Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C77c ZRĘCZNY wariant 3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja rozwazam tylko i wylacznie chf.

Mam juz kredyt w mBanku (na dzialke) i teraz bede sie staral podwyzszyc na budowe. Dzis dostalem jeszcze pomysl na Nordea - jednak o nich nie wiem nic (musze pogadac z doradcą). Dam znac jak cos bede wiedzial wiecej.

pzdr

Habier

Habier,

chiałabym Cię zapytać o opinię o mbanku? a wlaciwie o opinie o kredycie? my mamy tam rachunki i karty kredytowe i wszystko jest ok, ale moje 2 kolezanki z pracy, które maja tam kredyty na mieszkanie strasznie się skarżą, pozytywne rozpatrzenie reklamacji graniczy z cudem,podwyzki % sa wyższe niz wskazuja na to podwyzki LIBORU, a jakie sa Twoje odczucia?Pytam się bo dostaliśmy od nich dobra ofertę i zaczynam zastanawiac się nad zmianą Deutsche na mbank.

Pzdr

B

Ja rozwazam tylko i wylacznie chf.

Mam juz kredyt w mBanku (na dzialke) i teraz bede sie staral podwyzszyc na budowe. Dzis dostalem jeszcze pomysl na Nordea - jednak o nich nie wiem nic (musze pogadac z doradcą). Dam znac jak cos bede wiedzial wiecej.

pzdr

Habier

Habier,

chiałabym Cię zapytać o opinię o mbanku? a wlaciwie o opinie o kredycie? my mamy tam rachunki i karty kredytowe i wszystko jest ok, ale moje 2 kolezanki z pracy, które maja tam kredyty na mieszkanie strasznie się skarżą, pozytywne rozpatrzenie reklamacji graniczy z cudem,podwyzki % sa wyższe niz wskazuja na to podwyzki LIBORU, a jakie sa Twoje odczucia?Pytam się bo dostaliśmy od nich dobra ofertę i zaczynam zastanawiac się nad zmianą Deutsche na mbank.

Pzdr

B

Witam,

Nie wiem jak wygląda sprawa reklamacji (nawet nie jestem w stanie wykombinowac czego moglaby dotyczyc reklamacja) :)

Ja kredycik na działkę dostałem bez problemu. To było jeszcze na starych warunkach, czyli oprocentowanie ustala zarząd. Rzeczywiście ostatnio podniesli mi kredyt o 0,3pp gdy Libor wzrósł chyba o 0,25pp. Zobaczymy co teraz bedzie z moim wnioskiem na dom i czy wrzuca kredyt "do jednego wora" i jak zostanie rozwiazana sprawa oprocentowania.

Nie chce polecać ani pisac cokolwiek zlego na ich temat, ponieważ kredyt w mBanku mam od niedawna wiec nic sensownego nie powiem. Nasza współpraca ogranicza sie do utrzymania kasy na koncie aby mogli ją zabrać na poczet raty :)

Zobacze jak podejdą do sprawy

Czy mozesz sie pochwalic jakie warunki zaproponowali?

pzdr

Habier

[Czy mozesz sie pochwalic jakie warunki zaproponowali?[/b]

kredyt w chf mbank

marża 1%, prowizja od uruchomienia w postaci polisy na zycie w wysokosci 1,5% wartosci kredytu

kredyt w chf w Deutsche

daja marze 0,9% ale za to prowizja od uruchomienia to 2,3% wiec sporo

Pzdr

polisa 1,5% OK (ja tez tak mam)

marza - 1% - super (duzy kredyt? na ile latek i jaki wkład własny?) - u mnie cos przebakiwali 1,2%

a nie ma jeszcze ubezpieczenia "pomostowego" 0,2% ? Ja to place

Bierzecie przez posirednika?

Ja walcze z Open Finance

pzdr

Habier

marza - 1% - super (duzy kredyt? na ile latek i jaki wkład własny?) - u mnie cos przebakiwali 1,2%

Ja walcze z Open Finance

pzdr

Habier

ta oferta z mbanku przyszla wlasnie przez open, u nas wklad własny stanowi działka, ponad 20% wartosci kredytu,

kurcze.. pomostowe u nas wynosi aż 1%, ale to tylko na czas ustanowienia hipoteki, więc czymze jest te 6 miesiecy przy 30 latach? :lol:

zreszta nie będziemy splacać tego kredytu przez 30 lat bo część splacimy jak sprzedamy mieszkanie w którym mieszkamy

Pzdr

Ja walcze z Open Finance

pzdr

Habier

ta oferta z mbanku przyszla wlasnie przez open, u nas wklad własny stanowi działka, ponad 20% wartosci kredytu,

kurcze.. pomostowe u nas wynosi aż 1%, ale to tylko na czas ustanowienia hipoteki, więc czymze jest te 6 miesiecy przy 30 latach? :lol:

zreszta nie będziemy splacać tego kredytu przez 30 lat bo część splacimy jak sprzedamy mieszkanie w którym mieszkamy

Pzdr

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi..może mi ktoś wyjaśni o co chodzi z tym pomostowym??

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi..może mi ktoś wyjaśni o co chodzi z tym pomostowym??

jest to ubezpieczenie opłacane do czasu wpisania hipoteki do księgi wieczystej, częśc banków w tym okresie podnosi po prostu % kredytu i tak robi mbank, do czasu ustanowienia hipoteki nasz kredyt będzie oprocentowany o 1% wiecej

Ja walcze z Open Finance

pzdr

Habier

Pzdr

ale juz macie decyzje z mBanku czy ktos z Open tak obiecuje?

nam Pani powiedziala, ze marza w mbanku ok 1,2 % ale powalczy o nizszą - czekam na decyzję.

Jesli chodzi o pomostowe - to chyba mylimy pojęcia. Do czasu ustanowienia hipoteki oprocentowanie kredytu jest podniesione o 1 pp (punkt procentowy) natomiast przed uruchomieniem - oprócz tych 1,5% (2 letnie ubezpieczenia na zycie i utrata pracy) trzeba zapłacic 0,2% kwoty kredytu jako Ubezpieczenie pomostowe do czasu uprawomocnionego wpisu hipoteki do KW

To jest moja wersja i jej sie bede trzymał :)

Rom to powinno Ci wyjaśnic :)

pzdr

Habier

Dzięki :D :D

Teraz już rozumiem

Brałem kredyt na budowę rok temu i nie przypominam sobie żebym płacił jakiegoś pomostowego.

Ale może to dlatego że do czasu wpisu do hipoteki chyba nie brałem żadnej transzy.

Ale głównie moja zona się zajmowała kredytem i może coś pomyliłem. W każdym razie dzięki za wyjaśnienia.

Teraz już wiem o czym mówicie :D

ale juz macie decyzje z mBanku czy ktos z Open tak obiecuje?

nam Pani powiedziala, ze marza w mbanku ok 1,2 % ale powalczy o nizszą - czekam na decyzję.

To jest moja wersja i jej sie bede trzymał :)

cytuję:" ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu hipoteki do KW – oprocentowanie podniesione o 1%"

czyli ja to rozumiem tak,ze nie ma oddzielnego ubezpieczenia, tylko do czasu uprawomocnienia sie hipoteki, mamy podniesione oprocentowanie kredytu o 1 %, zresztą z tego co wyczytalam w necie to wlasnie banki tak postępuja , czyli stosują zamiennie albo podwyzszone oprocentowanie albo oddzielne ubezpieczenie - ALE OCZYWIŚCIE JUŻ MAILUJE DO OPEN ABY TO POTWIERDZIĆ

marża 1% jest juz propozycją po negocjacjach z bankiem

Pzdr

cytuję:" ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu hipoteki do KW – oprocentowanie podniesione o 1%"

czyli ja to rozumiem tak,ze nie ma oddzielnego ubezpieczenia, tylko do czasu uprawomocnienia sie hipoteki, mamy podniesione oprocentowanie kredytu o 1 %, zresztą z tego co wyczytalam w necie to wlasnie banki tak postępuja , czyli stosują zamiennie albo podwyzszone oprocentowanie albo oddzielne ubezpieczenie - ALE OCZYWIŚCIE JUŻ MAILUJE DO OPEN ABY TO POTWIERDZIĆ

marża 1% jest juz propozycją po negocjacjach z bankiem

Pzdr

czekam z niecierpliwoscia na Wasze info. Ja mam podwyzszonie i zaplacilem 0,2%. Może mnie nacięli... :(

czekam z niecierpliwoscia na Wasze info. Ja mam podwyzszonie i zaplacilem 0,2%. Może mnie nacięli... :(

mam juz reply od babeczki z finance:

"Bank nie ma opłaty za ubezpieczenie pomostowe – Za to zabezpiecza się podwyżką oprocentowania o 1 p.p do czasu ustanowienia hipoteki w KW"

no i masz babo placek, tak twierdzi posrednik, ufac czy nie ufac?, cóż, złozymy dokumenty to się okaze

Pzdr

mam juz reply od babeczki z finance:

"Bank nie ma opłaty za ubezpieczenie pomostowe – Za to zabezpiecza się podwyżką oprocentowania o 1 p.p do czasu ustanowienia hipoteki w KW"

no i masz babo placek, tak twierdzi posrednik, ufac czy nie ufac?, cóż, złozymy dokumenty to się okaze

Pzdr

no, ciekawe, trzeba to wyjasnic. dzieki za info.

myślę, że jednak wprowadziłem troche zamieszania tą nazwą "ubezpieczenie pomostowe" Ja juz sam nie wiem do konca jak to sie nazywa. A owe 0,2% to ubezpieczenie kredytu.

W poniedzialek napisze dokladnie jak te punkty brzmiały w naszej umowie.

pzdr

Habier

Sprawdziłem w umowie, zapłaciliśmy:

Prowizja tytułem ubezpieczenia Kredytu w TU : 0,2% kwoty kredytu

Jak gdzieś tam dalej wyczytałem to jest jakies:

Prawne zabezpieczenie kredytu na okres przejsciowy

Ciekawe jak to w Waszym przypadku. Może ktoś ma podobne doświadczenia?

pzdr

Habier

hejka,

odezwijcie sie w sprawie tego kredytu

pzdr

Habier

moze ktos sie odezwie ;-) w końcu większość z nas buduje na kredyt,

w ofercie jaką mamy z Deutsche ubezpieczenie pomostowe wynosi 0.4% a dodatkowo do czasu ustanowienia hipoteki oprocentowanie kredytu zwiększaja o 0,1%, czyli niektóre banki ubiezpieczają się (czytaj: zarabiają ) na dwa sposoby

złożymy dokumenty to zobaczymy ;-)

• 2 weeks później...

Co tam słychać u Zreczniakow??

my właśnie skończylismy kompletowanie dok. do kredytu jutro skladamy do mbanku, a w przyszlym tygodniu mamy miec odpowiedz z deutsche czy chca z nami współpracować, nie lubia tych co buduja syst. gospodarczym, woleliby miec generalnego wykonawcę :cry: u nas co prawda jest firma Wykonawca ale zajmie sie postawieniem domu, a resztą typu instalacje i wykończeniówka zajmą sie inne ekipy,

wg nas nie jest to system gospodarczy, bo sami nie zakasamy rekawów i nie będziemy budować, ale ktos tam w banku twierdzi inaczej

no i wkurza mnie to , że kazdy bank ma liste honorowanych rzeczoznawców, przeciez nie zrobie 2 operatów bo to podwójne koszty, teoretycznie rzeczoznawca powinien byc obiektywny nie?? utrudnianie zycia...

Pzdr