Saymon 12.01.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dzięki. Otworzyłem albumik ale stało się coś dziwnego kiedy obejrzałem zdjęcia w albumiku to później mogłem je zobaczyć też na forum.Jestem pod wrażeniem domu kiedy ja tak będę miał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 12.01.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Ciekawe czemu zdjecia raz widac raz nie. Moze sprobuje je inaczej wkleic, ale to pozniej. Jezeli bym nie zdazyla to probujciehttp://www.albumik.pl budowa i haslo winiarscy (specjalne dla gosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 13.01.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Ciekawe czemu zdjecia raz widac raz nie. Moze sprobuje je inaczej wkleic, ale to pozniej. Jezeli bym nie zdazyla to probujcie http://www.albumik.pl budowa i haslo winiarscy (specjalne dla gosci) Super!!! dzieki serdeczne - wspaniale widoki Czy masz może wiecej zdjęć poddasza? Ciągle mam "głód" widoku poddasza naszego C77C. Dzieki Twojej pomocy bede mogł zaplanowac wiecej rzeczy. Z góry dziękuje pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Jacek 13.01.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam,Właśnie otrzymalismy pozwolenie na budowe!Teraz musimy się uporac z papierologią do banku. A propos, muszę zrobić kosztorys do banku czyli napisać ile za np.roboty ziemne, ściany nośne czy pokrycie dachu i nie bardzo wiem jak to "ugryżć" Może dać projekt do jakiejs hurtowni a potm doliczyc orientacyjne koszty robocizny? Poradżcie coś jak się do tego zabrać a może ktoś juz ma taki kosztorys? U nas jedyne zmiany to fundamenty zmienione na 60 cm a środkowy na 70 cm. Z góry dziękiPozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 15.01.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam, Właśnie otrzymalismy pozwolenie na budowe! Gratulacje! Teraz musimy się uporac z papierologią do banku. A propos, muszę zrobić kosztorys do banku czyli napisać ile za np.roboty ziemne, ściany nośne czy pokrycie dachu i nie bardzo wiem jak to "ugryżć" Może dać projekt do jakiejs hurtowni a potm doliczyc orientacyjne koszty robocizny? Poradżcie coś jak się do tego zabrać a może ktoś juz ma taki kosztorys? No, jestesmy na tym samym etapie. Jesli chodzi o kosztorys, to..... serio nie macie pojecia ile ten dom bedzie Was kosztowal? (nie mowie co do zlotowki albo co do 100 pln) To dosyc ryzykowne podejscie - zarowno dla Was jak i dla banku. Dla Was ryzyko jest takie, ze banki wyplacaja pieniadze transzami i jesli zle zaplanujesz etapy to moga byc problemy z kolejnymi transzami (ja tego sie najbardziej boje) Zeby gadac z bankiem o kredycie na dom, to musicie wiedziec kilka podstawowych rzeczy ... a jedna z najwazniejszych to to ile potrzebujecie kasy na dom a takze ile macie juz kasy, ktora mozecie przeznaczyc na dom (albo ile bedziecie w stanie wlozyc swojej kasy w czasie trwania budowy). Poczytajcie sobie wątki nt. kredytow. U nas jedyne zmiany to fundamenty zmienione na 60 cm a środkowy na 70 cm. Z góry dzięki Pozdrawiam Jacek Jaki jest cel powiekszania fundamentow? Macie trudne warunki gruntowe, czy moze w projekcie jest za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 15.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Hej, dziś dowiedziałam się, że nasze pozwolenie na budowe też juz jest do odbioru!!!!, zaczynamy więc starania o kredyt! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 15.01.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 To pedzcie po to pozwolenie i do banku!!!Pozdrawiam i trzymam kciuki. Czy juz macie wybrany bank? Jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 15.01.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Hej, dziś dowiedziałam się, że nasze pozwolenie na budowe też juz jest do odbioru!!!!, zaczynamy więc starania o kredyt! Pozdrawiam. Moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Jacek 15.01.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam, Właśnie otrzymalismy pozwolenie na budowe! Gratulacje! Teraz musimy się uporac z papierologią do banku. A propos, muszę zrobić kosztorys do banku czyli napisać ile za np.roboty ziemne, ściany nośne czy pokrycie dachu i nie bardzo wiem jak to "ugryżć" Może dać projekt do jakiejs hurtowni a potm doliczyc orientacyjne koszty robocizny? Poradżcie coś jak się do tego zabrać a może ktoś juz ma taki kosztorys? No, jestesmy na tym samym etapie. Jesli chodzi o kosztorys, to..... serio nie macie pojecia ile ten dom bedzie Was kosztowal? (nie mowie co do zlotowki albo co do 100 pln) To dosyc ryzykowne podejscie - zarowno dla Was jak i dla banku. Dla Was ryzyko jest takie, ze banki wyplacaja pieniadze transzami i jesli zle zaplanujesz etapy to moga byc problemy z kolejnymi transzami (ja tego sie najbardziej boje) Zeby gadac z bankiem o kredycie na dom, to musicie wiedziec kilka podstawowych rzeczy ... a jedna z najwazniejszych to to ile potrzebujecie kasy na dom a takze ile macie juz kasy, ktora mozecie przeznaczyc na dom (albo ile bedziecie w stanie wlozyc swojej kasy w czasie trwania budowy). Poczytajcie sobie wątki nt. kredytow. U nas jedyne zmiany to fundamenty zmienione na 60 cm a środkowy na 70 cm. Z góry dzięki Pozdrawiam Jacek Jaki jest cel powiekszania fundamentow? Macie trudne warunki gruntowe, czy moze w projekcie jest za mało? Hej, Konstruktorka poszerzyła fundamety bo mamy podniesioną ściankę kolankową i dach będzie miał 35 stopni a nie 30. Wiele zmian w pracach to chyba nie jest więc nie martwie się tym. Jeśli chodzi o koszty wybudowania domu to stawiam że będzie to jakieś 350 tyś. i chodzi mi o to że nie znam wszystkich cen materiałów i robocizny więc trudno mi podzielić tę kwotę. A jeśli chodzi o to że nam nie starczy......to jestem tego pewien ale jakbym się zastanawiał nad tym czy mnie stać na wybudowanie domu to pewnie wyszło by na to że nie Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 16.01.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 To pedzcie po to pozwolenie i do banku!!! Pozdrawiam i trzymam kciuki. Czy juz macie wybrany bank? Jaki? Stawiamy na Deutsche i ING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.01.2007 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 To pedzcie po to pozwolenie i do banku!!! Pozdrawiam i trzymam kciuki. Czy juz macie wybrany bank? Jaki? Stawiamy na Deutsche i ING Rozumiem ze beda to PLN-y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 16.01.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Rozumiem ze beda to PLN-y? tego nie jestem pewna, bo w CHFach rata jest o 400 pln mniejsza no i na koniec okresu kredytowania splaca im się o 100 tys pln mniej niz dla tego samego kredytu w zlotowkach, poza tym za jakies 2 lata chcemy kredyt w części spłacić z kasy ze sprzedaży mieszkania a w Deutsche nie biorą za to prowizji. Ale lista dokumentów jest porażająca!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.01.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Rozumiem ze beda to PLN-y? tego nie jestem pewna, bo w CHFach rata jest o 400 pln mniejsza no i na koniec okresu kredytowania splaca im się o 100 tys pln mniej niz dla tego samego kredytu w zlotowkach, poza tym za jakies 2 lata chcemy kredyt w części spłacić z kasy ze sprzedaży mieszkania a w Deutsche nie biorą za to prowizji. Ale lista dokumentów jest porażająca!!!! Ja rozwazam tylko i wylacznie chf. Mam juz kredyt w mBanku (na dzialke) i teraz bede sie staral podwyzszyc na budowe. Dzis dostalem jeszcze pomysl na Nordea - jednak o nich nie wiem nic (musze pogadac z doradcą). Dam znac jak cos bede wiedzial wiecej. pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 19.01.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Czy u Was tez tak dzisiaj wialo? mieszkamy na I pietrze i caly czas sie balam, ze nam okna wepchnie do srodka. Ciekawe czy nam dachu nie porwalo? Za to teraz swieci sloneczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 19.01.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Czy u Was tez tak dzisiaj wialo? mieszkamy na I pietrze i caly czas sie balam, ze nam okna wepchnie do srodka. Ciekawe czy nam dachu nie porwalo? Za to teraz swieci sloneczko. ookroopna noc! co chwile mialam pobudke jak wiatr wpadal w kanaly wentylacyjne i nagle wiatraki zaczynaly buczec na maxa mialam wrazenie,zezaraz mi runie wszystko na glowe Pozwolenie na budowe Bartek wczoraj odebral, trzeba sie na serio wziac za kredyt. a propos wiatru, mam nadzieje,ze wyłamał akacje na naszej dzialce bo i tak je musimy wyciac i wykarczowac Pzdr B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 19.01.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 No wlasnie - Kredyt!Rozmawialam w ing i podstawowy problem to ten ze Piotrek ma umowe na stale od stycznia (niedawno zmienil prace) i musi na niej przepracowac conajmniej pol roku. Ciekawa jestem czy wszystkie banki tak maja. Czerwiec nas nie urzadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka_tychy 19.01.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 mamy podobna sytuacje tzn ja pracuje od 2,5 miesiacaa wniosek skladam w sanrander i millenium , tam trzeba 3 miesiace, ale bierzemy tam takze z innych wzgeldowdzis dalam mapki gosciowi zeby nam zrobil projekt przylacza wody do domku, kurcze mamy az......90 metrow!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walaciki 20.01.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 mamy podobna sytuacje tzn ja pracuje od 2,5 miesiaca a wniosek skladam w sanrander i millenium , tam trzeba 3 miesiace, ale bierzemy tam takze z innych wzgeldow dzis dalam mapki gosciowi zeby nam zrobil projekt przylacza wody do domku, kurcze mamy az......90 metrow!!!!!!!!!!! my na szczęście wzystkie przyłącza mamy w ulicy, projekt wody juz odebrałam,, prąd do odbioru za ok 2 tygodnie, gaz za pół roku, no i oczywiście za wszystkie projekty płacimy bo nie mamy czasu na czekanie ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 25.01.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 No tak! troche sniegu spadlo i wszyscy w sen zimowy zapadli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Jacek 25.01.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 No tak! troche sniegu spadlo i wszyscy w sen zimowy zapadli? No spadło,spadło. Myślę że wszyscy tak jak my biegaja za papierami dot. budowy. Na razie to mamy kłopot z umówionym kierownikiem bo dotychczasowy zrezygnował i musimy poszukać kogoś na jego miejsce Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts