Walaciki 09.11.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Czołem ! Zgodnie z Waszymi sugestiami (i nie tylko) zacząłem robić małe przeróbki w projekcie - zapraszam do obejrzenia: http://matrych.googlepages.com/chata Głównym impulsem do zmian były dwie uwagi: - za mała kuchnio-jadalnia - brak miejsca na pomieszczenie do prania hej, zaraz po obejrzeniu wizualizacji strasznie spodobał mi się pomysl wydłużenia kuchni, też obawiam się,że nie zmieści się tam stół,ale po krótkim namyśle doszłam do wniosku, że z takiej kuchni zrobi się strasza "kiszka", będzie długa i wąska, poza tym frontowy ganek w jakiś sposób urozmaica skromną bryłę Zręcznego, nie chcemy z niego rezygnować, więc my raczej takiej zmiany nie wprowadzimy, dach kopertowy też zostaje, w nim tkwi m.in. urok tego domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 10.11.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Mateush- ie masz jakąś wizualizację Zręcznego z dachem dwuspadowym??? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego domu z takim dachem. Wtedy to się zrobi całkiem inny projekt. Też myślę, że głównym atutem tego domu jest właśnie kopertowy dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush 10.11.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Mateush- ie masz jakąś wizualizację Zręcznego z dachem dwuspadowym??? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego domu z takim dachem. Wtedy to się zrobi całkiem inny projekt. Też myślę, że głównym atutem tego domu jest właśnie kopertowy dach niestety nie mam Ostatnio w ogóle nachodzą mnie wątpliwości co do projektu - ciągle mam wrażenie, że salon i kuchnia sąza małe. Czy widzieliście gdzieś jakieś podobne projekty ? Szkoda że nie mam gdzieś w pobliżu gotowego Zręcznego - kiedyś interesowałem się projektem Barwny - i taki udało mie się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 10.11.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Mateush- ie masz jakąś wizualizację Zręcznego z dachem dwuspadowym??? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego domu z takim dachem. Wtedy to się zrobi całkiem inny projekt. Też myślę, że głównym atutem tego domu jest właśnie kopertowy dach niestety nie mam Ostatnio w ogóle nachodzą mnie wątpliwości co do projektu - ciągle mam wrażenie, że salon i kuchnia sąza małe. Czy widzieliście gdzieś jakieś podobne projekty ? Szkoda że nie mam gdzieś w pobliżu gotowego Zręcznego - kiedyś interesowałem się projektem Barwny - i taki udało mie się znaleźć Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie : czego oczekujesz? Jeżeli dużych otwartych przestrzeni to zdecydowanie nie jest to projekt dla Ciebie. Zalezy też ile osób ma w tym domu mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 11.11.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Ostatnio w ogóle nachodzą mnie wątpliwości co do projektu - ciągle mam wrażenie, że salon i kuchnia sąza małe. uuu,to masz problem , my własciwie bylismy od samego początku zdecydowani z c77c, był to drugi projekt jaki zobaczyliśmy, pierwszy był Skrzat, ale wydał mi się troche za mały. Dom ma 180 m2 powierzchni netto więc dla nas '"ludzi z blokowiska" to jest ogromny dom. Nasz projekt leży własnie u architekta, robimy plan zagospodarowania działki i drobne zmiany, tzn zamiana sciany na 3W - co niestety wymaga przerysowania całego projektu, zmienia sie m.in. konstrukcja dachu, szerokośc fundamentów, zamieniamy okno w salonie na balkonowe i to tyle, resztę będziemy juz zmieniac na etapie budowy (np. połączenie łazienek na dole). Drodzy posiadacze projektu nie wiem czy zauważyliście , ale w projekcie dom oprócz 3 normalnych murowanych kominów ma około 10 metalowych kominów wentylacyjnych, dzieki czemu dom ma szanse wygladac jak tort ze świeczkami, koszmar, my z nich rezygnujemy- i tak planujemy zainstalowac rekuperator. Mamy juz warunki wszystkich przyłączy. No i chyba mamy wykonawce, ale nie chce na razie zapeszac. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.11.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 W bliźniaczym domu, który buduje - C77a też było na dachu pełno kominków wentylacyjnych i też z nich zrezygnowałem. Zostawiłem tylko jeden do łazienki na górze - w końcu to najbardziej "wilgotne" pomieszczenie na górze i uznałem że powinno być lepiej wentylowane niż reszta. Poza tym taka jedna dachówka z kominkiem też trochę kosztuje. Nie pamiętam dobrze ile ale coś mi sie kojarzy że koło 50 czy 70 zł. Ja sie kupuje dziesieć takich dachówek i juz się robi jakiś koszt. Wiadomo, że przy całym koszcie dachu to niewiele ale zaoszczędzając tu i tam po 500zł można uzyskać niezła sumkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 18.11.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Podpisalismy umowe z wykonawcą! Wychodzi 280tys za stan developerski. W to wchodzą wszystkie instalacje, przyłącza, drzwi zewn., brama garazowa, szambo, okna, kotłownia, tynki, etc. Robota ma zając 6 m-cy. Dom bedzie docieplony w por. z projektem: 15cm styr. w scianie 3W,dodatkowe 3 cm styr. pod krokwie. Osobna sprawa to rekuperator z GWC, za który mamy zapłacic 20tys,. Mamy nadzieje, ze po tych zmianach rachunki za gaz nie beda wysokie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 20.11.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Podpisalismy umowe z wykonawcą! Wychodzi 280tys za stan developerski. W to wchodzą wszystkie instalacje, przyłącza, drzwi zewn., brama garazowa, szambo, okna, kotłownia, tynki, etc. Robota ma zając 6 m-cy. Dom bedzie docieplony w por. z projektem: 15cm styr. w scianie 3W, dodatkowe 3 cm styr. pod krokwie. Osobna sprawa to rekuperator z GWC, za który mamy zapłacic 20tys,. Mamy nadzieje, ze po tych zmianach rachunki za gaz nie beda wysokie. Pozdro. Trzymam kciuki za Waszą budowę Mam nadzieję, że jak się zacznie to jakieś zdjęcia zamieścicie. Kiedy rusza Wasza budowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 20.11.2006 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Podpisalismy umowe z wykonawcą! Wychodzi 280tys za stan developerski. W to wchodzą wszystkie instalacje, przyłącza, drzwi zewn., brama garazowa, szambo, okna, kotłownia, tynki, etc. Robota ma zając 6 m-cy. Witajcie, Gratulacje! Ciekawa cena - rozumiem ze to jest brutto? Ekipa jest polecona/sprawdzona? Podajcie wiecej info: czym kryty dach, jakie okna, jak brama. Czy piec bedzie taki jak w projekcie? Bardzo mnie interesuje ta cena. Czy stan developerski to także tzw "biały montaż"? Czy w cenie tez sa drzwi wewnetrzne i zewnetrzne? Ja staram sie porownac to z moimi wyliczeniami - dlatego tak dopytuje. Zreszta mialem wycene za stan surowy otwarty (bez krycia dachu) za 137 tys. Ja moge sie pochwalic, ze chyba wybiore ekipe, która wybuduje mi dom za 25k. Jeszcze zastanawiam sie czy deskowac czy polozyć tylko membrane (corotop) pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 20.11.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Habierze co oznacza "25k"??? 250 tys??? za jaki stan??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 20.11.2006 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Habierze co oznacza "25k"??? 250 tys??? za jaki stan??? Rom, przepraszam, z przyzwyczajenia pisze tak "slangiem" ale jakoś mi tak wygodnie. k jak kilo, czyli tysięcy. 25k = 25 000 złotych Znalazłem ekipe co wybuduje nam ten domek od fundamentów aż po wieźbę dachową (jeszcze się waham czy deskować - czy tylko membranę) za 25tyś złotych. Może nie jest to tanio, ale pozostałe 3 ekipy krzyknęły 34-37k. Bedziemy budowac z betonu komórkowego 24cm. Dlatego tak bardzo intryguje mnie ta cena, na którą Walaciki przystali w swojej umowie. Ciekawe, ciekawe. Rom wrzuc tam u siebie troche zdjęc - to mnie bardzo pozytywnie nastraja pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SobiesławB 20.11.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 uwazam ze ten projekt jest fatalny1 beznadziejny zewnetrzny wyglad2 drogi w budowie (koszty 4 spadowego dachu)3 fatalny uklad pomiesczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 20.11.2006 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 uwazam ze ten projekt jest fatalny 1 beznadziejny zewnetrzny wyglad 2 drogi w budowie (koszty 4 spadowego dachu) 3 fatalny uklad pomiesczen a moze cos takiego http://www.twojprojekt.pl/projekty/moje_miejsce_wariant_i_etap_i naganiacz? co na to Redakcja? ten "tfuj" projekt jest za to cudowny i ma tani dach po ile sa dachówki końcowe? może wysil się i podaj więcej argumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.11.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Habierze z tego co się orientuję to masz dobrą cenę. Jak ta kwota się rozkłada? Ile w tym jest na roboty murarskie a ile na więźbę?? Ja płaciłem za wszystkie robot murarskie 10 tys a za roboty dachowe 7tys. No ale z tego co wiem to te moje ceny były nadzwyczaj rewelacyjne i jak komuś polecam te ekipy to podają juz ceny dużo wyższe. No ale cóż - sytuacja na rynku sie zmieniła - więcej teraz prac niż chętnych do jej wykonywania to mogą sobie podbijac ceny. Postaram się wrzucić na wątku C77a jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SobiesławB 21.11.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 uwazam ze ten projekt jest fatalny 1 beznadziejny zewnetrzny wyglad 2 drogi w budowie (koszty 4 spadowego dachu) 3 fatalny uklad pomiesczen naganiacz? co na to Redakcja? ten "tfuj" projekt jest za to cudowny i ma tani dach po ile sa dachówki końcowe? może wysil się i podaj więcej argumentów Rzeczywiście - nie ukrywam, że reprezentuję Twojprojekt.pl Linka usunąłem, ale swoją opinię podtrzymuje - dom nie należy do najbardziej udanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 21.11.2006 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Habierze z tego co się orientuję to masz dobrą cenę. Jak ta kwota się rozkłada? Ile w tym jest na roboty murarskie a ile na więźbę?? Nie wiem jak ona sie rozklada Dostałem ekipę a od niej wycene razem z więźbą. Wg tego człowieka dom jest prosty - wszystko na tym samym poziomie - oni to zrobią od wykopu fundametów az po więźbę. Myślę, że dla mnie będzie tak najlepiej. Nikt potem na nikogo nie bedzie zwalał winy, że coś jest nie tak. Ja płaciłem za wszystkie robot murarskie 10 tys a za roboty dachowe 7tys. No ale z tego co wiem to te moje ceny były nadzwyczaj rewelacyjne i jak komuś polecam te ekipy to podają juz ceny dużo wyższe. No ale cóż - sytuacja na rynku sie zmieniła - więcej teraz prac niż chętnych do jej wykonywania to mogą sobie podbijac ceny. No, ceny sa różne - czasmi nawet kosmiczne. A ludzi do roboty coraz mniej. Ja mam nadzieje, że jeszcze urwę coś z tej ceny. Postaram się wrzucić na wątku C77a jakieś zdjęcia Wrzucaj, wrzucaj - super się ogląda ten domek pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.11.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Habierze a jak się umówiłeś z rozliczeniami za robotę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 21.11.2006 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Habierze a jak się umówiłeś z rozliczeniami za robotę?? Oficjalnie - jeszcze sie decydujemy na ekipe - nieoficjalnie (w domowym zaciszu) juz podjelismy decyzje. Jeszcze odwiedze 2 miejsca gdzie budowali i pogadam z inwestorami. Tak wiec nie mamy dogranych szczegolow. 25k jest to cena za calosc bez dzielenia na etapy. Ale w umowie bedzie trzeba to zrobic. Ja sobie to wyobrazam tak: 1 etap: wykopy i fundamenty (z ociepleniem) 2 etap: sciany (wewn i zewn.) 3. etap: strop, wiezba Wyplaty beda za etapy w stosunku 30%, 30%, 40% - tak wg mnie bedzie najlepiej, ale to jeszcze kwestia dogadania sie z druga strona umowy. Ja nie wiem jak to sie oficjalnie robi - musze zasiegnac jezyka wsrod znajomych i na forum Musze takze poszukac dobrej "umowy" z wykonawca - ktora podpiszemy niebawem. Moze macie takowa i mozecie sie podzielic? Co o tym myslicie? pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.11.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 HAbierze nie mam niestety takiego wzoru. Znalazlem jakis taki ogólny wzór :http://www.muratordom.pl/umowy/u_6.doc. Może Ci sie do czegoś przyda. Myślę że Twój podzial na 3 etapy jest uczciwy, chociaż wykonawca może chcieć wiekszej liczby etapów np. rozdzielenie stropu i więżby ale to juz kwestia tego jak się dogadacie. Tak sie zastanawiam: dałeś w jednym etapie ściany zewnętrzne i wewnętrzne - czy pod pojęciem ścian wewnętrznych rozumiesz tez wewnętrzne ściany działowe??? Bo jeżeli tak to cięzko płacić za nie przed stropem, ponieważ wg mnie takie działówki powinno sie wykańczać po położeniu stropu. No ale może sie nie znam A co z nateriałami??? Będą po Twojej stronie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 21.11.2006 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 HAbierze nie mam niestety takiego wzoru. Znalazlem jakis taki ogólny wzór :http://www.muratordom.pl/umowy/u_6.doc. Może Ci sie do czegoś przyda. OK, dzieki - w domku sobie popatrze Myślę że Twój podzial na 3 etapy jest uczciwy, chociaż wykonawca może chcieć wiekszej liczby etapów np. rozdzielenie stropu i więżby ale to juz kwestia tego jak się dogadacie. Mysle ze jakos dojdziemy do porozumienia Tak sie zastanawiam: dałeś w jednym etapie ściany zewnętrzne i wewnętrzne - czy pod pojęciem ścian wewnętrznych rozumiesz tez wewnętrzne ściany działowe??? Bo jeżeli tak to cięzko płacić za nie przed stropem, ponieważ wg mnie takie działówki powinno sie wykańczać po położeniu stropu. No ale może sie nie znam hihi, Rom - masz absolutna racje To sie odnosi tez do powyższego punktu (liczby etapow). Mysle, ze wszystko jest do ustalenia i dogadania. Musze jeszcze raz to przemyslec i zaplanowac. Ty Rom juz jestes po budowie - ja nawet nie mam jeszcze pozwolenia - wiec moge sie tylko od Ciebie uczyc i jesli Ty sie nie znasz - to kto ma sie znac?? A co z nateriałami??? Będą po Twojej stronie???? tak, materiały sam bede kupwal. Ekipa tez moze mi jakos pomoc (znają okoliczne miejsca, gdzie warto kupowac) - nawet cos wspominal o tym ze bedzi emi wskazywal miejsca gdzie kupowac. Ja juz wstepnie rozmawialem z wlascicielem jednego skladu (znajomym znajomego ) i wstepnie dogadalismy sie na styczen - wtedy usiadziemy zaplanujemy, zamówimy i nie zapomnimy tez o upuście Mam nadzieje powalczyc mocno. Rom, tak z własnego doświadczenia, powiedz jakie upusty dostałes na poszczególne materiały (najlepiej w %). pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts