sSiwy12 30.05.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Chyba we wcześnieszych obliczeniach "opłacalności PC" popełniłem zasadniczy błąd dot. kosztów wykonania "kotłowni" gazowej. Jest znacznie wyższy od zakładanego (post: Dostałem cios ....) Biorąc to pod uwagę koszt PC może być mniejszy niż kotłowni gazowej. I tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 31.05.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Też to zauważyłem... Chociaż zastanawiam się, czy mimo instalowania PC nie założyć też w domu gazu. Tam, gdzie mieszkam jest dużo linii energetycznych napowietrznych w kiepskim stanie, co przekłada się na stosunkowo częste wyłączenia prądu. Co prawda z ogrzewaniem to nie kłopot (w życiu kotła gazowego nie zamontuję) - zawsze jest kominek, ale wody trochę zagotować nie byłoby źle, a po ostatniej burzy prądu nie było pół dnia. Trzeba przyznać, że jest to irytujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 31.05.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 wody trochę zagotować nie byłoby źle, a po ostatniej burzy prądu nie było pół dnia. No nie, ciągnąć instalacje gazu ziemnego dla zagotowania wody jak nie ma pradu - to bez sensu. Kup sobie butlę 11 kg i kuchenkę, albo nawet 2 kg z nakrecanym palnikiem i po kłopocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 31.05.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 a z ciekawości - ile teraz kosztuje gaz? bo ja mam tylko prąd i straciłem rachubę po ostatnich podwyżkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.05.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Przewiduje się, że wprowadzenie systememu handlu uprawnieniami do emisji (SHE) będzie skutkować wzrostem cen energii elektrycznej. Do 2012 r. prąd może podrożeć o 100%. Powiedział to we wtorek Jacek Jaśkiewicz z Ministerstwa Środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 31.05.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To co nam pozostaje? Kotły na zboże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 31.05.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Teraz muszę znaleźć super kondensat w przystępnej cenie do ogrzewania domu poprzez podłogówke no i do cwu, ponieważ gazownia mi "zaśpiewała" za ponad 100m przyłącze 1122zł i dlatego zdecydowaliśmy sie z mężem na ogrzewanie gazem. Co wy na to??? Coś mi się wydaje że to tylko haracz gazowni za wydanie zgody na włączenie do sieci nie obejmujący kosztów wykonania przyłącza sama skrzynka gazowa kosztuje pewnie połowę tej kwoty a gdzie reszta ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.05.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To zły kierunek, lepiej zrezygnować z ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 31.05.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Przewiduje się, że wprowadzenie systememu handlu uprawnieniami do emisji (SHE) będzie skutkować wzrostem cen energii elektrycznej. Do 2012 r. prąd może podrożeć o 100%. Powiedział to we wtorek Jacek Jaśkiewicz z Ministerstwa Środowiska. Nie znaczy, że miał rację. Ceny co najwyżej dogonią poziom europejski. Akurat prąd póki co możemy mieć w Polsce stosunkowo tani (wciąż duże złoża węgla kamiennego i brunatnego oraz ogromne zasoby biomasy). Problem może być z emisją tlenków siarki - bo jest nieco za duża, a to kosztuje. Ale nie aż tyle, żeby przewidywać jakiś katastrofalny wzrost cen. Poza tym 100% do 2012 to wcale nie tak tragicznie dużo - nieco ponad 10% w skali roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.05.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Co do tego, że ten system będzie powodował dodatkowy wzrost cen prądu to się jednak wszyscy zgadzają. A 100% w 6 lat to jednak sporo patrząc w jakim tempie drożał do tej pory.Ceny prądu w Polsce już dogoniły poziom europejski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 31.05.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 pozostaje chyba znalezc sobie zone z posagiem w postaci lasu i sukcesywnie go spalac w kominku a jak ktos mieszka na terenach wietrznych to moze zawsze wiatrak postawic badz tez produkowac biogaz ale to troche terenu jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 31.05.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To co nam pozostaje? Kotły na zboże? Ja mam taki kocioł na zboże i bardzo sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 31.05.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 A ile kosztował Twój kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 31.05.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Cała inwestycja z zasobnikiem 200l c.w.u podajnikiem między piecem a składem zboża 25000 i dostałem dofinansowanie ze środków UE 10000 czyli całkoś kosztowała 15000.Piec 47kW ogrzewam nim dom 340m2 i zasobnik 200l c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitercat1 21.11.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam Mnie instalację wraz z pompą robiła firm EKO SC ze Słupska - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.11.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 A może jakieś rozwinięcie na temat PC. Jaka, kiedy założona, jakie koszty założenia z podłogówką, jakie koszty eksploatacyjne, jaki dom itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.05.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Zapoznałem się pobieżnie z tym wątkiem w większości z przed dwóch lat.Trochę sie od tego czasu zmieniło. Np pompy ciepła nie są już taką nowościa. Pojawiła się wśródnich spora konkurencja. Do głosu na dużą skalę weszła wentylacja z odzyskiem ciepła. Jednak tytułowe pytanie nadal pozostało aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 07.07.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Buduję się od roku i właśnie drugi raz będę zmieniała pozwolenie.Zmieniam ekogroszek na gaz - a nigdy gazu nie chciałam mieć.Podytkowane jest to faktem lenistwa i małą atrakcyjnością w cenie ogrzewania. Piszecie że cena kotłowni na gaz powala - pytanie ile ona wynosi? Piec na eko chciałam kupić w granicach 10 tyś - myśle że z piecem dwufunkcyjnym kondensacyjnym się zmieszcze.Gaz będzie z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 07.07.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Zmiana pozwolenia na budowę ze względu na zmianę systemu ogrzewania wg mnie nie jest potrzebna, bo jest to zmiana nie istotna z punktu widzenia budowlanego.Wystarczy odpowiedni wpis w dzienniku dla swiętego spokoju, jeśli juz kogoś dręczy sumienie. Gaz z butli owszem ale tylko na okres przejściowy kiedy doprowadzą ziemny.W innym przypadku bez sensu bo drogo inwestycyjnie a eksploatacyjnie to samo co prąd II taryfa nie mówiąc o całej masie innych problemów i zagrożeń.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Zmiana pozwolenia na budowę ze względu na zmianę systemu ogrzewania wg mnie nie jest potrzebna, bo jest to zmiana nie istotna z punktu widzenia budowlanego.W tym przypadku jest potrzebna lub co najmniej wymaga zgłoszenia (instalacje zbiornikowe gazu do 7m3) - art. 29 ust. 1 pkt 19 ustawy Prawo budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts