Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop ?era?ski

Recommended Posts

Witam !

Są to stropy wielokanałowe typu żerań, gdzieniegdzie są jeszcze produkowane i stosowane. Masowo sotosowane w budownictwie wielorodzinnym w latach 60, 70, 80 i jeszcze początki 90.

Pozdrawiam !

Dzięki, ale wiem że nie jest to wynalazek ostatniego sezonu :wink:

Płyty te są produkowane akurat w moim mieście i widziałem kilkakrotnie jak kładziono je na domach jednorodzinnych, tylko że wtedy jeszcze sie tym nie interesowałem.

Tak wiec chodzi mi nie o to , co to takiego, tylko o opinie na ich temat - najlepiej tych co niedawno z takiego rozwiązania korzystali.

Dzisiaj rozmawiałem z inżynierem-projektantem, który dostosowywał mój projekt do płyty żerańskiej. Dużo taniej to nie będzie i trochę mi mina zrzedła, ale biorac pod uwagę że nie trzeba robić dużej wylewki i można go obciażać następnego dnia to i tak wychodzi korzystnie. Max. obciażenie "żerania" to 450 kg/m2 a TerrivaI tylko 150 kg/m2 ! Za m2 płyty chca 50zł.

Moi rodzice maja takie stropy. Stanowczo odradzam. Plyty pracyja, sufit sie rysuje. Niczym nie da sie zapobiec (siatka i szpachlowanie), chyba ze zrobisz syfit z plyt GK. Ja u siebie dalem Terive.

Pozdrawim Mariusz

No i wlasnie dales odpowiedz. Zeranski ma podstawowa zelete o ktorej trzeba wspomniec. Wydajesz pieniadze i nie ponosisz ryzyka. Klada i masz. A cokolwiek bedziesz wylewac to efekt nieznany. A to steplowanie , udreka nad udrekami. Oczywiscie polozyc plyty GK na sufit , i tak cenowo bedzie nieco taniej od tynkow a problem z pekania z glowy. Ruszt obowiazkowo metalowy.

• 4 weeks później...
Najtaniej w okolicy znalazłem po 39/m2 i nie biorą dodatkowo za zbrojenie i zalanie kanału (w miejscu gdzie były HEBy bo tam na słupie opiera się więźba). Co prawda to ponad 60 km, ale i tak z transportem wychodzi taniej. Bo tu na miejscu po 49,6/m2 + za każde dozbrojenie + za każdą niewymiarową.