Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C77c ZRĘCZNY wariant 3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i fundamenty gotowe. W przyszłym tygodniu zasypywanie środka. I nie zastanawiam się wcale - żadnych piwnic.

Zestawienie kosztów:

Geodeta = 350zł (wytyczenie działki i budynku)

Wykopy+zbrojenie+beton 12,5m3+robocizna(2000zł) = 6000zł

Bloczki + robocizna(2400zł) = 6000zł

A więc jak zapowiadał mój wykonawca na razie mieszczę się w budżecie.

Mam nadzieję że nic się nie zmieni a pogoda dopisze ;-)

Na wyniki budowy zapraszam na:

http://www.albumik.pl

budowa: c77c

hasło: glogow

Pozdrawiam ;-)

No i fundamenty gotowe. W przyszłym tygodniu zasypywanie środka. I nie zastanawiam się wcale - żadnych piwnic.

Zestawienie kosztów:

Geodeta = 350zł (wytyczenie działki i budynku)

Wykopy+zbrojenie+beton 12,5m3+robocizna(2000zł) = 6000zł

Bloczki + robocizna(2400zł) = 6000zł

A więc jak zapowiadał mój wykonawca na razie mieszczę się w budżecie.

Mam nadzieję że nic się nie zmieni a pogoda dopisze ;-)

Na wyniki budowy zapraszam na:

http://www.albumik.pl

budowa: c77c

hasło: glogow

Pozdrawiam ;-)

Cieszy oko, oj cieszy....

Jak zacznę robić zdjęcia naszej budowy to tez zamieszczę w albumiku żeby wszystkie były w jednym miejscu.

My na razie walczymy z odwodnieniem działki i załatwianiem prądu. Chcemy wystartować w połowie kwietnia... zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam

Jacek

Witajcie Zreczniaki!!

no a ja musze sie pochwalic postepami u nas.

od srody mamy murarzy na dzialeczce i co dotad udalo sie im zrobic:

1. wykopy

2. chudziak

we wtorek b20 przyjezdza:)

alez to jest ekscytujace.

smiac mi sie chce bo teraz jak sie patrze na nasz domek z punktu widzenia wykopow to sie zastanawiam gdzie ja to wszystko w srodku pomieszcze :D

ale zdaje soebie sprawe ze to tylko zludzenie :D

Czołem budujący C77c :)

Pytanie: czy ktoś zmierzył się z problemem schodów pomiędzy kuchnią a pokojem?

Potrzebna nam jest spora jadalnia (stały stół na 6 osób) pomiędzy kuchnią a dziennym i nijak te schody nie pasują.

Zmienialiście coś w projekcie odnośnie schodów? :-?

u nas zostaja, myslelismy o poszerzeniu o 10 cm, ale to tez odpuscilismy,a ze stolem bedziemy kombinowac, moze w pokoju??

Czołem budujący C77c :)

Pytanie: czy ktoś zmierzył się z problemem schodów pomiędzy kuchnią a pokojem?

Potrzebna nam jest spora jadalnia (stały stół na 6 osób) pomiędzy kuchnią a dziennym i nijak te schody nie pasują.

Zmienialiście coś w projekcie odnośnie schodów? :-?

u nas zostaja, myslelismy o poszerzeniu o 10 cm, ale to tez odpuscilismy,a ze stolem bedziemy kombinowac, moze w pokoju??

Eeeech schody. No tak, myślimy i myślimy co tu zrobić i...nic nie wymyśliliśmy. Chcieliśmy mieć wyspę ale chyba uda się jedynie półwysep i to też nieduży. Jedno jest pewne, na schodach nie zaoszczędzimy bo są bardzo widoczne i muszą być przyzwoite

Pozdrawiam

Jacek

chciałem zapytać z jakiego materiału zdecydowaliście się wybudować ściany zewnętrzne i wewnętrzne czy tak jak w projekcie czy też może z bloczków z betonu komórkowego typu ytong, solbet, czy prefabet. co miało decydujący wpływ na ten wybór i czy w każdym wypadku zastosowaliście ocieplenie zewnętrzne. gdyż ponoć w przypadku betnu komórkowego nie jest potrzebne. prosze o odpowiedź. :D

Eeeech schody. No tak, myślimy i myślimy co tu zrobić i...nic nie wymyśliliśmy. Chcieliśmy mieć wyspę ale chyba uda się jedynie półwysep i to też nieduży. Jedno jest pewne, na schodach nie zaoszczędzimy bo są bardzo widoczne i muszą być przyzwoite

Pozdrawiam

Jacek

No właśnie. Siedzę w programie do projektowania, siedzę i myślę.

I nic. Przeniesienie w okolice łazienki też niewiele dało. Ale kombinuję dalej bo nie dam za wygraną 8)

BTW. O ile można poszerzyć Zręcznego? Ktoś się tym tematem zajmował?

w ostatnim muratorze masz artykuł o budowie z betonu komórkowego.

o ścianach jedno, dwu i trzywarstwowych z tego materiału.

Ogólnie gdybym budował to bym dał dwuwarstwowy mur z BK

dzieki mam ostatni numer i czytałem, chciałem się dowiedzieć czy to żeczywiście tak jest jak piszą i jak wypada w porównaniu z innymi materałami :wink:

Witajcie Zreczniaki w ten pochmurny dzien.

wpadlam zeby sie pochwalic ze nam lawy dzisiaj zalali:)

jutro zaczynamy murowanko...

ach jak ten domek rosnie w oczach. zebym jeszcze wiedziala co z tym kredytem to bym juz do konca odetchnela.

Ola&Tome my robimy naszego Zrecznego z porothonu 24 i do tego styropian termoorganika 15cm.

pozdrawiam serdecznie

Witajcie Zreczniaki w ten pochmurny dzien.

wpadlam zeby sie pochwalic ze nam lawy dzisiaj zalali:)

jutro zaczynamy murowanko...

ach jak ten domek rosnie w oczach. zebym jeszcze wiedziala co z tym kredytem to bym juz do konca odetchnela.

Ola&Tome my robimy naszego Zrecznego z porothonu 24 i do tego styropian termoorganika 15cm.

pozdrawiam serdecznie

dzis ławy - jutro murowanko? można tak szybko?

jaki beton laliście? Ile weszło? Jaka cena za m3? :)

sorki za ten zalew pytan - ale to bardzo intrygujace i wazne dla mnie :)

my budujemy z BK24 +styro

Witaj Habier

tez mi sie szybko strasznie zdaje ale dzisiaj jak rozmawialam z murarzem to mi mowil ze cement na jutro rano juz im bedzie potrzebny.

beton lany to beton B20. 220 zl /m3 (dostalam 20zl upustu :D na m3). do tego pompa 244zl/h. weszlo nam 12,5m3.

jutro rano przyjezdza folia na lawy 50cm, czarna, karbowana,70mb, 700kg cementu i saszetki platyfikatora.

pozdrawiam

pytaj jak tylko masz ochote pozdrawiam

Witaj Habier

tez mi sie szybko strasznie zdaje ale dzisiaj jak rozmawialam z murarzem to mi mowil ze cement na jutro rano juz im bedzie potrzebny.

wiadomo, że majster/murarz bedzie chcial jak najszybciej :) a co na to kierownik? ja ustaliłem że bedziemy zalewać w piątek a zaczną murować w poniedziałek (tak żeby przez weekend chociaż postało) - ale dla mnie wiążąca bezie opinia kierownika budowy.

beton lany to beton B20. 220 zl /m3 (dostalam 20zl upustu :D na m3). do tego pompa 244zl/h. weszlo nam 12,5m3.

super cena !!! ja mam cene 280 za m3 - nie wiem jak bedzie z "pompom" ;)

12,5m3 weszło - to fajnie - rozumiem ze nic nie zmienialiście w ławach?

jutro rano przyjezdza folia na lawy 50cm, czarna, karbowana,70mb, 700kg cementu i saszetki platyfikatora.

co oznacza 50cm? ławy mają tyle szerokości? droga jest taka folia?

a po ile cemencik u Was jest?

dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

pytaj jak tylko masz ochote pozdrawiam

o to sie nie bój :) będę zamęczał pytaniami - szczególnie, że w przyszłym tygodniu chłopaki wchodzą na plac :)

pzdr

Habier

wy to sie macie dobrze już sobie zalewacie budujecie a my dopiero jesteśmy na etapie finalizowania zakupu działki. działeczka za własne a domek na kredyt więc jeszcze wiele spraw z tym związane na głowie.

powiedzcie mi w jaki sposób znaleźliście firmy budowlane w śród znajomych czy raczej z ogłoszeń? :roll:

witajcie.

Habier wiesz ja sie jednak skontaktuje z kierbudem na wszelki jutro.

wiesz zapomnialam dodac ze ten beton to netto cene podalam. ale i tak wychodzi 268,40 brutto. nie jest zle.

w lawach nic nie zmienialismy.

50cm to szerokosc tej foli. kosztuje ona 1,68 zl br /mb.

cement 10zl br/25kg

pozdrawiam

p.s. niedawno wrocilam bo moj narzeczony domek narzedziowy skladal z kolegami. dach jeszcze zostal do zlozenia bo noc nas zastala. a mialo byc takie proste... :wink: