burgundczyk 26.04.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witajcie. To temat na pograniczu wnetrz i... stanu surowego, ale nie wiedzialem, gdzie pytac Kto ma laczone kafle podlogowe z parkietem? Np na granicy kuchni i salonu. Nurtuje mnie ta sprawa: ile miejsca zajmie parkiet, a ile kafle, jakie sa grube? Jestem przed posadzkami i zastanawiam sie, czy w miejscu, gdzie planuje parkiet, posadzka nie powinna byc nizej niz tam, gdzie beda kafle? Wydaje sie, ze mozna to zrobic w miejscu dylatacji. Nie wchodzi w gre pozniejsze dolewanie wylewki samopoziomujacej, moim zdaniem to niepotrzebny wydatek. Jeszcze ciekawiej moze byc, gdy laczenie nie jest linia prosta... moze ktos tak ma? Szczegolnie prosze o podzielenie sie doswiadczeniami tych, ktorzy maja u siebie taki przypadek laczenia kafli i parkietu... dzieki z gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 26.04.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mam takie połączenie. W praktyce decydujesz się na konkretny typ/ model parkietu i płytek. Sprawdzasz ich grubość dodajesz grubości kleju, ew. mat grzewczych w kleju etc. i wyliczasz różnicę którą trzeba uwzględnić przy ustalaniu grubości wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 He, he Najpierw musisz podjąć decyzję jaki parkiet... Bo sam parkiet ma różną grubość - deski i większe elementy z "prawdziwego" drewna 22mm z chemią, parkiet "fiński" 15mm z impregnatem, mozaika chyba jeszcze cieńsza (jakieś 13 mm ze wszystkim - ale nie wiem dokładnie) Na płytki terakotowe licz standardowo jakieś 9mm, ale zdarzają się odstępstwa od reguły. Nasz płytkarz zażyczył sobie np, żeby położyć mu 1 deskę parkietową jako wyznacznik poziomu - płytkarz wchodzi jako pierwszy, jesli coś się nie dopasuje, trudno to później zrobić... Panele (jakby gdzieś były jednak ) z matą wygłuszającą to też ok. 9mm. Jeśli schody - też trzeba określić grubości stopni i wysokość podłogi/wylewki na pietrze, żeby pierwszy i ostatni stopień schodów nie wyszły niewygodne. Jeśli gdzieś podłoga na legarach (klasyczne dechy) - najczęściej stolarze dopasowują się do wylewki i podłoża. Napisałam he,he, bo mi ustalenie tego wszystkiego ładnych parę chwil zajęło. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 26.04.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 burgundczyku - dobrze kombinujesz. Od strony parkieciarza powiem tyle: Grubość parkietu: Mozaika klasyczna: 8 lub 10 mm; Mozaika (pakiet) przemysłowa: 10, 15, 20, 22 lub 24 mm; Parkiet warstwowy (gotowy): 11, 13, 14, 15, 18 lub 22 mm; Parkiet lity (lamelkowy): 10, 11, 12, 13 lub 14 mm; Parkiet lity (pióro-wpust): 14, 15, 16, 18, 20 lub 22 mm; Deska podłogowa: 14, 15, 16, 18, 20, 22, 25,4 (26) lub 32 mm. Grubość paneli: panel drewniany: 11, 14, 15, 18, 20, 22, 26, 28, 32 lub 36 mm; panel laminowany (hdf): 6, 7, 8, 9, 10, 11 lub 12 mm; panel fornirowany (hdf): 6, 7 lub 8 mm. Grubość podkładów pod panele: tektura falista: 2 lub 3 mm; pianka PE: 2, 3, 4 lub 5 mm; pianka PU: 3, 4 lub 5,5 mm; podkład płyta EKO: 4, 5,5, 6 lub 7 mm; korek techniczny: 1,8, 2, 3, 4 lub 5 mm. I to mniej więcej wszystko od strony drewna. Jeżeli tu podejmiesz decyzję to masz połowę sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 26.04.2006 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 dziekuje WAM za cenne uwagi wykonawca podpowiedzial mi, ze jego zdaniem wazniejsza jest czesc kaflowa jesli chodzi o ustalenie poziomu wylewki, natomiast w czesciach parkietowych lepiej zostawic wiecej miejsca, gdyz tam latwiej(? niz pod kaflami wylewka samopoziomujaca) podniesc parkiet z pomoca maty wygluszajacej... tzn generalnie lepiej zostawic miedzy oboma powierzchniami wieksza roznice niz mniejsza mam na mysli rzad milimetrow, nie centymetrow wychodzi mi, ze roznica powinna byc miedzy 5 (przy panelach) a 15 mm (parkiet, deski) zgodzicie sie z tym? tak czy inaczej rzeczywiscie trzeba chyba juz cos wybierac na te podlogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 26.04.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jeżeli decydujesz się na parkiet grubości 22 mm to po drugiej stronie musisz odjąć grubość kafla + grubość kleju i wychodzi Ci grubość wylewki, którą musisz zrobić. To jest przykład teoretyczny: jeżeli kafel ma 8 mm + klej 3 mm = razem 11 mm. Parkiet ma grubość 22 mm a kafle z klejem 11 mm, brakuje nam 11 mm. Czyli wylewka powinna mieć około 11 mm (+- 1 mm). Tak ja to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczyglo 26.04.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Chciałem dorzucić jeszcze jedną ważną sprawę przy takim połączeniu (mam w pokoju "dywanik" z parkietu - pod ścianami jeden rząd płytek). Jeśli chcesz zastosować podłogę pływającą (np. panele, barlinek itp.), czyli niezwiązaną z wylewką, to będziesz musiał zastosować listwy przykrywające nieprzyklejoną podłogę na niewielkiej szerokości od spoiny. Jeśli natomiast zdecydujesz się na parkiet lub inną podłogę przyklejoną do podłogi, wystarczy dylatacja np. z korka (rozwiązanie według mnie znacznie lepsze : z wyglądu i użytkowania - listwa zawsze będzie wystawać kilka milimetrów ponad poziomy posadzek).U mnie było tak : parkiet + klej = 1,6 cm, płytki + klej = 1,7 - 2,0 cm (nierówna wylewka). Pan kładący parkiet zrobił sobie z długiej listwy szablon o odpowiedniej wysokości (wyciął jeden róg), i przy płytkach (w pasie ok. 0,7 m) dosztukował wylewkę jakimś syntetycznym klejem. W ten sposób połączenie płytek i parkietu jest idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts