michał klich 27.04.2006 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 HEF EKO PLUS UNIWERSALNY na eko groszek .Zalety i wady (oile są jakieś problemy) z tego rodzaju kociołkami . mam zamiar go kupic !? Chyba że ZĘBIEC jest lepszy ?? prosze o porade urzytkowników tych piecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 27.04.2006 02:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 hef czy zębiec ???? O TO JEST PYTANIE.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 27.04.2006 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Czyżby niebyło nikogo kto choć jeden sezon urzywał tych kociołkow. Ile spaliły w sezonie grzewczym ?,lub jak z obsługą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 28.04.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Posiadam dokładnie od roku piec hef eko plus 20 (od: kwiecień 2005)bez problemu chodził całą zimę i lato.W lecie załadunek raz na około 3 tygodnie (zasobnik płaszczowy 140 l)W zimie załadunek raz na 3 - 7 dni bez problemów z eksploatacją. (zaraz po kupnie po uruchomieniu mały problem z czujnikiem temp. - taki czujnik jest na rurze, którą transportowany jest węgiel z zasobnika do palnika - ów czujnik wykrywał, że w podajniku ślimakowym jest za wysoka temp. i wyrzucał cały węgiel z podajnika żeby nie doszło do zapalenia opału w zasobniku. taka sytuacja w rzeczywistości nie miał a miejsca, po prostu czujnik był wadliwy. po wymianie (kilka minut) problem został rozwiązany, od tamej pory piec nie sprawia żadnych problemów. spalanie lato i zima prawie 6 ton po niecałe 400 zł/tona (Łódź) czyli całość 2400 ale: domek kostka 130 m + nieogrzewana piwnica. dom kompletnie nieocieplony, okna na parterze plastikowe sprzed około 6 lat (czyli szyby na pewno nie 1.1 na piętrze nowe "plastiki" 1,1 ale w jednym pokoju jeszcze jedno okno czeka na wynianę bardzo duże, bardzo stare baaardzo dziurawe. ( w tym pokoju temp. około 15 stopni pomimo, że na dole około 20 stopni cały czas na górze w pozostłych pomieszceniach 19 ( na pewno z uwagi na to, że wychaładzało to nieszczelne okno) Regulacja pieca - ja mam zawór trójdrogowy tylko więc regulacja uproszczona, ale dziala. Wady: 1.trochę się kurzy jednak przy załadunku2.hałas: choć jak ja mam w piwnicy a śpię na piętrze to w ogóle nie słyszę, ale jak kotlownia np. na parterze i przez ścianę np. z sypialnią a ściana z BK to bym się zastanowił. 3. trzeba czyścić regularnie co 6 - 8 tygodni. Ogólnie jestem zadowolony - tym bardziej, że jak sie wpowadziłem do tego domu to był tam piec 30 - sto letni (sic!) więc zmiana na pewno odczuwalna. moja rada: jeżeli kotlownie masz na parterze i wyjście z niej bezpośrednio do mieszkania to proponuję dzrzwi z uszczelkami (kurz) W razie daklszych pytań chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 28.04.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Posiadam dokładnie od roku piec hef eko plus 20 (od: kwiecień 2005)bez problemu chodził całą zimę i lato.W lecie załadunek raz na około 3 tygodnie (zasobnik płaszczowy 140 l)W zimie załadunek raz na 3 - 7 dni bez problemów z eksploatacją. (zaraz po kupnie po uruchomieniu mały problem z czujnikiem temp. - taki czujnik jest na rurze, którą transportowany jest węgiel z zasobnika do palnika - ów czujnik wykrywał, że w podajniku ślimakowym jest za wysoka temp. i wyrzucał cały węgiel z podajnika żeby nie doszło do zapalenia opału w zasobniku. taka sytuacja w rzeczywistości nie miał a miejsca, po prostu czujnik był wadliwy. po wymianie (kilka minut) problem został rozwiązany, od tamej pory piec nie sprawia żadnych problemów. spalanie lato i zima prawie 6 ton po niecałe 400 zł/tona (Łódź) czyli całość 2400 ale: domek kostka 130 m + nieogrzewana piwnica. dom kompletnie nieocieplony, okna na parterze plastikowe sprzed około 6 lat (czyli szyby na pewno nie 1.1 na piętrze nowe "plastiki" 1,1 ale w jednym pokoju jeszcze jedno okno czeka na wynianę bardzo duże, bardzo stare baaardzo dziurawe. ( w tym pokoju temp. około 15 stopni pomimo, że na dole około 20 stopni cały czas na górze w pozostłych pomieszceniach 19 ( na pewno z uwagi na to, że wychaładzało to nieszczelne okno) Regulacja pieca - ja mam zawór trójdrogowy tylko więc regulacja uproszczona, ale dziala. Wady: 1.trochę się kurzy jednak przy załadunku2.hałas: choć jak ja mam w piwnicy a śpię na piętrze to w ogóle nie słyszę, ale jak kotlownia np. na parterze i przez ścianę np. z sypialnią a ściana z BK to bym się zastanowił. 