Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C77c ZRĘCZNY wariant 3

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Opowiem wam troszkę jak daleko ja jestem. Otóż projekt mam już w adaptacji co będzie kosztowało około 1400 zł i odbieram go około 15 stycznia, a poźniej będę czekał na zezwolenie na budowę.

Mam już ekipę która będzie mi budowała, a dodam że sprawdzona ponieważ widziałem kilka domów w ich wykonaniu oraz rozmawiałem z właścicielami tych domów. Dogadałem się na następujące warunki:

- Ławy 2000 zł

- Fundament 2700 zł

- Izolacja 1200 zł

- Podłoże 1000 zł

- Mury parteru 4000 zł

- Strop(kanałowy) 1000 zł

- Kominy(2) 2000 zł

- Poddasze 4100 zł

co daje sumę 18.000 zł.

To jest oczywiście sama robocizna. Ta firma będzie robiła mi jeszcze inne elementy ale dogadywał się będę w trakcie.

W tym tygodniu mam otrzymać jeszcze wycenę dachu to wam napiszę później.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym (9.700 zł) i ogrzewanie gazowe(butla). Napiszcie co o tym sądzicie.

Ps.

Życzę wszyskiego najlepszego w Nowym Roku wszystkim (będzie on ciężki coś czuję)

Saymon,

My się wycofaliśmy z kominka z płaszczem wodnym stwierdzilismy, że i tak dużo tych rur u nas będzie bo będziemy instalować rekuperator, ogrzewanie też gazowe ale z rurki.

Pzdr

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Opowiem wam troszkę jak daleko ja jestem. Otóż projekt mam już w adaptacji co będzie kosztowało około 1400 zł i odbieram go około 15 stycznia, a poźniej będę czekał na zezwolenie na budowę.

Mam już ekipę która będzie mi budowała, a dodam że sprawdzona ponieważ widziałem kilka domów w ich wykonaniu oraz rozmawiałem z właścicielami tych domów. Dogadałem się na następujące warunki:

- Ławy 2000 zł

- Fundament 2700 zł

- Izolacja 1200 zł

- Podłoże 1000 zł

- Mury parteru 4000 zł

- Strop(kanałowy) 1000 zł

- Kominy(2) 2000 zł

- Poddasze 4100 zł

co daje sumę 18.000 zł.

To jest oczywiście sama robocizna. Ta firma będzie robiła mi jeszcze inne elementy ale dogadywał się będę w trakcie.

W tym tygodniu mam otrzymać jeszcze wycenę dachu to wam napiszę później.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym (9.700 zł) i ogrzewanie gazowe(butla). Napiszcie co o tym sądzicie.

Ps.

Życzę wszyskiego najlepszego w Nowym Roku wszystkim (będzie on ciężki coś czuję)

Witaj Szymon,

Ja również mam pomysł na takie właśnie ogrzewanie ale jeszcze nie jestem zdecydowany bo co chwile ktoś zachwala coś innego. Wydaje mi się że masz dobrą cenę na wykonanie choc chyba nie ma co porównywać ceny w różnych regionach Polski. Napisz jakie będziesz robił schody bo ten temat trochę "spędza mi sen z powiek". My zaczynamy naszą "walkę" w kwietniu bo właśnie czekamy na pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam

Jacek

Z uwagi na to że schody są miedzy salonem a kuchnią to zrobię delikatne schody ażurowe (drewniane)

Saymon

Saymon - nie ma za co.

Ach te schody. Tez o nich caly czas mysle. Najlepsze bylyby azurowe, ale moj maly u kolezanki bal sie po takich schodach wchodzic (sama mialam stracha) wiem, ze wyrosnie i pozniej to nie bedzie problemem, ale poki co.

Po drugie strasznie sie z takich schodow sypie a my planujemy umiescic pod nimi polke (szafke) z plyt kg z wbudowanym akwarium. Pozostaja nam wiec zabudowane. Myslimy,ze raczej na schodach nie bedziemy oszczedzac, chodzi mi o to,ze jest to bardzo widoczny element - najwiekszy mebel i musi pasowac do wnetrza. Nie oznacza to, za bedziemy szalec bo przeciez kazdy grosz sie liczy.

http://www.centrum-schodow.com.pl/grafika/s/drewniane04.jpg

O takich mysle (z podstopniami) ale nie wiem ile by kosztowaly.

:oops:

zapomniał bym wam powiedzieć dzisiaj rozmawiałem z elektrykiem ni i 2.500 zł brutto cała elektryka w domu (robocizna bez względu na ilość punktów deotyczy prądu anteny TV, domofonu i wszelkiego rodzaju rozprowadzenia kabli w domu i poza nim) oraz około 3.500 materiał. Skurkojadek od ubiegłego roku podrożał o około 500 zł . to tyle na dzisiaj

Saymon :wink:

Witajcie Zreczniaki :D

no i oczywiscie wszystko sie jeszcze bardziej wydluzyyyylllooo. ech ale chyba powoli musze sie zaczac przyzwyczajac. dopiero dzisiaj zlozylismy wniosek o pozwolenie na budowe.

mam rowniez pierwszy kosztorych. pan murarz za stan surowy bez dachu zaproponowal 18 500zl wiec mysle ze nie najgorzej. w sobote oglosi sie drugi murarz wiec zobaczymy jak to bedzie.

teraz chyba zaczne walke z energia bo niby maja 8 m-cy na podlaczenie pradu. a skrzynka z 50 metrow od dzialki. wiec moze jakies podanie napisze czy co...

pozdrawiam Was serdecznie

Hej. Wlasnie dostalam wstepna wycene z centrum schodow w Jablonnej i mnie powalila :o . schody pelne drewniane bukowe 14 stopni 14900, azurowe 13200 brutto. Chyba zamowie u siebie w olsztynie z montazem na miejscu to mniej zaplace. Nie wiem gdzie szukac bo male stolarnie nie maja stron www a ja najwiecej spraw tak moge zalatwiac. Ratunku.

Witam wszystkich forumowiczów.

Ja zakupiem juz projekt zrecznego wariant II i zaczynam walke z urzedami.

Mam pozwolenie z energetyki i wodociagow.

Teraz adaptacja projektu i pozwolenie na budowe.

Znalazlem ekipe budowlana ktora za postawienie domu w stanie surowym otwartym z pokryciem dachu krzyknela 28000.

Czy jest to dobra cena?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich zwolenników "Zręcznego" i innych projektów arch. P. Biryły. Od dłuższego czasu śledzę kilka podobnych tematów, w tym Wasz. Samemu dotychczas się nie udzielałem, ale może to się zmieni... :wink:

W Nowym Roku życzę wszystkim spełnienia budowlanych marzeń.

P.S.

Co do ostatniego wątku dot. drewnianych schodów. Słyszałem i czytałem takie opinie, że nie ma na świecie takich drewnianych schodów, które by prędzej czy później nie zaczęły skrzypieć. Do tego są dużo droższe od betonowych. Moim zdaniem drewniane stopnie i jakaś fajna balustrada będą w salonie prezentować się równie dobrze co te ażutowe "skrzypki", tak pięknie prezentujące się w reklamowych folderach...

Jeszcze raz wszystkich bardzo serdecznie pozdrawiam.

W naszym zrecznym moga byc tylko drwniane prawda??!

Firma alcoschody wycenila mi je na - od 7200 netto. Juz jest lepiej ale jeszcze poszukam.

Czy zastanawialiscie sie moze nad rozkladem mebli w salonie? Mi zrobila taki szkic kolezanka. Na poczatku bardzo mi sie spodobal ale teraz wydaje mi sie, ze to wyglada jak duza jadalnia z kacikiem wypoczynkowym a ma byc przeciez odwrotnie. Co o tym sadzicie?

http://img207.imageshack.us/img207/8843/img015am2.png

W naszym zrecznym moga byc tylko drwniane prawda??!

Witajcie,

Dlaczego w C77C moga byc tylko drewniane?

Nasz projekt "sie juz zaadoptowal" i jestesmy w trakcie pozwolenia na budowe. Projektant a takze wykonawca zapewnil nas, ze spokojnie zrobimy sobie betonowe. Dostalismy tez zgode architekta na zmiane technologii wykonania schodow.

Bardzo prosze o info - bardzo wazne - dlaczego tylko drewniane? Moze wykonawca i architekt adaptujacy wciska nam kit?

pzdr

Habier