Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dokąd schodzą moje ścieki pod piwnicą?

Gohna

Recommended Posts

Kupiłam stary dom poniemiecki. Okazało się, że ścieki z wanny, umywalki i kuchni schdzą rurami pod podłogę piwnicy, podobnie jak woda z pieca, która schodzi kratką ściekową w to samo miejsce. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć dokąd one mogą iść? Podobno rurami w pola... A jak ja te rury zacznę eksploatować z całą moją rodzinką, to czy mój dom nie odpłynie w siną dal? Bardzo proszę o pomoc. :o :wink:

dokąd schodzą moje ścieki pod piwnicą?

Skoro mieszkasz w woj. dolnośląskim to oznacza, że poprzez zlewnię rzeki Odry Twoje ścieki trafią do Szczecina :p :wink:

Tak na poważnie. Jest sposób by sprawdzić gdzie jest wylot rury kanalizacyjnej. Sposób ten jest praktykowany gdy wodociągi kontrolują nielegalne podpięcia domowej kanalizacji bytowej do kanalizacji burzowej. Wsypuje się proszek (niestety ale nie znam jego nazwy) do sedesu. Spuszcza wodę. Ten preparat chemiczny poprzez połączenie z wodą i powietrzem wydziela barwny dym w miejscu wylotu rury.

Pozostaje Tobie tylko kwestia ustalenia nazwy tego specyfiku (może ktoś wie? ) oraz jego zdobycie. Może zwróć się w tej sprawie do kogoś w przedsiębiorstwie wod-kan.

Nie wiem tylko czy ten dym bedzie widoczny w przypadku zasypania rury odpływowej w piasku lub innym bardzo chłonnym podłożu gdy ścieki wpływają bezpośrednio do gruntu.

Zapomniałam dodać przez zagapienie, że w tej wsi, gdzie stoi mój stary dom nie ma kanalizacji. Rozmawiałam też z poprzednim właścicielem i powiedział mi, że ścieki idą rurami przez pola do kanału. Jednak w ostatnim czasie przy tych rurach coś manipulowali i istnieje prawdopodobieństwo, że ta droga jest niedrożna... I teraz mam dylemat, czy się podpinać, czy mogę tę drożność sprawdzić. Ciekawy jest pomysł z tym proszkiem, dopytam o to kogoś. Mnie doradzono jeszcze żeby zawołać ludzi z Wuko i oni pod ciśnieniem sprawdzą, czy jest drożność. Słyszeliście o czymś takim?

:o :D

Koło mojego domu (dokładnie metr od domu) mam poniemieckie szambo wypiętrzjące się około metr nad poziom gruntu i podłogi w domu Problemy z odprowadzeniem do niego ścieków (mam z parteru pod górkę) sprawiająm, ,że poszukuję innych rozwiązań... Wolałabym uczciwie korzystać z tego szamba (jest olbrzymie, bo podobno ma 50tys. metrów sześciennych), ale wiąże się to z dużymi przeróbkami infrastruktury domu z zamontowaniem rozdrabniacza i pompy do ścieków włącznie. A nie wiem, czy to zadziała... :cry:

... Wolałabym uczciwie korzystać z tego szamba (jest olbrzymie, bo podobno ma 50tys. metrów sześciennych) ...

Rzeczywiście jest olbrzymie. Powiem, że nawet niewyobrażalnie olbrzymie jak na potrzeby gospodarstwa domowego.

50 tys m3 to wymiar szamba 100 metrów długości x 100 metrów szerokości x 5 wysokości :p

Taka pojemność wystarczy Tobie (przy teoretycznej "produkcji" ścieków 10 m miesięcznie) na 416 lat.

Czyli problem masz z głowy. :wink:

Wolałabym uczciwie korzystać z tego szamba (jest olbrzymie, bo podobno ma 50tys. metrów sześciennych), ale wiąże się to z dużymi przeróbkami infrastruktury domu z zamontowaniem rozdrabniacza i pompy do ścieków włącznie. A nie wiem, czy to zadziała...

Czyli korzystaj uczciwie - niestety na koszty musisz byc przygotowana.

WUKO to specjalna firma dysponująca samochodem, który wtłacza wodę pod ciśnieniem do rur. Można w ten sposób usunąć niedrożność w kanalizacji. Nie wiem tylko, czy uda się wprowadzić wąż do rury (jest co prawda cienki, ale z tego co widaiałem, to zawsze wkładało się go do rury przez studzienkę rewizyjną)

Myślałam o oczyszczalni, studiowałam forum na ten temat. Mam jednak sporo obaw w tym względzie... Będę korzystać ze zmywarki, używam dużo detergentów, a jak wiadomo oczyszczalnie tego nie lubią... Na razie zdecydowaliśmy, że będziemy używać istniejące szambo (chociaż zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce-czeka nas odprowadzanie ścieków pod górę). Faktem jest, że interesujące jest to, że eksploatacja oczyszzcalni jest dużo tańsza. Może używanie tego szamba nam się nie uda - wówczas znowu wróci temat oczyszczalni. Zakup jej jest dość drogi, a zainstalowanie też trzeba przeprowadzić umiejętnie. Zobaczymy. Obecnie problem szamba nieznacznie sie od nas odsunął. Mojemu mężowi spędza sen z powiek odzyskanie spod tynku starej cegły. W naszym domu na sufitach są łuki i on chce zbić z nich tynk odsłaniając cegły, ale one wymagają czyszczenia, szlifowania, czy jeszcze nie wiem czego... Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Zanim podezwałam się na forum, czytałam wnikliwie różne tematy. Nie udało mi się znalźć oddzielnego wątku na temat remontu starego domu. A może taki wątek utworzyć? jest tyle prtoblemów związanych z remontowaniem "starego", a na pewno znacznie różni się to od budowania "nowego". Nie bardzo wiem, jaka jest procedura tworzenia nowego tematu. Odpowiedzcie. Remontująca Gohna.

A co do szamba, to chyba znalazłam dobre rozwiązanie. Zamontujemy przepompownie ścieków i pomimo, że do szamba mam pod gókę, to tym sprytnym urządzeniem powinny się do szamba bez problemu dostać. Czy wiecie coś o funkcjonowaniu takiej pompy? Ja znalazłam model: VORTOSCAT80VX na stronie "Borysowski". Będę wdzięczna za wszelkie informacje, czy jest warte wydania 2000 zł.

:roll:

... Nie bardzo wiem, jaka jest procedura tworzenia nowego tematu. Odpowiedzcie. Remontująca Gohna.

witaj -Gohna - na stronie głownej masz dział "przebudowy i remonty" klikasz tam na ikonke http://forum.muratordom.pl/templates/murator/images/lang_polish/post.gif i zakładasz nowy temat

droznośc kanalizacji mozesz równiez sprawdzic sama ... bez proszku i WUKO (wytwórnia urządzen komunalnych produkujaca pojazdy do wywozu nieczystości płynnych i stałych, polewarko-zmywarki, piaskarko-solarki, odśnieżarki, itp)

robi sie to tak ... wlewasz wode do umywalki i czekasz ...

jesli przeleje sie woda - niedrożna

jesli nie przeleje - drozna ...

co do pompy ... działa jak jest prąd ... czasem moze zawiesc jesli do kanalizacji trafi przypadkowo sznurek ... rajstopy, itp ...

pzdr

Co do drożności kanalizacji to tak ją właśnie mamy zamiar sprawdzić (mój mąż też wpadł na ten pomysł). Tylko u nas to trochę potrwa, bo rury długie... Dzięki za informacje na temat zakładania nowego tematu. Chyba skorzystam. Na razie mam ręce pełne roboty, bo remont w pełni ( ja mam monopol na obijanie tynków!), działka do obsiania, itp. Ale kocham te roboty, zwłaszcza po mojej pracy zawodowej, która polega na zupełnie czymś innym ... :lol:

... ja mam monopol na obijanie tynków!...

:o

... Ale kocham te roboty, zwłaszcza po mojej pracy zawodowej, która polega na zupełnie czymś innym ... :lol:

no to mnie zaintrygowałaś ... ciekawe co to za praca ... :roll:

pzdr :wink:

No nie przesadzaj, nie wiem co masz na myśli...

:lol:

Ja poprostu na codzień pracuję umysłowo ( a przyajmniej staram się, żeby umysł brał w tej pracy udział...).

A już dawno odkryłam, że przy pracy fizycznej odpoczywam. I dorobiłam się nawet na rękach odcisków, ale mi to nie przeszkadza. :p

odrobine mnie uspokoiłas ... choc wolałbym wiecej szczegółow ...

:wink:

A już dawno odkryłam, że przy pracy fizycznej odpoczywam. I dorobiłam się nawet na rękach odcisków, ale mi to nie przeszkadza. :p

mamy podobne :D

pzdr