3. trzeba czyścić regularnie co 6 - 8 tygodni. Ogólnie jestem zadowolony - tym bardziej, że jak sie wpowadziłem do tego domu to był tam piec 30 - sto letni (sic!) więc zmiana na pewno odczuwalna. moja rada: jeżeli kotlownie masz na parterze i wyjście z niej bezpośrednio do mieszkania to proponuję dzrzwi z uszczelkami (kurz) W razie daklszych pytań chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 29.04.2006 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Witam panie Marcinie dziękuje serdecznie za obszerną wypowiedz na temat pieca .Jestem na kupnie i niestety tylko przez internet moge oglądac ten kociołek oraz dowiadywac sie jak działa , z wiekszoćsi stron producentów dowiadujemy sie tylko te dobre strony i ze są najlepsze,a sprawnoćś najwyższa!? Jeszcze raz serdeszne dzieki !!Mam nadzieje że znajdzie sie jeszcze kilka osób które posiadają te kociołki i podzielą się z nami swoimi doświadczeniami , a morze jakaś porada??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaB 29.04.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ja własnie na ten piec się nastawiam (Hef EcoPlusUni), mój znajomy ma własnie taki kocioł tylko b.dużej mocy. W jego opinii jest to świetny piec, załadunek raz na 4 dni zimą, opróznianie z popiołu przy załadunku-wiaderko. Jedyna wada wszystkich pieców z elektrycznym sterownikiem to przerwy w dostawie prądu które są czeste na moim terenie- zimą to może być problem. Poza tym wtedy nie chodzi też pompa do wody c.o. więc i tak myślę o agregacie prądotwórczym zeby się uniezaleznić od krótkich przerw w dostawach elektryczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 29.04.2006 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 widze corazwięcej zwolenników hefa . Mam domek 225 m2 i kubatury 950 m3 z moich wyliczeń wynika że hef 25 KW powinien wystarczyć , dom dobrze ocieplony - nowe budownictwo. Chyba że sie myle ? to niech mnie ktoś poprawi!! Kociołek 25 KW + zasobnik 200l to na początek chyba dobrze ?.Wprzyszlości mam zamiar zamontować solara , w ramach oszczędności na paliwie . Pozdrawiam wszystkich !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 29.04.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 krótkie przerwy (do 2 godzin) nie wpływają na pracę pieca gdyż eko groszek "trzyma żar" przez taki okres a nawet dłużej (zależy od groszku) w związku z tym jak wyłączą prąd, to po ponownym włąceniu piec odlicza sobie 1 minutę (dlatego, że często po przerwach prądu są krótkie włącz-wyłącz, w związku z tym, piec sprawdza, czy prąd jest "stabilny" przez 1 minutę, żeby nie włączyć podajnika i dmuchawy jak zaraz ponownie ma braknąć prądu). jeżeli odliczanie przebiegnie prawidłowo włącza się dmuchawa w celu rozdmuchania żaru i dalej piec pracuje normalnie. tak więc jeżeli przerwy nie są dłuższe niż 2h to nie ma problemu z ponownym rozpaleniem. przynajmniej ja z tego powodu pieca w zimie nie rozpalałem, a prąd też dość często w okolicy wyłączają. jeszze mała rada jeżeli chodzi o czyszczenie i rozpalanie: Ja, żeby nie rozpalać pieca po czyszczeniu postanowiłem robić tak: wyłączałem piec, następnie (od razu zdejmowałem pokrywę - w środku cholernie gorąca) i czyściłem piec - ale nie polecam w ten sposób - dymi się jak cholera, udusić się można. no ale to z lenistwa już lepiej wyłączyć piec, iść za 3 - 4 godziny jak ostygnie, wyczyścić (nie dymi się) i rozpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaB 30.04.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 widze corazwięcej zwolenników hefa . Mam domek 225 m2 i kubatury 950 m3 z moich wyliczeń wynika że hef 25 KW powinien wystarczyć , dom dobrze ocieplony - nowe budownictwo. Chyba że sie myle ? to niech mnie ktoś poprawi!! Kociołek 25 KW + zasobnik 200l to na początek chyba dobrze ?. Wprzyszlości mam zamiar zamontować solara , w ramach oszczędności na paliwie . Pozdrawiam wszystkich !! Wiesz, ja tez mam podobną (a nawet nieco większą) powierzchnię, budynek 16-letni i tylko styropian na zewnątrz ścian a też mi wyliczyli że max.25kW. Dodatkowo chcę zrobić kominek na górze ale raczej z powodu że bardzo lubię kominki a nie że potrzeuję więcej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 30.04.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja tez mam HEFa 25KW Eko Plus, do tego zasobnik 140l z płaszczem wodnym. Zainstalowany 27 października 2005r.Dom 200m2, 30 letni z cegły, nieocieplony, stara instalacja CO, grzejniki żeliwne, okna w połowie domu nowe w połowie stare (ogromne - cały dom przeszklny). Co do użytkowania - wiele zależy od rodzaju paliwa. Pierwszy groszek kupiłem ze składu wegla luzem - tragedia. Strasznie duże spalanie, bardzo duzo popiołu. Codziennie musiałem opróżniać popielnik.Następny był już paczkowany Retopal - dużo lepsze spalanie, dłużej trzymał. Z tego paliwa jestem zadowolony. Co do zużycia to przez zimę spaliłem 7 ton groszku. W duże mrozy trzeba było ładowac co 1.5 dnia. To samo z oczyszczaniem popielnika, może niekiedy częściej. Teraz po odcięciu CO jeden załadunek starczył na 3 tygodnie grzania wody. Co do czyszczenia to strasznie się kurzy. A czyszczenie trzeba wykonywac co max 2 miesiące. Gdybym teraz miał kupować to zdecydowanie wybrał bym większy zasobnik na groszek niż standardowy proponowany przez producenta. W razie pytań, służę odpowiedzią Jeszcze jedno- pomieszczenie w którym ma stać HEF 25KW nie powinno być niższe niż 2.2m bo inaczej nie wyczyścisz tego pieca. Czyści sie od góry po zdjęciu osłon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 30.04.2006 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Moja kotłownia jest malutka ma 1.64x3.56 a wysokość 2.40 ma stanąć tam piec 25KW i zasobnik 200L . Węgiel będzie trzymany w innym pomieszczeniu , myśle , ze taki rozmiar kotlowni wystarczy . Choc wiem , że będzie troche ciasno zważywszy na to , że wymiary pieca to : szerokość 105 , głębokość 86. Pozdrawiam wszystkich urzytkowników HEFA i jeśli macie jakieś nowe wiadomości lub uwagi do niego to prosze o podzielenie się waszymi wnoiskami. Z góry dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 30.04.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Moja kotłownia jest malutka ma 1.64x3.56 a wysokość 2.40 ma stanąć tam piec 25KW i zasobnik 200L . Węgiel będzie trzymany w innym pomieszczeniu , myśle , ze taki rozmiar kotlowni wystarczy . Choc wiem , że będzie troche ciasno zważywszy na to , że wymiary pieca to : szerokość 105 , głębokość 86. Pozdrawiam wszystkich urzytkowników HEFA i jeśli macie jakieś nowe wiadomości lub uwagi do niego to prosze o podzielenie się waszymi wnoiskami. Z góry dzięki . jak masz wysokosc 2.40 to spokojnie go wyczyscisz. Problem pojawi sie ponizej wysokosci o ktorej pisalem. Ponadto jesli kupisz grosek atestowany to powinienes byc zadowolony z relacji cena/jakosc/koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 01.05.2006 02:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 dzięki wszyskim którzy zabierają tu głos!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 01.05.2006 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał klich 04.05.2006 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.01.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A czy ktoś może mi powiedzieć, na jakiej wysokości w HEF-ie jest wyjście do komina (jak średnica??) licząc od podłogi do dolnej części rury kominowej?? w przypadku pieca 25kW??Jak duże podajniki są w ofercie na ten piec?? Jak duży jest chałas tego pieca?? Czy odczuwalny tylko wtedy kiedy pracuje podajnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts