Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C77c ZRĘCZNY wariant 3

Recommended Posts

Witam wszystkich miłośników Zręcznego III, wczoraj kupiliśmy projekt, zamierzamy wprowadzic w nim kosmetyczne zmiany, jest prawie idealny. Mamy działkę w gminie Żabia Wola, bierzemy się za formalności, ale pewnie nie uda nam się zacząc budowy jesienią :cry: . Będziemy częstymi bywalcami tego forum. Pozdrawiamy. Beata i Bartek( i mała Emilka).

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników Zręcznego III, wczoraj kupiliśmy projekt, zamierzamy wprowadzic w nim kosmetyczne zmiany, jest prawie idealny. Mamy działkę w gminie Żabia Wola, bierzemy się za formalności, ale pewnie nie uda nam się zacząc budowy jesienią :cry: . Będziemy częstymi bywalcami tego forum. Pozdrawiamy. Beata i Bartek( i mała Emilka).

Gratulacje - będę trzymał kciuki - ja dopiero za miesiąc najprawdopodobniej kupię projekt.

Zamieszczajcie zdjęcia na necie - a być może pozwoliciwe się w przyszłości odwiedzić ? :-)

Czy zrobiliście jakieś zmiany ?

Pozdrawiam

Mateush

Ja też przymierzam się do tego domu, obawiam się,że garaż jest za mały na dwa samocody. Zastanawiam się nad powiększeniem domu i wprowadzeniu kilku zmian tj poszerzyć dom o 1 m- garaz i pomieszczenie gospodarcze (10) i z tyłu za nim utworzyć drugie pomieszczenie z wyjsciem na ogród. Oprócz tego zwiększyć kąt nachylenia dachu (tak jak w C132 Barwnym). Co o tym sądzicie. Z chęcią obejrzałabym budowę Zręcznego najlepiej w województwie dolnośląskim. Czy jest ktoś budujący z tych okolic Chcę rozpocząc budowę w przyszłym roku.

hej, chcemy wprowadzic podobne zmiany. jeszcze w grę wchodzi przeniesienie kominka na srodek chatki :-)

Gratulacje - będę trzymał kciuki - ja dopiero za miesiąc najprawdopodobniej kupię projekt.

Zamieszczajcie zdjęcia na necie - a być może pozwoliciwe się w przyszłości odwiedzić ?

Czy zrobiliście jakieś zmiany ?

Pozdrawiam

Mateush

Nasza propozycja zmian w c77c:

1. Połączyc łazienkę z toaletą na dole (w obu łazienkach na pewno poprzesuwamy sanitariaty)

2. Zastanawialismy się nad poszerzeniem schodów, ale projektant w kolejnych wariantach c77 robił schody coraz szersze więc może nie będa za ciasne

3. W holu na górze ścianę łazienkową chcemy zrobic z luksfer, aby wpadało tam chociaż trochę dziennego światła z łazienki.

4. Piece będa dwa: gazowy i na eko-groszek

5. Myslimy nad materiałami, chyba damy grubszą warstwę ocieplajacą, okna koniecznie energooszczędne,myslimy też o rekuperatorach

6. Na górze chcemy jeszcze zrobic w jednym w pokoi małą garderobę

Jak widac te nasze zmiany bardziej dotyczą wykończeniówki, na razie jestesmy pochłonięci formalnosciami, poszukujemy ekipy budującej w okolicach W-wy

Pzdr

ps. odwiedziny to chyba dopiero w przyszłym roku

:wink:

My żadnych zmian w projekcie nie przewidujemy. Co do ogrzewania to planujemy ogrzewanie gazowe, ale mnie mani się również kominkowe, tzn. chciałabym rozprowadzić ciepło z kominka rurami po poddaszu lub połączyć to wszystko w jednej instalacji (zaznaczam, że mój mąż jest temu przeciwny).

Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności, a ekipa budowlana prawdopodobnie ruszy z wiosną - do końca sezonu mają pracę.

Aha! U nas prawdopodobnie ściana trójwarstowa. :)

My żadnych zmian w projekcie nie przewidujemy. Co do ogrzewania to planujemy ogrzewanie gazowe, ale mnie mani się również kominkowe, tzn. chciałabym rozprowadzić ciepło z kominka rurami po poddaszu lub połączyć to wszystko w jednej instalacji (zaznaczam, że mój mąż jest temu przeciwny).

Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności, a ekipa budowlana prawdopodobnie ruszy z wiosną - do końca sezonu mają pracę.

Aha! U nas prawdopodobnie ściana trójwarstowa. :)

Ja myślę o połączeniu gaz + kominek z płaszczem wodnym. Trochę martwi mnie tylko sprawa wymiennika ciepła (kominek w obiegu otwartym, a gaz w zamkniętym).

Też myślę o kominku od wewnątrz.

Pzdr

Ja myślę o połączeniu gaz + kominek z płaszczem wodnym. Trochę martwi mnie tylko sprawa wymiennika ciepła (kominek w obiegu otwartym, a gaz w zamkniętym).

Też myślę o kominku od wewnątrz.

Pzdr

hej

w związku z trwającą w naszej rodzince od kilku dni burzą mózgów, muszę powiedziec, że wycofujemy się z eko groszku na rzecz systemu: kominek z płaszczem wodnym plus gaz.

• 2 weeks później...

Właśnie zamówiłem projekt :)

Nasze zmiany, ktore chcemy zrobić w projekcie (tak na szybko):

1. Zrobienie pralni w "małej łazience". Opcją jest też zrobienie (obok komina) zrzutni z łazienki (na gorze) na brudne pranie do pralni.

2. Zamiana jednej z sypialni na górze na garderobe (graciarnie)

3. Powiekszenie łazienki na gorze kosztem jednej z sypialni lub garderoby.

4. Rezygnacja ze spizarnii - dzieki temu chcemy powiekszyc przedsionek.

5. Zmiana okna w salonie na drugie balkonowe. To okno bedzie u nas wychodzilo na zachod i przyda sie z tamtad troszke wiecej swiatla i ciepelka.

Jesli chodzi o schody to : Bieg schodów w tym projekcie ma 90 cm - jest tez tam spocznik, wiec beda wygodne. Wczoraj ogladalem (chodzilem sobie po nich) schody szerokości 90 cm w dokmu jednorodzinnym - jest OK.

Zastanawiamy sie też jak zagospodarowac kuchnie, schody (dziurę pod nimi) oraz przestrzen pomiedzy nimi.

Moze macie jakies inne sugestie/pomysły? Im wiecej ludzi i wecej pomyslow tym lepiej.

pzdr

Habier

My wybraliśmy C113 Drobny z tej samej rodziny. Jest minimalnie mniejszy i ma garaż na jeden samochód. Jeszcze nie kupiliśmy projektu bo ciągle nie mogę sobie wyobrazić pokoi dla dzieci na poddaszu. Ogromne skosy z każdej strony - powierzchnia przy podłodze 18 m a użytkowa 8. Jak urządzić im pokoje.... A może wcale nie będzie tak żle? Walczę z myślami..... W C77 jest podobnie. Was to nie martwi?

My wybraliśmy C113 Drobny z tej samej rodziny. Jest minimalnie mniejszy i ma garaż na jeden samochód. Jeszcze nie kupiliśmy projektu bo ciągle nie mogę sobie wyobrazić pokoi dla dzieci na poddaszu. Ogromne skosy z każdej strony - powierzchnia przy podłodze 18 m a użytkowa 8. Jak urządzić im pokoje.... A może wcale nie będzie tak żle? Walczę z myślami..... W C77 jest podobnie. Was to nie martwi?

Ja zrobiłem sobie symulację 3D i się nie stresuję. Jeśli martwią Cię skosy - nie powinnaś może rozważać projektów z dachem kopertowym - może poszukaj jakiegoś miłego dwuspadowca ?

Mat

W tym właśnie tkwi problem. Nie podobają mi się domy z dwuspadowym dachem (myślałam nawet alternatywnie o C117). Te "kopertówki" mają w sobie to "COŚ" . Piszesz, że zrobiłeś sobie symulację 3D, czy możesz mi w jakiś sposób to podesłać na piva? Ja nie mam wyobraźni przestrzennej i może dlatego tak trudno mi to sobie wyobrazić. Kurcze, naprawdę chcę ten dom.....

W tym właśnie tkwi problem. Nie podobają mi się domy z dwuspadowym dachem (myślałam nawet alternatywnie o C117). Te "kopertówki" mają w sobie to "COŚ" . Piszesz, że zrobiłeś sobie symulację 3D, czy możesz mi w jakiś sposób to podesłać na piva? Ja nie mam wyobraźni przestrzennej i może dlatego tak trudno mi to sobie wyobrazić. Kurcze, naprawdę chcę ten dom.....

Musisz najpierw załatwić sobie program sketchup - inaczej jej nie obejrzysz.

Pzdr