Habier 12.04.2007 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam, no i nie będe murował tego komina w kuchni (na 99%). Trochę szkoda tego betonu wlanego w ławy... ale ten komin tka naprawdę jest bez sensu. Myślałem też nad kotłem do domu - w projekcie jest Vaillant AtmoVIT VKC 254 - i zastanawiam się czy nie jest troszke przewymiarowany - no i jest żeliwny, a chyba kondensacyjny będzie lepszy... (tak twierdzą). Co o tym myślicie - jakie kotły i jakiej mocy macie/będziecie mieli u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 13.04.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam, no i nie będe murował tego komina w kuchni (na 99%). Trochę szkoda tego betonu wlanego w ławy... ale ten komin tka naprawdę jest bez sensu. Myślałem też nad kotłem do domu - w projekcie jest Vaillant AtmoVIT VKC 254 - i zastanawiam się czy nie jest troszke przewymiarowany - no i jest żeliwny, a chyba kondensacyjny będzie lepszy... (tak twierdzą). Co o tym myślicie - jakie kotły i jakiej mocy macie/będziecie mieli u siebie? my tez rezygnujemy z komina w kuchni, kuchnia bedzie elektryczna a w domu rekuperator, piec w projekcie faktycznie jest przewymiarowany, my wezmiemy Vaiilant, ale nie kondensacyjny, typu nie mam teraz pod reką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwd77 13.04.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 No i kominy ruszyłyJeden dzień pracy a jakie efekty http://www.albumik.plalbum: c77chasło: glogow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 13.04.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 a my kupilismy taki kociol: Zeus 20 Victrix 23,5 kW z regulatorem pogodowym to dwufunkcyjny, kondensacyjny kocioł wiszący z wbudowanym zasobnikiem ze stali nierdzewnej. Został on zaprojektowany według założeń: "ciepła woda bez ograniczeń" i "minimalne wymiary". W efekcie powstał kocioł wiszący o niewielkich gabarytach, który nie wymaga dodatkowych pomieszczeń na jego instalację. Ze względu na możliwość obniżenia mocy do min 4,7 kW jest on również doskonałym rozwiązaniem dla mieszkań o małych powierzchniach. Kocioł ten z powodzeniem ogrzeje także duże mieszkanie lub dom. Kluczem do sukcesu jest umieszczenie w kotle zasobnika ze stali nierdzewnej o pojemności 54 l. Dzięki zastosowaniu technologii kondensacyjnej sprawność i oszczędność kotła została zwiększona do maksimum. Komora spalania: zamknięta Moc cieplna nominalna kotła [kW]: 23,5 Moc cieplna minimalna kotła [kW]: 4,7 Moc cieplna nominalna palnika [kW]: 24,0 Moc cieplna minimalna palnika [kW]: 5,0 Sprawność przy mocy znamionowej dla 80/60 st. C [%]: 98 Sprawność przy 30% mocy znamionowej dla 80/60 st. C [%]: 97,0 Sprawność mocy znamionowej dla 40/30 st. C [%]: 106 Sprawność przy 30% mocy znamionowej dla 40/30 st. C [%]: 103,1 Oznaczenie sprawności energetycznej [EWG 92/42]: **** Wydajność c.w.u. przez pierwsze 10 min przy dt=30 st. C [l/min]: 14,7 Minimalne ciśnienie (dynamiczne) obwodu [bar]: 0,3 Minimalny pobór c.w.u. [l/min]: 1,5 Maksymalne ciśnienie obwodu c.w.u. [bar]: 8 Pojemność zbiornika wyrównawczego c.o. [l]: 10 Maksymalne ciśnienie robocze instalacji c.o. [bar]: 3 Maksymalna temperatura pracy [st. C]: 90 Emisja CO [mg/kWh]: 24 Emisja NOx [mg/kWh]: 50 Wydajność c.w.u. przy pracy ciągłej [dt=30 st. C]: 11,2 kurcze cwieka mi zbililscie tym kominem. jutro sie dowiem co i jak. pozdrawiam p.s. jutro ten dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 14.04.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Co ja moge powiedziec? Moge tylko wszystkim pogratulowac. Dawno mnie nie bylo a tu takie zmiany. Rodzinka widze sie powieksza w takim tepie, że liczyc nie nadażam. Tak to jest jak sie nie ma netu w domu. U nas środek schnie i za jakies dwa tygodnie rusza prace wykonczeniowe. Elewacja juz zrobiona i tylko kolor nam nie pasi ale juz po fakcie. Domek z zewnatrz wyglada tak:http://www.albumik.pl/albumy/budowa/elewacja/64919.jpg http://www.albumik.pl/albumy/budowa/elewacja/64922.jpg http://www.albumik.pl/albumy/budowa/elewacja/64926.jpg http://www.albumik.pl/albumy/budowa/elewacja/64929.jpg Pokoje na górze wyszly super tylko ta garderoba to taka ze po wylaniu podlogi ja sie nie wyprostuje -pokoj wiec przypadnie naszemu smykowi.łazienka tez jest duza tylko na razie bez sprzetow ale i tak jest wieksza niz myslalam. Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i postaram sie czesciej zagladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwd77 14.04.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 No cóż nie pozostaje nic innego tylko pozazdrościć. A co do koloru domu też ślicznie wygląda;-) Fajnie by było być na tym etapie Mam nadzieję że będzie Wam się w nim dobrze mieszkało - inaczej burzę dom Mam tylko pytanko - jaki system ogrzewania zastosowaliście? - bo chyba nie miedź?? Pozdrawiam i czekam na fotki z wnętrza a szczególnie poddasza http://www.albumik.pl budowa: c77c hasło: glogow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 16.04.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 justynap13 1.Bądźcie wierni swoim ciałom, niczym wzniosłym ideałom.2.Nie budujcie muru z cegły, w tym jedynie murarz biegły.3. Pamiętajcie o rocznicach, nie świętujcie ich przy pizzach.4.Dręczy Was chrapanie nocą? Można szturchnąć , tylko po co?5. Gdy różnica zdań dość spora, wynajmijcie mediatora.6. W namiętności co dzień trwajcie, gdy przygasa rozpalajcie.7.Gdy Wam zgody nic nie bełta, nie zarobi terapeuta.8.U sąsiadki wrót nie stójcie, tajemnice swe szanujcie.9. Niech nie martwi Was frasunek, na frasunek dobry trunek10. A gdy siwe obie głowy - damy Wam poradnik nowy. ŻYCZYMY SZCZĘŚCIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 16.04.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 martkaw1 No pięknie! Postawić dom tak po cichu, bez uprzedzenia? A fe! I w dodatku go otynkować! Zgroza! Jak tak można?! Chcesz żebyśmy zawału dostali od nadmiaru wrażeń? A może to dowcip?? W ramach rekompensaty proszę udokumentować fotkami każdy etap budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.04.2007 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 martkaw1 No pięknie! Postawić dom tak po cichu, bez uprzedzenia? A fe! I w dodatku go otynkować! Zgroza! oni tam kilka tych domów chyba postawili na zdjęciach widac, że maja całe osiele zręcznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.04.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 martkaw1: Ślicznie to wygląda. Jakiej srednicy macie te słupy betonowe? wyglądają na "chude" - chyba sa inne niz w projekcie?Zastanawiam sie tez nad "naswietlem" nad drzwiami wejsciowymi. To troche drogie rozwiazanie - ale chyba trzeba zrobic. Wy zrezygnowaliście z naswietla - dlaczego? Ja musze wybrac kolor zaprawy na kominy z klinkieru - brązowy lub grafitowy (cegła klinkierowa - Fraza z Wienebergera). Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 16.04.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ja musze wybrac kolor zaprawy na kominy z klinkieru - brązowy lub grafitowy (cegła klinkierowa - Fraza z Wienebergera). Co myślicie? Grafitowy jest bardzo ładny. Jednak wybraliśmy czekoladowy brąz, bo... mniej się zabrudzi. Poza tym jasne fugi wyglądają chyba ładniej na dużej powierzchni, np na cokole niż na małym kominie. No ale decyzję to Ty podejmujesz. Kombinuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwd77 16.04.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A może zamiast obkładać klinkierem można by położyć na kominie styropian 5cm obłożyć siatka z klejem a na to puc w kolorze elewacji. Widziałem takie wykonanie - jest znacznie bardziej wyraziste i nie takie standardowe. Poza tym koszt o wiele niższy. Czas wykonania również się skraca Ja na pewno tak zrobię. Poza tym obróbka p-deszczowa komina znajduje się pod styropianem co eliminuje jakiekolwiek przecieki [/b] A dach pod dachówką siada około 5cm w ciągu trzech lat a nawet szybciej. Łatwość wykonania, prostota, elegancki wygląd, cena oraz szczelność - same zalety http://www.albumik.pl budowa: c77c hasło: glogow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 17.04.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 szwd77Dobry pomysł z tą obróbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NikoMati 06.06.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Witam Jesteśmy zainteresowani zakupem projektu C77C (wersja lustrzana). Wnikliwie przeczytałem wszystkie wątki dotyczące tego projektu ale nie zauważyłem informacji dotyczącej garażu (jeżeli coś przegapiłem to przepraszam). Osobiści mam wątpliwości czy wymiary tego garażu wystarczą na dwa autka… Będę wdzięczny za informację od Was (Ci którzy już wybudowali lub budują C77C) czy moje obawy są słuszne czy należało by poszerzyć garaż (nie wiem ile by kosztowała przeróbka projektu… ) Pozdrawiam Artur i Rodzinka P.S. Czy ktoś w okolicy łodzi buduję taki domek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megasmok 04.09.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 garaż TEORETYCZNIE jest na 2 auta, lecz w rzeczywistości nie jest duży i dwa w sumie niewielkie auta się zmieszczą ale 2 mercedesy już nie buduję w Aleksandrowie Łódzkim pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orligo1965 24.11.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witam Właśnie kończę pierwszy etap budowy C77c (kończę dach )Jak macie pytania to bardzo proszę chętnie się z wami podzielę informacjami na temat budowy tego domu.W poniedziałek będę miał serwis foto z budowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwator 01.04.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 WITAM JESTEM TU NOWA I MAM PYTANKO Czy mozna zmienic polozenie schodow w C77C by byly w innym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 01.04.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Z pewnoscią mozna - pytanie za ile Tak na pierwszy rzut oka, według mnie na pewno wejdą tam gdzie kanapa w salonie, ewentualnie w tym mini korytarzyku klatkę schodową można by dać, kosztem łazienki czy pom.gosp.; albo kosztem kawałka garażu i wc, a wejście do korytarzyka troszkę dalej. Wklej najlepiej projekt to więcej osób się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwator 02.04.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 dziekuje za podpowiedz iwa : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia113 09.04.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam serdecznie wszystkich Ja równiez zamierzam zbudowac Zręcznego c77c. za kilka dni zalewamy fundamenty. Mam wielką prośbę . Czy ktoś podnosił poddasze ? my mamy w projekcie 3 pustaki. tylko że teraz stwierdziliśmy że jeżeli to zrobimy to zepsujemy wyglad budynku. planujemy wydluzyc dach co optycznie obnizy sciany ... Jeżeli ktoś ma taki domek podwyższony to proszę o zdjęcia .. ([email protected]) z góry dziękuje Pozdrawiam Klaudia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts