Majkel_B 26.04.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Zamierzam budować dom parterowy, powierzchnia ścian zewnętrznych to ok 180 m2, w chwili obecnej jestem nastawiony na ścianę 3W, po następujących przemyśleniach (proszę o komentarz) 1. Ściana dwuwarstwowa to dajmy na to pustak (silka, keramzytobeton, BK w tej chwili to obojętne), warstwa ocieplenia oraz siatka, tynk, malowanie. 2. Zamiast siatki, tynku i malowania, oraz perspektywy odnawiania elewacji za jakieś dziesiąt lat, wybieram "wieczną" elewację z cegły, nieotynkowaną. Zależy mi również na samym estetycznym wyglądzie muru typu "stary wiejski domek" (odpada elewacja z cegieł silikatowych), podobają mi się typowe elewacje z cegły jakie bardzo często wystepują na wsiach, i tu moje pytanie, czy do tego typu "wiecznej" elewacji musze stosować specjalną cegłę (nie mam na mysli cegły klinkierowej), ale jakąś cegłę elewacyjną o określonej klasie. Czy zwykła cegła klasy K150 się nie nadaje? Na allegro widziałem oferty cegły pełnej Klasa 250, wymiary 25x12x6,5 za 0,65 zł brutto za szt, na 1 m2 grubości 12 cm wychodzą 52 szt. Koszt 1 m2 muru (sama cegła) = 33 zł, do tego dojdzie zaprawa, robocizna. Czy jest znacząca różnica pomiędzy kosztem takiej elewacji a kosztem siatki na warstwę ocieplenia, tynku i malowania w technice ścian 2W? Rozpatruję cenę samych materiałów. ponieważ decyzja jeszcze nie podjęta, będę wdzięczny za wszelkie komentarze. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52779-elewacja-z-ceg%C5%82y-w-%C5%9Bcianie-3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts