Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

laczenie kafli i parkietu

Recommended Posts

Witajcie.

To temat na pograniczu wnetrz i... stanu surowego, ale nie wiedzialem, gdzie pytac :)

Kto ma laczone kafle podlogowe z parkietem? Np na granicy kuchni i salonu. Nurtuje mnie ta sprawa: ile miejsca zajmie parkiet, a ile kafle, jakie sa grube?

Jestem przed posadzkami i zastanawiam sie, czy w miejscu, gdzie planuje parkiet, posadzka nie powinna byc nizej niz tam, gdzie beda kafle? Wydaje sie, ze mozna to zrobic w miejscu dylatacji. Nie wchodzi w gre pozniejsze dolewanie wylewki samopoziomujacej, moim zdaniem to niepotrzebny wydatek.

Jeszcze ciekawiej moze byc, gdy laczenie nie jest linia prosta... moze ktos tak ma? :)

Szczegolnie prosze o podzielenie sie doswiadczeniami tych, ktorzy maja u siebie taki przypadek laczenia kafli i parkietu... dzieki z gory.

He, he :)

Najpierw musisz podjąć decyzję jaki parkiet... Bo sam parkiet ma różną grubość - deski i większe elementy z "prawdziwego" drewna 22mm z chemią, parkiet "fiński" 15mm z impregnatem, mozaika chyba jeszcze cieńsza (jakieś 13 mm ze wszystkim - ale nie wiem dokładnie)

Na płytki terakotowe licz standardowo jakieś 9mm, ale zdarzają się odstępstwa od reguły. Nasz płytkarz zażyczył sobie np, żeby położyć mu 1 deskę parkietową jako wyznacznik poziomu - płytkarz wchodzi jako pierwszy, jesli coś się nie dopasuje, trudno to później zrobić...

Panele (jakby gdzieś były jednak ;)) z matą wygłuszającą to też ok. 9mm.

Jeśli schody - też trzeba określić grubości stopni i wysokość podłogi/wylewki na pietrze, żeby pierwszy i ostatni stopień schodów nie wyszły niewygodne.

Jeśli gdzieś podłoga na legarach (klasyczne dechy) - najczęściej stolarze dopasowują się do wylewki i podłoża.

Napisałam he,he, bo mi ustalenie tego wszystkiego ładnych parę chwil zajęło. Powodzenia :)

burgundczyku - dobrze kombinujesz.

Od strony parkieciarza powiem tyle:

Grubość parkietu:

Mozaika klasyczna: 8 lub 10 mm;

Mozaika (pakiet) przemysłowa: 10, 15, 20, 22 lub 24 mm;

Parkiet warstwowy (gotowy): 11, 13, 14, 15, 18 lub 22 mm;

Parkiet lity (lamelkowy): 10, 11, 12, 13 lub 14 mm;

Parkiet lity (pióro-wpust): 14, 15, 16, 18, 20 lub 22 mm;

Deska podłogowa: 14, 15, 16, 18, 20, 22, 25,4 (26) lub 32 mm.

Grubość paneli:

panel drewniany: 11, 14, 15, 18, 20, 22, 26, 28, 32 lub 36 mm;

panel laminowany (hdf): 6, 7, 8, 9, 10, 11 lub 12 mm;

panel fornirowany (hdf): 6, 7 lub 8 mm.

Grubość podkładów pod panele:

tektura falista: 2 lub 3 mm;

pianka PE: 2, 3, 4 lub 5 mm;

pianka PU: 3, 4 lub 5,5 mm;

podkład płyta EKO: 4, 5,5, 6 lub 7 mm;

korek techniczny: 1,8, 2, 3, 4 lub 5 mm.

I to mniej więcej wszystko od strony drewna. Jeżeli tu podejmiesz decyzję to masz połowę sukcesu. 8)

dziekuje WAM za cenne uwagi :)

wykonawca podpowiedzial mi, ze jego zdaniem wazniejsza jest czesc kaflowa jesli chodzi o ustalenie poziomu wylewki, natomiast w czesciach parkietowych lepiej zostawic wiecej miejsca, gdyz tam latwiej(? niz pod kaflami wylewka samopoziomujaca) podniesc parkiet z pomoca maty wygluszajacej...

tzn generalnie lepiej zostawic miedzy oboma powierzchniami wieksza roznice niz mniejsza :) mam na mysli rzad milimetrow, nie centymetrow

wychodzi mi, ze roznica powinna byc miedzy 5 (przy panelach) a 15 mm (parkiet, deski)

zgodzicie sie z tym?

tak czy inaczej rzeczywiscie trzeba chyba juz cos wybierac na te podlogi...

Jeżeli decydujesz się na parkiet grubości 22 mm to po drugiej stronie musisz odjąć grubość kafla + grubość kleju i wychodzi Ci grubość wylewki, którą musisz zrobić.

To jest przykład teoretyczny: jeżeli kafel ma 8 mm + klej 3 mm = razem 11 mm. Parkiet ma grubość 22 mm a kafle z klejem 11 mm, brakuje nam 11 mm. Czyli wylewka powinna mieć około 11 mm (+- 1 mm).

Tak ja to widzę. :roll:

Chciałem dorzucić jeszcze jedną ważną sprawę przy takim połączeniu (mam w pokoju "dywanik" z parkietu - pod ścianami jeden rząd płytek). Jeśli chcesz zastosować podłogę pływającą (np. panele, barlinek itp.), czyli niezwiązaną z wylewką, to będziesz musiał zastosować listwy przykrywające nieprzyklejoną podłogę na niewielkiej szerokości od spoiny. Jeśli natomiast zdecydujesz się na parkiet lub inną podłogę przyklejoną do podłogi, wystarczy dylatacja np. z korka (rozwiązanie według mnie znacznie lepsze : z wyglądu i użytkowania - listwa zawsze będzie wystawać kilka milimetrów ponad poziomy posadzek).

U mnie było tak : parkiet + klej = 1,6 cm, płytki + klej = 1,7 - 2,0 cm (nierówna wylewka). Pan kładący parkiet zrobił sobie z długiej listwy szablon o odpowiedniej wysokości (wyciął jeden róg), i przy płytkach (w pasie ok. 0,7 m) dosztukował wylewkę jakimś syntetycznym klejem. W ten sposób połączenie płytek i parkietu jest idealne.