Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska barlicka - prosze o rady , gdzie zaczac i ...

Tanana

Recommended Posts

bedziemy klasc deske barlicka. Gdzie zaczac? Co z ta mala scianka (odkominaowa) ktora sterczy ni w 5 ni w 9 i wlasciwie ze wzgledu na nia boje sie samam zaczynac... znaczy bez majstra .... ale qrde kasa na wyczerpaniu.

Deski sa na system klik. Jaka pilka przycinac deske zeby nie byla postrzepiona?

Jest moze gdzies w necie dokladan instrukcja jak klasc taka podloge.

I ostatnie pytanie.

Moze deska byc umiescczona pod progami od drzwi? czy jako plywajaca nigdzie nie powinna byc przymocowana.

czy moze powinna tylko byc dochodzaca do progow? Jak wtedy zamaskowac szczeline miedzy progiem a deska?

Czy my wogole damy rade polozyc to sami? Czy moze od razu wolac majstra?

Plan :

http://www.home.no/pco/plan1.malys.jpg

• 2 weeks później...

dolna najdluzsza sciana 8, boczna 7, gorna 3 , od rogu do komina 4 za kominem 1

Dzieki za chec pomocy , nie odzywalam sie bo gonimy w pietke... wcale nie jest 7 dni po przeprowadzce jak mowi podpis ale 5 dni do przeprowadzki (podlogi nadal nei ma)

I ponawiam pytanie : mozemy "przydusic"/ postawic na plywajacej desce barlickiej framugi drzwi? Czy podwyzszenie sobie a destka tylko przysunieta do drzwi - jak wtedy zakryc szpare miedzy progiem a deska????

Kładź tak aby deski nie leżały w poprzek w stosunku do okien.

A więc zacznij od górnego prawego rogu i leć poziomami w dół.

Albo od dolnego lewego rogu i leć pionami w prawo.

Futryną desek nie przygniataj.

Przy pierwszej desce układanej "piórem" do ściany po prostu zetnij to pióro.

Wszędzie pozostaw 1cm szpary od ścian (wsadź kliny przy kładzeniu)

Jaki masz strop ??

Jaki masz strop ??

:D my ten dom remontujemy a nei budowalismy wiec dokladnie nei wiem co to pojecie stropu upsss :oops: Dach jest 2spadowy, pod tym konstrukcja trzymajaca go, pozniej papier i wata izolacyjna belki (o to chyba to) stropowe i plyta sufitu.

Da rade 2 amatoroe polozyc ten parkiet???? Teorie znam ale boje sie wykonczen przy drzwiach i ominiecia tego murku przy kominie.

Trudniejsze to to niz tapetowanie??? Tapetowania nauczylam sie w pol h i nieskromnie przyznam ze wychodzi mi to lepiej niz zawodowemu malarzowi ktory tapetowal nam kuchnie.

A ja futrynę założyłbym po podłodze. :p Wtedy prościej układać podłogę.

Jednak wtedy pod futrynę - przy montażu - połóżcie kawełek pianki PE i będzie OK. 8)

Podłoga powinna kończyć się pod drzwiami. Dlatego dobrze abyście wiedzieli jak otwierają się Wasze drzwi (do środka czy na zewnątrz), ich sposób wykonannia (czy są wpuszczone w futrynę czy tylko założone na nią). Od tego zależy miejsce zakończenia podłogi w drzwiach. :roll:

Sposób dla leniwych: możecie wypuścić podłogę dalej (o ile to możliwe) do drugiego pomieszczenia a po założeniu drzwi wyznaczyć zakończenie podłogi i resztę uciąć (frezarka lub dłutkiem).

Samo układanie podłogi masz doskonale opisane w każdej instrukcji montażowej, wiec nie będę udawał mądrzejszego od technologów z fabryk paneli podłogowych. Moje dobre rady:

1. Dokładnie oglądaj panele podczas wyjmowania z opakowania. Wszystkie oglądaj pod światło. Zarysowania i wgłębienia zaznaczaj ołówkiem i panele takie odkładaj na bok. :roll: Jak masz czas to reklamuj a jak nie, to wykorzystaj je jako "docinki" przy ścianach (początki lub końcówki rzędów).

2. Staraj się nie chodzić po podłodze dopóki jej w miarę nie zblokujesz (wyklinujesz).

3. Nie przesuwaj niczego po podłodze!!! Jak już musisz to podnoś i stawiaj z góry.

4. Nie uderzaj młotkiem bezpośrednio w podłogę!!!. Używaj do tego kawałka drewa lub panela i uderzaj w elementy pióro-wpustu.

5. Wszystkie potrzebne materiały stawiaj na niepołożonej jeszcze części pomieszczenia. Jeżeli już musisz postawić coś na położonej podłodze, postaw to na jakimś miękkim podkładzie (np. nie wykorzystany podkład, kartony z opakowania desek, itp.).

i to tyle... . 8)

P.S.

Życzę powodzenia... ...i połamania desek!!! :wink: :D

...

Da rade 2 amatoroe polozyc ten parkiet???? Teorie znam ale boje sie wykonczen przy drzwiach i ominiecia tego murku przy kominie...

To się składa jak klocki lego. Dasz radę.

Tylko mijaj kolejne rzędy.

Maja być przesunięte o pół deski.

Aha i zaopatrz się w wyrzynarkę to wszelkie dziurki na murki i rurki wytniesz co do mm.

Dzieki wielkie :D :D :D !!! Jak mi sie juz wszystko uda dokonczyc pokaze efekt !

Dzisiaj stolarz skrecil mi kuchnie jest - zarabista!, piekna po prostu.

ps. zadanie na przyszly tydzien - kafelki w lazience - jak ja ten remont skoncze to bede mogla wlasna firme remontowa otworzyc heheh

To się rzeczywiście składa jak klocki. Tyle że nie LEGO a raczej COBI - można niekiedy mieć problemik z wciskaniem poszczególnych desek po długości.

Układałem deskę barlinecką na całym poddaszu rady mam takie:

1. konieczne narzędzia to wyrzynarka, młotek 500 g i zestaw do układania paneli (kliny + metalowy element do dobijania - wygląda jak rozciągnięta litera Z z przyklejonymi filcowymi ślizgami)

2. po ułożeniu pierwszego rzędu kolejne rzędy składałem w jedną długą całość a potem wklikiwałem w to co już leżało na posadzce. A dobijanie robiłem listwą stalową ale z podłożonym kawałkiem panela - wtedy nie ma śladów po biciu

3. odstępy od ścian 1 cm wszędzie

4. futryny mogą być montowane później wtedy masz mniej docinania zygzaków ale niech futryny za mocno nie dociskają deski w dół, dobrym pomysłem jest kawałek pianki PE położony między futrynę a deski jako przekładka elastyczna

5. podłogę bezpieczniej jest kończyć w linii skrzydła drzwiowego więc lepiej wiedzieć czy drzwi mają się otwierać do środka czy na zewnątrz i dokładnie pod nimi kończyć podłogę. Docinanie dłutkiem jest mocno... wqrzające i pracochłonne bo deska ma 3 warstwy i sporo się trzeba dłutkiem oklepać

...Jakie wyrzynarki macie na mysli??? mamy wiertate i pile mala elektryczna (taka z nozem do dolu) i zwykla pilke reczna - starczy czy jeszze cos?...

Starczy. Ta wyrzynarka to zamiast tej piłki ręcznej. Ale piłka ręczna wystarczy - jak skończysz kłaść podłogę, to po tym ręcznym piłowaniu, będziesz miała uścisk jak Pudzianowski!!! :wink: :lol:

P.S.

I tak dzięki nowym umiejętnościom budowlanym (tapetowanie i montaż paneli) wzrośnie Twój dar przekonywania. Nabyta siła (dzięki piłowaniu) pozwoli Ci np. z powodu braku argumentów w rozmowie lub dla podkreślenia Twojej racji, walnąć kogoś w "papę". A dzięki drugiej umiejętności będziesz mogła zamaskować uszkodzenia ofiary, kładąc profesjonalną tapetę na jego rozbitą "papę". :wink: :lol: :lol: :lol:

P.S.

I tak dzięki nowym umiejętnościom budowlanym (tapetowanie i montaż paneli) wzrośnie Twój dar przekonywania. Nabyta siła (dzięki piłowaniu) pozwoli Ci np. z powodu braku argumentów w rozmowie lub dla podkreślenia Twojej racji, walnąć kogoś w "papę". A dzięki drugiej umiejętności będziesz mogła zamaskować uszkodzenia ofiary, kładąc profesjonalną tapetę na jego rozbitą "papę". :wink: :lol: :lol: :lol:

Dodam ze 100m2 boazerii tez sama polozylam hehe (przyda sie zeby zamaskowac zamurowano swiezo sciane z nieszczesnikiem ktoremu tapety juz sie nie da nalozyc ;) ) no jeden dzien pomagal mi szwagier bo ja 3m nad ziemia trace pewnosc siebie - po tym jednym dniu mam go ochote jaka deska pogonic (pobrudzil mi sala dlugosc panieli przy suficie brudnymi od aluminiowej drabiny rekami wrrr :evil: :evil: :evil: no ale chwala mu za pomoc bo inaczej na schodach boazeri by nie bylo :lol: