Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C96 CYRKON

Recommended Posts

Powinno sie udac, mnnie z lekkim meblowaniem kosztowalo ok. 15% wiecej, brakuja mi schody, drzwi na gorze, i lazienka na gorze. Poza tym nawiezc ziemie na dzialke, ogrodzic, wybrukowac, wybudowac garaz i ..., dosc ! kupuje nowy samochod. Do domu przyjezdzam tylko na urlopy, a samochodem jezdze codziennie. Mam Na stronie internetowej troche wiecej zdjec chetnych zapraszam do odwiedzenia http://picasaweb.google.com/EmilSzynwelski/MojCyrkon#

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cyrkon + garaż

Mam kolejny etap teraz dodaję na działce garaż (projekt z wiata) a

http://www.empikfoto.pl/albumy10/125462/1129925/previews/37571672_img_0017.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy10/125462/1129925/previews/37571620_img_0002.jpg

Krycie eurofala, ściana pustak żużlowy.

Edytowane przez gniezno

• 4 weeks później...
Witam

Cyrkony prześliczne-też taki chcemy budować. Mam pytanko do Bawari i Gniezno-czy Któryś z Was robił zmiany w projekcie. Kuchnia Gniezno jest o wiele większa-jak to się stało?

Pozdrawiam

Ja zbudowałem ww-126 (to ciut większy projekt).

Co do zmian poczytaj wcześniejsze posty w tym temacie napisałem co zmieniałem.

No tak też myślałam ale nie mogłam jakoś tego wyłapać z forum. My będziemy budowali jednak mniejszy a mąż już zaprojektował kuchnie-zrobi się ją w U i będzie super:) Dobrze mieć stolarza w domu:D Prześliczne te domki wasze. Nam starczy na zrobienie dołu a górę będziemy robili powoli.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Ile tu nowych Cyrkonowców! Cieszy, cieszy. Witam wszystkich nowo budujących i stałych bywalców. Zamieszkaliśmy, więc mam wreszcie czas, by trochę poklikać. Ostatnio przywiesiliśmy tabliczkę z numerem budynku na płocie. Co to była za radość. Teraz jesteśmy "oficjalni" :-)

Jeszcze tylko muszę uzupełnić galerię ze zdjęciami, trochę się tego nazbierało. Jeśli ktoś ma pytania to piszcie. Jeśli ktoś ma ochotę zawitać do mnie na kawkę to też zapraszam.

Pozdrawiam

Witaj Gosiasto,

z której części lubuskiego jesteś? Gdzieś blisko? Ja wybudowałam dom w powiecie gorzowskim.

Czy wybrałaś już projekt? Kiedy zaczynacie budowę?

Pozdrawiam

Nasz domek powstanie pod Zieloną Górą, ale dopiero za 3 lata ruszamy (najpierw spłacamy działkę) mam nadzieję, że szybko zleci. Na 99,9999% to będzie Cyrkon.

• 3 weeks później...

Chciałbym oficjalnie prosić o przyjęcie do grupy Cyrkonowej

Projekty zakupione

Cyrkon + garażo-wiata

Zaczynam od wszelkich formalności narazie mam projekt decyzji zabudowy i mampki do celów projektowych 1:500

W poniedziałek jestem umówiony w sprawie adaptacji na działce

Mam nadzieje, że do wiosny wszystko będzie załatwione pozytywnie i RUSZAMY Z BUDOWĄ :yes:

A co do dylematów budowlanych to ściany 1W czy 2W (myślałem zostawić 36 cm i w przyszłości ocieplić 10 cm styropianem , czy lepiej dać 24 + 20)

Pozdrawiam już użytkujących i budujących.

Witaj,

Gdybym jeszcze raz budowal cyrkona to wniosl bym do projektu wiele poprawek.Sciany 1W to przezytek,nie mozna uniknac mostkow termicznych i dom taki zuzywa zbyt duzo energi.Cyrkon jest przestarzaly konstrukcyjnie (mysl techniczna lat 80).Buduj 2W( 24+16),wiezbe przeprojektuj (podobnie jak Bawaria),izolacje poddasza 25-30 cm welny ,

zadnej wentylacji grawitacyjnej(duze straty ciepla ),tylko mechaniczna w lazienkach ,koza 8KW na pellets z rozprowadzeniem na grzejniki(zasypujesz 2x w tygodniu),widzialem cos takiego i swietnie dziala .Komin tylko w salonie do kozy,a techniczne pomieszczenie na skladzik i pralnie.

Ja mam problem z ogrzewaniem -Cyrkon ma 102 m2 i kazde ogrzewanie tradycyjne jest przewymiarowane (gazu ziemnego nie mam).Buduj dom niskoenergetyczny,na 36 cm szkoda kasy,2W koszty te same a cieplejszy.

Problem polega na tym, ze Cyrkon ma w projekcie ogrzewanie na gaz ziemny ,kotly te maja plynna regulacje mocy (np.od 3-12KW) :Cyrkon ma zapotrzebowanie na ok 8KW .

Kazdy inny rodzaj ogrzewania (kotly na paliwo stale )wytwarzaja duzo wiecej energi ktora sie marnuje.Myslalem o kotle na Pellets ,na drewno zagazowywujace,wszystko to jest za duze i potrzebny by byl jeszcze do tego bufor na goraca wode np.800 l (nadmiar energii wytwarzanej przez kociol magazynowany jest w tym buforze i potem jest oddawany do instalacji CO).Ja potrzebuje ogrzewanie sprawne i bezproblemowe i niestety zdecyduje sie na ogrzewanie olejowe.Zbiornik 750 l w przybudowce (zaizolowana ,ogrzewana malym grzejnikiem ),kociol olejowy Scheer 8-14 KW lub tani Ulrich 14 KW .Dodatkowo chcialbym dostawic zewnetrzny komin stalowy i w saloniku ustawic mala koze do palenia drewnem.W przyszlosci jak bede na stale w tym domu mieszkal to dopiero zastanowie sie nad tansza forma ogrzewania (i ekologiczna).Czasy sa takie ze energia jest z roku na rok zoraz drozsza i trzeba juz teraz sie zastanowic nad tym jak wybudowac dom zemy ogrzewanie nie kosztowalo zbyt duzo.