Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C77c ZRĘCZNY wariant 3

Recommended Posts

W naszym zrecznym moga byc tylko drwniane prawda??!

Firma alcoschody wycenila mi je na - od 7200 netto. Juz jest lepiej ale jeszcze poszukam.

Czy zastanawialiscie sie moze nad rozkladem mebli w salonie? Mi zrobila taki szkic kolezanka. Na poczatku bardzo mi sie spodobal ale teraz wydaje mi sie, ze to wyglada jak duza jadalnia z kacikiem wypoczynkowym a ma byc przeciez odwrotnie. Co o tym sadzicie?

http://img207.imageshack.us/img207/8843/img015am2.png

Marta,

a nie za duze zagęszczenie mebli w tym salonie? 28 m2 to nie jest duzo...

ja mam nadzieje, że w kuchni zmieści sie jakiś duzy rozkładany stół który będzie można przenieść do pokoju na wypadek imprezy, zresztą mam jeszcze trochę czasu na wystrój wnetrz.

Pzdr

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie. Widzę, że swoją wypowiedzią wywołałem małą dyskusję. Jak się tak dobrze zastanowić nad projektem, który odoptujecie, to w ogóle drewniane schody mi się "nie widzą". Zwróćcie uwagę na bezpośrednie sąsiedztwo stołu w jadalnej częsci kuchni i wyobraźcie sobie taką scenkę: jecie sobie smaczny obiadek, a to "bachor" w zabłoconych korkotrampkach biegnie sobie po coś do sypialni... Z ażurowych schodów może się kurzyć nie tylko na stół, ale i do garów. Według mnie stosując w tym konkretnie projekcie drewniane, ażurowe schody, trzeba kuchnię odgrodzić od salonu conajmniej luksferą.

Pozdrawiam i sorry, że jako początkujący forumowicz "wymądrzam się". :)

Nie wiem jak inni budujacy zrecznego, ale my caly czas myslimy o pelnych drewnianych.

Pozdrawiam i sorry, że jako początkujący forumowicz "wymądrzam się".

Nie sadze, ze sie wymadrzasz. Kazdy ma prawo miec swoje zdanie.

Zanim zdecydowalismy sie na zrecznego tez chcielismy betonowe, ale kupilismy go w stanie surowym i schody nie byly wylane. Zostaja wiec pelne drewniane. A ze skrzypia? No coz kazdy sie starzeje i na starosc troche skrzypi.

No właśnie. Widzę, że swoją wypowiedzią wywołałem małą dyskusję. Jak się tak dobrze zastanowić nad projektem, który odoptujecie, to w ogóle drewniane schody mi się "nie widzą". Zwróćcie uwagę na bezpośrednie sąsiedztwo stołu w jadalnej częsci kuchni i wyobraźcie sobie taką scenkę: jecie sobie smaczny obiadek, a to "bachor" w zabłoconych korkotrampkach biegnie sobie po coś do sypialni... Z ażurowych schodów może się kurzyć nie tylko na stół, ale i do garów. Według mnie stosując w tym konkretnie projekcie drewniane, ażurowe schody, trzeba kuchnię odgrodzić od salonu conajmniej luksferą.

Pozdrawiam i sorry, że jako początkujący forumowicz "wymądrzam się". :)

skrzypienie nie będzie mi przeszkadzac ;-), ale ten kurz daje do myślenia, może rzeczywiście drewniane , ale pełne?

Słuchajcie z tym kurzem i skrzypieniem to chyba nie jest tak żle. Jedni wolą beton inni drewno jedno i drugie może być ładne i wygodne.

Dostałem pierwszą wycenę dachu 34.000 złotych materiał i robocizna. W cenie tej jest już wszystko co dotyczy dachu oprócz okien dachowych. Jutro będę miał od innego wykonawcy i będę mógł porównać.

hej. ja mimo wszystko zostawie sobie te drewniane azurkowe bo nam sie bardzo podobaja. a co do kurzu to po prostu ten "bachor" nie bedzie biegal mi w zabloconych butach po calym domu. :D ale nie ma co przesadzac. wyjdzie w praktyce.

mamy juz murarza :D zdecydowalismy sie jednak na tego pana za 18 500zl. wiecie co drugi zaproponowal 43 500netto a trzeci 52 000netto. zakres robot te sam i dlatego nie moge zrozumiec tak duzej rozbierznosci. nasz pan murarz polecony. bardzo dokladny ale nie jest przez to slamazarny. ach juz sie nie moge doczekac kiedy to wszystko ruszy :D

na sobote mamy geodete na wytyczenie dzialki i okreselenie gdzie humus sciagac.

byle by ten prad byl...

pozdrawiam wszystkich slonecznie

czesc

budujemy zreczny wariant I c77a w Chełmie sląskim koło Tychów

robocizna bez dachu wyjdzie od 10 do 15 tys

dużo sami,

mamy troche zmian np, podpiwniczenie pod garazem, na kotłownie

paliwa stałe

3 kat szkód górniczych

takze inwestujemy troche w fundament

powiekszamy kuchnie i sypialnie na dole kosztem ganku i tarasu

na dole jedna łazienka

w miejsce drugiej komunikacja do piwnicy

pod schodami na poddasze bedzie szafa na kurtki, zamiast spizarni, bo nie chce obwieszac scian w korytarzu

chyba podwyższymy scianke na poddaszu o pustak

duzo rzeczy podpatrzylismy na forum

takze wszystkim dziekujemy za rady

i zdjecia

juz wybudowanego zrecznego

zaczynamy po wielkanocy

pozdrawiam

A my mamy juz wstawione okna!!! I zrobione ocieplenie!!!. Jutro wkleje zdjecia jak znajde chwile.

Justynap13 ja tez sie ciesze, ze zaczynacie. Trzymam kciuki.

Gratulacje!!!

poprosimy o fotki, koniecznie.

My w końcu mamy zgodę sasiada na ktorego dzialce stoi slup na pociagniecie pradu po jego gruncie, wiec za 3 miesiące powinnismy mieć prąd i zaczynamy budowę, jakby w marcu okazało się, że nie ma zimy to ruszamy już w marcu.

Nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam

Witam,

Rowniez mam zamiar kupic piec Vaillant TURBOmax VU PLUS - czy mozesz podzielic sie opinia na tema tego pieca?

Pozdrawiam

Ciekawa cena - rozumiem ze to jest brutto? Ekipa jest polecona/sprawdzona?

Podajcie wiecej info: czym kryty dach, jakie okna, jak brama.

Czy piec bedzie taki jak w projekcie?

Bardzo mnie interesuje ta cena. Czy stan developerski to także tzw "biały montaż"? Czy w cenie tez sa drzwi wewnetrzne i zewnetrzne?

Po pierwsze, zdajemy sobie sprawę, że 280 tys to nie jest mało, ale szukalismy kogos kto zbuduje nam dom od początku do końca ze wzgledu na brak czasu i doświadczenia w tej materii.

Cena brutto R+M+S, ekipa z polecenia,

szczegóły:

- stan surowy zamknięty , ale bez okien na parterze, z pokryciem dachu (dachowka cementowa Euronit): 169,9 tys

- tynki, szlichta z ociepleniem, ocieplenie poddasza, scianki dzialowe, okna parter, drzwi zewnętrzne i brama garazowa z silnikiem, parapety, cokół i słupy klinkierowe: 71,8 tys

- instalacja elektryczna, przyłacze od skrzynki: 6,8 tys

- instalacja co (grzejniki radson),kanalizacja,szambo, woda,przyłacze do wodociągu: 17,8 tys

- instalacja gazowa + przyłacze od skrzynki: 4 tys

- osprzęt kotłowni, piec jednofunkcyjny gazowy Vaillant TURBOmax VU PLUS 202-5 (20kW) z zasobnikiem VIH R 150: około 10 tys

TOTAL: 280 tys pln

Okna poddasze: FAKRO standard

okna parter: pieciokomorowy Stolbud

sciana:U220 24 cm + 15 cm styropian + cegła 12 cm

stan deweloperski nie obejmuje białego montazu, schodów,parkietów, drzwi wewn.

dysponujemy bardzo szczegółowym kosztorysem na stan surowy zamknięty, możemy udostepnic po zeskanowaniu

Pozdrawiamy

A my mamy juz wstawione okna!!! I zrobione ocieplenie!!!. Jutro wkleje zdjecia jak znajde chwile.

Gratulacje!!!

My w końcu mamy zgodę sasiada na ktorego dzialce stoi slup na pociagniecie pradu po jego gruncie, wiec za 3 miesiące powinnismy mieć prąd i zaczynamy budowę, jakby w marcu okazało się, że nie ma zimy to ruszamy już w marcu.

Nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam

Gratulacje!!!

Nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam