Kibart 25.02.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 witam wszystkich a zwłaszcza tych którym przysługuje jeszcze stara ulga budowlana. Mam pytanie właśnie z nią związane. Może dla Was odpowiedz na nie jest prosta, dla mnie jednak jest to problem. A wieć czy w ramach dużej ulgi budowlanej można sobie odliczyć potwierdzony rachunkami zakup:a) gwoździ b) glazury łazienkowej, kuchennej c) paneli podłogowychd) szaf wnękowyche) farb pokojowychf) automatu do bramy garażowej Proszę wypowiedzcie się w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 25.02.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Automat do bramy garażowej na pewno NIE (bo jest do garażu, a garaż nie służy do mieszkania - mnie US odrzucił fakturę na bramę garażową) Pozostałe - TAK (tylko musisz udowodnić, że szafy wnękowe na pewno są trwale wbudowane, co do gwoździ - pewnie nie jest to duża kwota - nie wygłupiał bym się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 no i właśnie tutaj wychodzi znowu, że co urząd to urząd,.mój US przyjął fakturę na bramę garażową, byłam osonbiście i pytałam. choć teraz myślę, ze może lepiej byłoby mieć to na piśmie, Może na prowincję nie dotarły jeszcze wszystkie wykładnie ???Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turner 25.02.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Nie bardzo zgadzam się z tą bramą garażową. Jeżeli garaż jest częścią składową budynku mieszkalnego to również barma garażowa podlega odliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 25.02.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Faktycznie to zależy od urzędu skarbowego. Generalnie urzędy odrzucają faktury dotyczące budowy garażu (zresztą zgodnie z ustawą). Jeżeli chodzi o gwoździe to wcale nie są tak śmieszne kwoty jakby się zdawało. Gozumiem KGadzina że zbudowałeś już dom. Tak dla ciekawości zrób sobie taką statystykę wydatków - my prowadzimy ją na bieżąco i na gwoździe wydaliśmy już kilkaset złotych (nie pamiętam dokładnie). Jak najbardziej działa zasada, ziarnko do ziarnka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kibart 25.02.2003 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Jeżeli US odrzuca wszystkie faktury dotyczące budowy garażu to co zrobić np z oknem w garazu? Można je odliczyć czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 25.02.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Wg interpretacji US nie tylko okno, ale nawey i cegły i zaprawę powino się odliczyć z faktur. Tyle tylko, że US nigdy nie będzie w stanie Ci udowodnić, że TE cegły były na garaż i TO okno było do garażu. Ale jak w fakturze stoi jak wół "brama garażowa" to trudno to "wcisnąć" do potrzeb mieszkaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Idąc dalej tym tokiem rozumowania w kotłowni też rzadko kto mieszka podobnie ma się rzecz ze spiżarnią itd. Jeżeli garaż nie jest osobnym budynkiem moim zdaniem można odliczać (ale postarm się to sprawdzić). Inna sprawa czy potrzebne wam te faktury, przecież koszt budowy domu znacznie przewyższa ulgę którą można wykorzystać dlatego lepiej sterować wydatkami które się bierze na fakturę, a na resztę nie brać faktur "pomagając naszemu krajowi wyjść z kryzysu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 powoli zaczynam się wkurzać jestem zalogowany widzę swoją ksywkę a jak coś wysyłam to anonim.Powysza wiadomość pochodzi od księguśRaz zapomniałem hasła i teraz loguję sie na tym przysłanym z forum ale nie mogę zmienić go na jakieś normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 25.02.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Moim zdaniem jeśli garaż jest integralną częscią budynku to można odpisywać - przynajmniej ja mam zamiar tak zrobić. Jeśli chodzi o gwozdzie itp. - nie mam żadnych wątpliwości. Niech wam w US powiedzą jak zrobić dach bez użycia gwoździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.03.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Czy w dużej uldze budowlanej można odliczać rachunki VAT za zużytą energie elektryczną na potrzeby budowy ?(Taryfa tzw. budowlana, droższa, przyłącze zasila wyłącznie budowę)ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 07.03.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Bardzo słuszne pytanie z tym prądem! Tylko trzeba by chyba jakąś FVAT z Zakładu Energetycznego zarządać. A co do bramy garażowej to nawet nie mam zamiaru pytać w US, bo u mnie garaż jest integralną częścią budynku, więc gdyby nie brama to też nie okna w garażu, część BK, część stropu, nad nim więźby, a może też i dachówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Burbon 10.03.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Po co pisać na co dany materiał idzie i dawać podstawę do dyskusji Urzędnikom z Urz. Skarb. Ja biorę materiały na części pierwsze. Z bramą niestety może być problem.Co do gwoździ. Mam takie doświadczenia: wydałem na budowę stanu surowego 100% z czego tylko 60% mam na fakturach reszta to: 20% usługi bez faktury i pozostałe 20% to właśnie te gwoździe, czyli różne "drobiazgi", które w swojej ilości dadzą sporą kwotę. Ja nie brałem często fatkury na te pierdołki bo mi się nie chciało czekać aż pani wydrukuje fakturę na 4 kg gwoździ. Ale zmieniłem zdanie po tych obliczniach i w tym roku będę brał papierek nawet na 1 gwoździk. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilk 10.03.2003 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 No cóż- ja mam garaż w piwnicy- co by nie powiedzieć nie mogę go pominąć.Muszę najpierw postawić garaż, choć niektórzy już dawno mi mówili, że mogłem zacząć budowę od dachu. Co do energii elektrycznej, to te taśmowe wydruki są przecież fakturami VAT- chyba można je odliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 10.03.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Nam US zakwestionował fakturę za budowę przyłaczy wod-kan. Powiedzieli, że ulga obejmuje tylko to, co jest na naszej działce. Nasze przyłącze ma aż 80m, nasz pech i duże koszty. W wodociągach zdobyliśmy definicję przyłącza, która mówi, że przyłącze jest od pierwszej studzienki licząc od domu aż do miejsca włączenia się do sieci. Złożyliśmy odwołaNIE I CZEKAMY (ROZPATRZĄ W MAJU) do tego czasu nie ujrzymy zwrotu podatku To chyba kara). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts