk ozdobny (reczej na 100% ci pęknie)na siatce nie będzie widać, te dwie wyprawy zupełnie inaczej pracuja pod wpływem zmian temepratury.nie zapomnij o gruncie pod I warstwę kleju - musi być by zmniejszyc chłonność tynku CWap, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 26.04.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zawsze musi byc w takim przypadku siatka i tynk cienkowarstwowy przed nalozeniem tynku ozdobnego Ja już mam tynk, co prawda nie cienkowarstwowy, ale tradycyjny, więc myślę sobie, że wystarczy środek gruntujący i tynk ozdobny. Darek jeżeli tak postanowiłeś to dlaczego pytasz na forum? Nie postanowiłem, ale szukam potwierdzenia w praktyce, nie chcę się wpędzić w koszty (tynk+siatka), więc szukam osób które robiły tak lub podobnie. Tynk silikonowy jest podobno lekko elastyczny, być może drobne rysy by pokrył. Tylko czy w praktyce też tak jest ? Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zastanawiam się nad kosztami to około 7 zł za m2 a śpisz spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 26.04.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 7zl to tylko za robocizne?Ile w takim razie kosztuja materialy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 7zl to tylko za robocizne?Ile w takim razie kosztuja materialy? MATERIAŁY CENY NETTO BEZ RABATÓW (-ok 15%) : SIATKA 2,15ZŁ /M2 Klej do zbrojenia np Ceresit CT 85 33zł /25 kg - zuzycie 4 kg/m2 grunt CT 17 7,50 za 1 litr/ zuzycie 0,2/m2 ------------------------------------------------------------------------------- suma kosztów 1 m2 - ok 8,50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts