Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C77c ZRĘCZNY wariant 3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe czemu zdjecia raz widac raz nie. Moze sprobuje je inaczej wkleic, ale to pozniej. Jezeli bym nie zdazyla to probujcie

http://www.albumik.pl budowa i haslo winiarscy (specjalne dla gosci)

Super!!! dzieki serdeczne - wspaniale widoki :)

Czy masz może wiecej zdjęć poddasza? Ciągle mam "głód" widoku poddasza naszego C77C. Dzieki Twojej pomocy bede mogł zaplanowac wiecej rzeczy. Z góry dziękuje

pzdr

Habier

Witam,

Właśnie otrzymalismy pozwolenie na budowe!

Teraz musimy się uporac z papierologią do banku. A propos, muszę zrobić kosztorys do banku czyli napisać ile za np.roboty ziemne, ściany nośne czy pokrycie dachu i nie bardzo wiem jak to "ugryżć" Może dać projekt do jakiejs hurtowni a potm doliczyc orientacyjne koszty robocizny? Poradżcie coś jak się do tego zabrać a może ktoś juz ma taki kosztorys? U nas jedyne zmiany to fundamenty zmienione na 60 cm a środkowy na 70 cm. Z góry dzięki

Pozdrawiam

Jacek

Witam,

Gratulacje!

Teraz musimy się uporac z papierologią do banku. A propos, muszę zrobić kosztorys do banku czyli napisać ile za np.roboty ziemne, ściany nośne czy pokrycie dachu i nie bardzo wiem jak to "ugryżć" Może dać projekt do jakiejs hurtowni a potm doliczyc orientacyjne koszty robocizny? Poradżcie coś jak się do tego zabrać a może ktoś juz ma taki kosztorys?

No, jestesmy na tym samym etapie. :)

Jesli chodzi o kosztorys, to..... serio nie macie pojecia ile ten dom bedzie Was kosztowal? (nie mowie co do zlotowki albo co do 100 pln) To dosyc ryzykowne podejscie - zarowno dla Was jak i dla banku. Dla Was ryzyko jest takie, ze banki wyplacaja pieniadze transzami i jesli zle zaplanujesz etapy to moga byc problemy z kolejnymi transzami (ja tego sie najbardziej boje)

Zeby gadac z bankiem o kredycie na dom, to musicie wiedziec kilka podstawowych rzeczy ... a jedna z najwazniejszych to to ile potrzebujecie kasy na dom :) a takze ile macie juz kasy, ktora mozecie przeznaczyc na dom (albo ile bedziecie w stanie wlozyc swojej kasy w czasie trwania budowy).

Poczytajcie sobie wątki nt. kredytow.

U nas jedyne zmiany to fundamenty zmienione na 60 cm a środkowy na 70 cm. Z góry dzięki

Pozdrawiam

Jacek

Jaki jest cel powiekszania fundamentow? Macie trudne warunki gruntowe, czy moze w projekcie jest za mało?

Witam,

Gratulacje!

Teraz musimy się uporac z papierologią do banku. A propos, muszę zrobić kosztorys do banku czyli napisać ile za np.roboty ziemne, ściany nośne czy pokrycie dachu i nie bardzo wiem jak to "ugryżć" Może dać projekt do jakiejs hurtowni a potm doliczyc orientacyjne koszty robocizny? Poradżcie coś jak się do tego zabrać a może ktoś juz ma taki kosztorys?

No, jestesmy na tym samym etapie. :)

Jesli chodzi o kosztorys, to..... serio nie macie pojecia ile ten dom bedzie Was kosztowal? (nie mowie co do zlotowki albo co do 100 pln) To dosyc ryzykowne podejscie - zarowno dla Was jak i dla banku. Dla Was ryzyko jest takie, ze banki wyplacaja pieniadze transzami i jesli zle zaplanujesz etapy to moga byc problemy z kolejnymi transzami (ja tego sie najbardziej boje)

Zeby gadac z bankiem o kredycie na dom, to musicie wiedziec kilka podstawowych rzeczy ... a jedna z najwazniejszych to to ile potrzebujecie kasy na dom :) a takze ile macie juz kasy, ktora mozecie przeznaczyc na dom (albo ile bedziecie w stanie wlozyc swojej kasy w czasie trwania budowy).

Poczytajcie sobie wątki nt. kredytow.

U nas jedyne zmiany to fundamenty zmienione na 60 cm a środkowy na 70 cm. Z góry dzięki

Pozdrawiam

Jacek

Jaki jest cel powiekszania fundamentow? Macie trudne warunki gruntowe, czy moze w projekcie jest za mało?

Hej,

Konstruktorka poszerzyła fundamety bo mamy podniesioną ściankę kolankową i dach będzie miał 35 stopni a nie 30. Wiele zmian w pracach to chyba nie jest więc nie martwie się tym.

Jeśli chodzi o koszty wybudowania domu to stawiam że będzie to jakieś 350 tyś. i chodzi mi o to że nie znam wszystkich cen materiałów i robocizny więc trudno mi podzielić tę kwotę. A jeśli chodzi o to że nam nie starczy......to jestem tego pewien ale jakbym się zastanawiał nad tym czy mnie stać na wybudowanie domu to pewnie wyszło by na to że nie :lol:

Pozdrawiam

Jacek

Rozumiem ze beda to PLN-y?

tego nie jestem pewna, bo w CHFach rata jest o 400 pln mniejsza no i na koniec okresu kredytowania splaca im się o 100 tys pln mniej niz dla tego samego kredytu w zlotowkach, poza tym za jakies 2 lata chcemy kredyt w części spłacić z kasy ze sprzedaży mieszkania a w Deutsche nie biorą za to prowizji.

Ale lista dokumentów jest porażająca!!!!

Rozumiem ze beda to PLN-y?

tego nie jestem pewna, bo w CHFach rata jest o 400 pln mniejsza no i na koniec okresu kredytowania splaca im się o 100 tys pln mniej niz dla tego samego kredytu w zlotowkach, poza tym za jakies 2 lata chcemy kredyt w części spłacić z kasy ze sprzedaży mieszkania a w Deutsche nie biorą za to prowizji.

Ale lista dokumentów jest porażająca!!!!

Ja rozwazam tylko i wylacznie chf.

Mam juz kredyt w mBanku (na dzialke) i teraz bede sie staral podwyzszyc na budowe. Dzis dostalem jeszcze pomysl na Nordea - jednak o nich nie wiem nic (musze pogadac z doradcą). Dam znac jak cos bede wiedzial wiecej.

pzdr

Habier

Czy u Was tez tak dzisiaj wialo? mieszkamy na I pietrze i caly czas sie balam, ze nam okna wepchnie do srodka. Ciekawe czy nam dachu nie porwalo?

Za to teraz swieci sloneczko.

ookroopna noc!

co chwile mialam pobudke jak wiatr wpadal w kanaly wentylacyjne i nagle wiatraki zaczynaly buczec na maxa

mialam wrazenie,zezaraz mi runie wszystko na glowe

Pozwolenie na budowe Bartek wczoraj odebral, trzeba sie na serio wziac za kredyt.

a propos wiatru, mam nadzieje,ze wyłamał akacje na naszej dzialce bo i tak je musimy wyciac i wykarczowac

Pzdr

B.

mamy podobna sytuacje tzn ja pracuje od 2,5 miesiaca

a wniosek skladam w sanrander i millenium , tam trzeba 3 miesiace, ale bierzemy tam takze z innych wzgeldow

dzis dalam mapki gosciowi zeby nam zrobil projekt przylacza wody do domku, kurcze mamy az......90 metrow!!!!!!!!!!!

my na szczęście wzystkie przyłącza mamy w ulicy, projekt wody juz odebrałam,, prąd do odbioru za ok 2 tygodnie, gaz za pół roku, no i oczywiście za wszystkie projekty płacimy bo nie mamy czasu na czekanie ;-(