Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- trochę mało wyliczeń (np. materiałów ) i opisów.

no własnie - projekt jest mało dokładny,zwłaszcza jak ktoś nie jest budowlancem od lat :lol: nie ma wyliczen ilosci materiałów...

no i ten sufit podwieszany :evil: zgroza .trzech fachowców juz pytałam o co chodzi,ale oni na podstawie projektu nie wiedzą o co chodzi... my i tak zmieniamy na belki zamiast stropu ,ale jednak... :-?

my mamy DG 10 lustrzane odbicie- na razie schną fundamenty -na które poszło 41 m betonu na razie :( niezły bunkier

sam kontakt z pracownią super-duza cierpliwosc dla maruderów :wink:

41 m3 betonu! I to tylko fundamenty?

Nic nie murowaliście z bloczków betonowych?

no własnie :lol: :lol: :lol:

będziemy miec jedną warstwę z bloczków fundamentowych,a na razie sam beton.

pocieszamy sie tylko ,ze to w koncu dom parterowy,więc fundamentów ma sporo...

no i tym,ze nie musimy wylewac stropu...

• 6 months później...

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem działki, niestety działka ma wjazd od południa.

Wiem, że ten temat był już poruszany ale ja z innej beczki.

Działka jest duża więc ogród moge mieć z każdej strony i od frontu i od tyłu budynku. Wiem, że są projekty przeznaczone na takie usytuowanie działki ale po przestudiowaniu chyba wszystkich możliwych żaden nie przypadł mi do gustu. Jestem prawie zdecydowany na projekt DG01 z firmy Bauherr. Jest to dom parterowy z wiatą garażową. Bardzo proszę o wasze opinie o tym projekcie, czy jest praktyczny, ekonomiczny w budowie no i oczywiście czy nie będzie w nim zbyt ciemno z racji położenia mojej działki.

http://www.dom-parterowy.pl

• 1 year później...
  • 3 weeks później...

Witam, jestesmy z mężem juz prawie zdecydowani na PG10 ( mąż bardzo nalega tylko na ten projekt). Oczywiscie na pewno zrobimy kilka zmian, dlatego tez jestesmy bardzo zainteresowani wskazówkami, informacjami tych osób którzy sie juz wydudowali badź są w trakcie budowy.

oto link:

http://www.dom-parterowy.pl/informacje.php?kategoria=pg&id=pg10

WITAM !

BARDZO MNIE INTERESUJE DOM PG 11 Z PRACOWNI BAUHERR.JEŚLI KTOŚ WYBUDOWAŁ TEN DOM I MONŻE SIĘ Z NAMI PODZIELIĆ WSKAZÓWKAMI TO Z GÓRY DZIEKUJĘ.

OSSOWIKA

:oops: Strasznie dawno tutaj nie zaglądałam...

Ale jeśli pytanie o PG11 jest aktualne, to spieszę donieść, że go wybudowaliśmy i jestem straaaaasznie z niego zadowolona. :D

Witam! Gratuluje wybudowania pg11, rowniez rozwazamy ten projekt, wiec moze podzieli sie Pani doswiadczeniem i rozwiazaniami, ktore wykorzystaliscie przy tym projekcie. Proszę o zdjecia z realizacji :D i podanie kosztu budowy...

Witam,

Troche pozmienialismy ten nasz PG11 :roll: dzieki temu mamy dodatkowy pokoj na parterze i garaz dwustanowiskowy i trzy pokoje na poddaszu (oprocz tego malego gdzie planujemy pralnie).

Co do zdjec... Musze zrobic bardziej aktualne

Jesli macie jakies konkretne pytania, chetnie odpowiem :wink:

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Architekt własnie pracuje nad moim projektem. Chcę wstawić trochę większe okna, rozsunąć ścianki w łazience (pod jedną ze ścianek jest fundament) i zrobić drewniany strop.

Tu niestety wyszła moja nieuwaga - ten projekt nie ma strychu! sufit jest podwieszony bezpośrednio pod dach - na szczęście mały retusz i wszystko będzie ok.

projekt architektoniczny będzie mnie kosztować 1800zł - dodatkowo umówiłem się z Panami z biura, że będą nadzorować budowę za 2000zł (płatne w ratach).

jak ruszę z budową to postaram się wstawić kilka zdjęć - na razie sam z chęcią bym coś takiego zobaczył. :D

Ja też chcę strych, koniecznie!

Poza tym chcę zlikwidować zadaszenie z przodu domu, powiększając tym sposobem kuchnię i jadalnię.

Ze zmian, które planujemy to powiększenie łazienki koło salonu likwidując korytarzyk. Będzie wchodziło się od razu do łazienki a z niej bezpośrednio do pralni-pom. gosp. No i wg. wymogów planu zagosp. przestrzennego podnieść trzeba kąt nachylenia dachu do 30 st.

Perca czyli za adaptację + poprawki w projekcie płacisz 1800, dodatkowo projekt 1450 + 2000 za nadzór, tak?

Zadaszenie z przodu - mnie się podoba :D więc zostaje.

Łazienkę powiększam, ale tą drugą koło sypialni. Łazienkę koło salonu traktuję czysto jako ubikację - chcesz wstawić tam wannę lub prysznic? Podaj powód - może tez się zastanowię nad takim rozwiązaniem.

Dostałem zgodę na dach 25st - więc tutaj nic nie zmieniam :D

Finanse - dobrze rozumiesz :D (mam nadzieję na drobny upust - około 200zł)

• 7 months później...
  • 1 month później...

Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, człowiek przy tej budowie (i nie tylko) tak zajęty, że nie ma czasu na czytanie wszystkiego co go interesuje.

Łazienkę powiększyłem kosztem obu pokoi, do których przylega, po kawalku z każdej strony.

Mam juz stan surowy otwarty i z przyjemnością donoszę, iż projekt był trafiony. chłupa mi sie podoba :)