Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk na tynk ?

Recommended Posts

Mam dom otynkowany tradycyjnym cementowo-wapiennym tynkiem - 4 lata temu. Chciałbym teraz nadać mu jakiś kolor, ale jest mały problem, na tynku są drobne pęknięcia od osiadania budynku. Myślałem o położeniu na tym tynku silikonowego - czy to dobry pomysł ? Jeden z fachowców od tynku orzekł, że trzeba na ten tynk co mam dać klej+siatkę i dopiero wtedy tynk - czy to nie przesada ?

Może ktoś z was robił taki tynk silikonowy bezpośrednio na tynku tradycyjnym ?

Podpowiedzcie co z tym zrobić. A może pomalować specjalną farbą do spękań ?

Darek

zawsze musi byc w takim przypadku siatka i tynk cienkowarstwowy przed nalozeniem tynku ozdobnego

Ja już mam tynk, co prawda nie cienkowarstwowy, ale tradycyjny, więc myślę sobie, że wystarczy środek gruntujący i tynk ozdobny.

Darek

jeżeli tak postanowiłeś to dlaczego pytasz na forum?

jak nie dasz siatki i warstwy kleju na siatce moze pękać ci tynk ozdobny (reczej na 100% ci pęknie)

na siatce nie będzie widać, te dwie wyprawy zupełnie inaczej pracuja pod wpływem zmian temepratury.

nie zapomnij o gruncie pod I warstwę kleju - musi być by zmniejszyc chłonność tynku CWap,

zawsze musi byc w takim przypadku siatka i tynk cienkowarstwowy przed nalozeniem tynku ozdobnego

Ja już mam tynk, co prawda nie cienkowarstwowy, ale tradycyjny, więc myślę sobie, że wystarczy środek gruntujący i tynk ozdobny.

Darek

jeżeli tak postanowiłeś to dlaczego pytasz na forum?

Nie postanowiłem, ale szukam potwierdzenia w praktyce, nie chcę się wpędzić w koszty (tynk+siatka), więc szukam osób które robiły tak lub podobnie. Tynk silikonowy jest podobno lekko elastyczny, być może drobne rysy by pokrył. Tylko czy w praktyce też tak jest ?

Darek

7zl to tylko za robocizne?Ile w takim razie kosztuja materialy?

MATERIAŁY CENY NETTO BEZ RABATÓW (-ok 15%) :

SIATKA 2,15ZŁ /M2

Klej do zbrojenia np Ceresit CT 85 33zł /25 kg - zuzycie 4 kg/m2

grunt CT 17 7,50 za 1 litr/ zuzycie 0,2/m2

-------------------------------------------------------------------------------

suma kosztów 1 m2 - ok 8,50 zł