mada 25.02.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Mam komin z wkładem ceramicznym, niestety nie zamontowano w nim elemantu do zbierania skroplin (podobno jest to jakaś ceramiczna misa przy wyczystce). Co teraz zrobić, żeby było jak trzeba i nie wydać za wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2003 Trzeba zastosować tzw. loloflolozę.Jesto połączenie piokruta z tessakiem tyle że nago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 26.05.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Ja to zrobiłem jeszcze w trakcie murowania komina. Na dolne zakończenie rury ceramicznej dorobiłem z blachy miedzianej lej i połączyłem go przez syfon z kanalizacją. Jeśli już masz wszystko wymurowane to pewnie bez kucia się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 26.05.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 To co pisze Wojtek jest bardzo ważne, połączenie z kanalizacją powinno mieć syfon, bo inaczej może śmierdzieć przez wyczystkęFiniszant PS - ale czy ja śnię, Forum wróciło do dawnej szaty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 A jakież to ilości skroplin będą spływać po tym kominie że to trzeba przez syfon odprowadzać do kanalizacji? Mam wyprowadzona rurkę o siednicy 16mm z "misy" zbierającej te skropliny i jak dotąd wyciekło raz za cały sezon grzewczy kilka kropel smolistej cieczy a po założeniu " daszka" na komin nic nie wycieka.Mada jeśli masz komin z typowych elementów cermicznych to powinieneś dostać do tego zarówno "misę" ( taki element ceramiczny o wysokości około 6 cm z otworkiem z boku na odpływ ewentualych skroplin) i "daszek" na komin. Myślę że taką "misę" da się jeszcze założyć ale musi o tym zadecydowac fachowiec, który robi kominy i potrafi to zrobić nie uszkadzając ceramiki komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.05.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 To zależy jaki podłączy się kocioł, bo w przypadku kondensacyjnego jest to ok. 20l na dobę kondensatu, tyle że ten kondensat zbiera się wewnątrz rury odrowadzającej spaliny i przez kocioł wypływa do tego celu przeznaczonym króćcem.W przypadku innych kotłów istotnie kondensat w dużo mniejszej ilości trzeba odprowadzić z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts