Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

HEF EKO PLUS UNIWERSALNY na eko groszek .Zalety i wady (oile są jakieś problemy) z tego rodzaju kociołkami .

mam zamiar go kupic !? Chyba że ZĘBIEC jest lepszy ??

prosze o porade urzytkowników tych piecy

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/

Posiadam dokładnie od roku piec hef eko plus 20 (od: kwiecień 2005)

bez problemu chodził całą zimę i lato.

W lecie załadunek raz na około 3 tygodnie (zasobnik płaszczowy 140 l)

W zimie załadunek raz na 3 - 7 dni

bez problemów z eksploatacją. (zaraz po kupnie po uruchomieniu mały problem z czujnikiem temp. - taki czujnik jest na rurze, którą transportowany jest węgiel z zasobnika do palnika - ów czujnik wykrywał, że w podajniku ślimakowym jest za wysoka temp. i wyrzucał cały węgiel z podajnika żeby nie doszło do zapalenia opału w zasobniku. taka sytuacja w rzeczywistości nie miał a miejsca, po prostu czujnik był wadliwy. po wymianie (kilka minut) problem został rozwiązany, od tamej pory piec nie sprawia żadnych problemów.

spalanie lato i zima prawie 6 ton po niecałe 400 zł/tona (Łódź) czyli całość 2400 ale: domek kostka 130 m + nieogrzewana piwnica. dom kompletnie nieocieplony, okna na parterze plastikowe sprzed około 6 lat (czyli szyby na pewno nie 1.1 na piętrze nowe "plastiki" 1,1 ale w jednym pokoju jeszcze jedno okno czeka na wynianę bardzo duże, bardzo stare baaardzo dziurawe. ( w tym pokoju temp. około 15 stopni pomimo, że na dole około 20 stopni cały czas na górze w pozostłych pomieszceniach 19 ( na pewno z uwagi na to, że wychaładzało to nieszczelne okno)

Regulacja pieca - ja mam zawór trójdrogowy tylko więc regulacja uproszczona, ale dziala.

Wady:

1.trochę się kurzy jednak przy załadunku

2.hałas: choć jak ja mam w piwnicy a śpię na piętrze to w ogóle nie słyszę, ale jak kotlownia np. na parterze i przez ścianę np. z sypialnią a ściana z BK to bym się zastanowił.

3. trzeba czyścić regularnie co 6 - 8 tygodni.

Ogólnie jestem zadowolony - tym bardziej, że jak sie wpowadziłem do tego domu to był tam piec 30 - sto letni (sic!) więc zmiana na pewno odczuwalna.

moja rada: jeżeli kotlownie masz na parterze i wyjście z niej bezpośrednio do mieszkania to proponuję dzrzwi z uszczelkami (kurz)

W razie daklszych pytań chętnie odpowiem.

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1151774

Posiadam dokładnie od roku piec hef eko plus 20 (od: kwiecień 2005)

bez problemu chodził całą zimę i lato.

W lecie załadunek raz na około 3 tygodnie (zasobnik płaszczowy 140 l)

W zimie załadunek raz na 3 - 7 dni

bez problemów z eksploatacją. (zaraz po kupnie po uruchomieniu mały problem z czujnikiem temp. - taki czujnik jest na rurze, którą transportowany jest węgiel z zasobnika do palnika - ów czujnik wykrywał, że w podajniku ślimakowym jest za wysoka temp. i wyrzucał cały węgiel z podajnika żeby nie doszło do zapalenia opału w zasobniku. taka sytuacja w rzeczywistości nie miał a miejsca, po prostu czujnik był wadliwy. po wymianie (kilka minut) problem został rozwiązany, od tamej pory piec nie sprawia żadnych problemów.

spalanie lato i zima prawie 6 ton po niecałe 400 zł/tona (Łódź) czyli całość 2400 ale: domek kostka 130 m + nieogrzewana piwnica. dom kompletnie nieocieplony, okna na parterze plastikowe sprzed około 6 lat (czyli szyby na pewno nie 1.1 na piętrze nowe "plastiki" 1,1 ale w jednym pokoju jeszcze jedno okno czeka na wynianę bardzo duże, bardzo stare baaardzo dziurawe. ( w tym pokoju temp. około 15 stopni pomimo, że na dole około 20 stopni cały czas na górze w pozostłych pomieszceniach 19 ( na pewno z uwagi na to, że wychaładzało to nieszczelne okno)

Regulacja pieca - ja mam zawór trójdrogowy tylko więc regulacja uproszczona, ale dziala.

Wady:

1.trochę się kurzy jednak przy załadunku

2.hałas: choć jak ja mam w piwnicy a śpię na piętrze to w ogóle nie słyszę, ale jak kotlownia np. na parterze i przez ścianę np. z sypialnią a ściana z BK to bym się zastanowił.

3. trzeba czyścić regularnie co 6 - 8 tygodni.

Ogólnie jestem zadowolony - tym bardziej, że jak sie wpowadziłem do tego domu to był tam piec 30 - sto letni (sic!) więc zmiana na pewno odczuwalna.

moja rada: jeżeli kotlownie masz na parterze i wyjście z niej bezpośrednio do mieszkania to proponuję dzrzwi z uszczelkami (kurz)

W razie daklszych pytań chętnie odpowiem.

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1151781

Witam panie Marcinie dziękuje serdecznie za obszerną wypowiedz na temat pieca .Jestem na kupnie i niestety tylko przez internet moge oglądac ten kociołek oraz dowiadywac sie jak działa , z wiekszoćsi stron producentów dowiadujemy sie tylko te dobre strony i ze są najlepsze,

a sprawnoćś najwyższa!?

Jeszcze raz serdeszne dzieki !!

Mam nadzieje że znajdzie sie jeszcze kilka osób które posiadają te kociołki i podzielą się z nami swoimi doświadczeniami , a morze jakaś porada??!!

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1153402

Ja własnie na ten piec się nastawiam (Hef EcoPlusUni), mój znajomy ma własnie taki kocioł tylko b.dużej mocy. W jego opinii jest to świetny piec, załadunek raz na 4 dni zimą, opróznianie z popiołu przy załadunku-wiaderko. Jedyna wada wszystkich pieców z elektrycznym sterownikiem to przerwy w dostawie prądu które są czeste na moim terenie- zimą to może być problem. Poza tym wtedy nie chodzi też pompa do wody c.o. więc i tak myślę o agregacie prądotwórczym zeby się uniezaleznić od krótkich przerw w dostawach elektryczności.
https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1153480

widze corazwięcej zwolenników hefa . Mam domek 225 m2 i kubatury 950 m3 z moich wyliczeń wynika że hef 25 KW powinien wystarczyć , dom dobrze ocieplony - nowe budownictwo. Chyba że sie myle ? to niech mnie ktoś poprawi!!

Kociołek 25 KW + zasobnik 200l to na początek chyba dobrze ?.

Wprzyszlości mam zamiar zamontować solara , w ramach oszczędności na paliwie .

Pozdrawiam wszystkich !!

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1153568

krótkie przerwy (do 2 godzin) nie wpływają na pracę pieca gdyż eko groszek "trzyma żar" przez taki okres a nawet dłużej (zależy od groszku) w związku z tym jak wyłączą prąd, to po ponownym włąceniu piec odlicza sobie 1 minutę (dlatego, że często po przerwach prądu są krótkie włącz-wyłącz, w związku z tym, piec sprawdza, czy prąd jest "stabilny" przez 1 minutę, żeby nie włączyć podajnika i dmuchawy jak zaraz ponownie ma braknąć prądu). jeżeli odliczanie przebiegnie prawidłowo włącza się dmuchawa w celu rozdmuchania żaru i dalej piec pracuje normalnie.

tak więc jeżeli przerwy nie są dłuższe niż 2h to nie ma problemu z ponownym rozpaleniem. przynajmniej ja z tego powodu pieca w zimie nie rozpalałem, a prąd też dość często w okolicy wyłączają.

jeszze mała rada jeżeli chodzi o czyszczenie i rozpalanie:

Ja, żeby nie rozpalać pieca po czyszczeniu postanowiłem robić tak:

wyłączałem piec, następnie (od razu zdejmowałem pokrywę - w środku cholernie gorąca) i czyściłem piec - ale nie polecam w ten sposób - dymi się jak cholera, udusić się można. no ale to z lenistwa :oops:

już lepiej wyłączyć piec, iść za 3 - 4 godziny jak ostygnie, wyczyścić (nie dymi się) i rozpalić.

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1153679

widze corazwięcej zwolenników hefa . Mam domek 225 m2 i kubatury 950 m3 z moich wyliczeń wynika że hef 25 KW powinien wystarczyć , dom dobrze ocieplony - nowe budownictwo. Chyba że sie myle ? to niech mnie ktoś poprawi!!

Kociołek 25 KW + zasobnik 200l to na początek chyba dobrze ?.

Wprzyszlości mam zamiar zamontować solara , w ramach oszczędności na paliwie .

Pozdrawiam wszystkich !!

Wiesz, ja tez mam podobną (a nawet nieco większą) powierzchnię, budynek 16-letni i tylko styropian na zewnątrz ścian a też mi wyliczyli że max.25kW. Dodatkowo chcę zrobić kominek na górze ale raczej z powodu że bardzo lubię kominki a nie że potrzeuję więcej ciepła.

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1154290

Ja tez mam HEFa 25KW Eko Plus, do tego zasobnik 140l z płaszczem wodnym. Zainstalowany 27 października 2005r.

Dom 200m2, 30 letni z cegły, nieocieplony, stara instalacja CO, grzejniki żeliwne, okna w połowie domu nowe w połowie stare (ogromne - cały dom przeszklny).

Co do użytkowania - wiele zależy od rodzaju paliwa. Pierwszy groszek kupiłem ze składu wegla luzem - tragedia. Strasznie duże spalanie, bardzo duzo popiołu. Codziennie musiałem opróżniać popielnik.

Następny był już paczkowany Retopal - dużo lepsze spalanie, dłużej trzymał. Z tego paliwa jestem zadowolony.

Co do zużycia to przez zimę spaliłem 7 ton groszku. W duże mrozy trzeba było ładowac co 1.5 dnia. To samo z oczyszczaniem popielnika, może niekiedy częściej.

Teraz po odcięciu CO jeden załadunek starczył na 3 tygodnie grzania wody.

Co do czyszczenia to strasznie się kurzy. A czyszczenie trzeba wykonywac co max 2 miesiące.

Gdybym teraz miał kupować to zdecydowanie wybrał bym większy zasobnik na groszek niż standardowy proponowany przez producenta.

W razie pytań, służę odpowiedzią

Jeszcze jedno- pomieszczenie w którym ma stać HEF 25KW nie powinno być niższe niż 2.2m bo inaczej nie wyczyścisz tego pieca. Czyści sie od góry po zdjęciu osłon.

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1154296

Moja kotłownia jest malutka ma 1.64x3.56 a wysokość 2.40 ma stanąć tam piec 25KW i zasobnik 200L . Węgiel będzie trzymany w innym pomieszczeniu , myśle , ze taki rozmiar kotlowni wystarczy . Choc wiem , że będzie troche ciasno zważywszy na to , że wymiary pieca to : szerokość 105 , głębokość 86. Pozdrawiam wszystkich urzytkowników HEFA i jeśli macie jakieś nowe wiadomości lub uwagi do niego to prosze o podzielenie się waszymi wnoiskami. Z góry dzięki .
https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1154540

Moja kotłownia jest malutka ma 1.64x3.56 a wysokość 2.40 ma stanąć tam piec 25KW i zasobnik 200L . Węgiel będzie trzymany w innym pomieszczeniu , myśle , ze taki rozmiar kotlowni wystarczy . Choc wiem , że będzie troche ciasno zważywszy na to , że wymiary pieca to : szerokość 105 , głębokość 86. Pozdrawiam wszystkich urzytkowników HEFA i jeśli macie jakieś nowe wiadomości lub uwagi do niego to prosze o podzielenie się waszymi wnoiskami. Z góry dzięki .

jak masz wysokosc 2.40 to spokojnie go wyczyscisz. Problem pojawi sie ponizej wysokosci o ktorej pisalem.

Ponadto jesli kupisz grosek atestowany to powinienes byc zadowolony z relacji cena/jakosc/koszty

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1154938

• 8 months później...

A czy ktoś może mi powiedzieć, na jakiej wysokości w HEF-ie jest wyjście do komina (jak średnica??) licząc od podłogi do dolnej części rury kominowej?? w przypadku pieca 25kW??

Jak duże podajniki są w ofercie na ten piec??

Jak duży jest chałas tego pieca?? Czy odczuwalny tylko wtedy kiedy pracuje podajnik??

https://forum.murator.pl/topic/52787-hef-jaki-jest-naprawde/#findComment-1578887