grzesio122 26.07.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Witam serdecznie chcemy tez taki dom mapka do celow projektowych sie robi własnie Licze na jakies dobre rady a moze jest ktos z okolic wrocławia co mataki domek chcenie bym zobaczyl jak to wyglada na zywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danbog000 26.03.2016 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Witam. Powoli rozglądam się za projektem i wychodzi, że będzie Cyrkon C96. Proszę o własne zdanie co do mojej wypowiedzi. Przygotowanie podłoża, kopanie rowów pod fundamenty, wylewanie ław betonowych przy pomocy swojej betoniarki, montowanie zbrojenia, ocieplanie i zabezpieczanie fundamentów będę robił sam ręcznie, co się da przy pomocy ciągnika sąsiada. Będę też pomocnikiem 2 murarzy. Strop będzie drewniany, na wszystko będę miał swoje drewno. Na działce mam wodę, prąd i gaz tylko, że w "starym" domu, po podzieleniu działki na pół jest w każdym razie nie problem doprowadzić media nisko-kosztowo, gazu nie będę doprowadzał. Powoli rozglądam się za materiałami i mając jakieś 1,5r do rozpoczęcia budowy jestem w stanie znaleźć je po bdb cenach, bo mam czas i możliwości (czasem można odkupić taniej nadwyżki od kogoś co budował dom). Aha, mam przy działce rzekę - woda będzie za free. Czy jestem w stanie za 65-70 tys. zł w takim układzie wybudować dom w stanie surowym zamkniętym? Okna, parapety zewnętrzne i drzwi też będę montował sam jeśli nie będzie w cenie kupna. Nie jestem osobą, która buduje dom, by się nim szpanować, projekt uważam za skromny, tani w budowie i ekonomiczny przyszłościowo. Wiadomo, na jakości nie będę oszczędzał, jednak nie będzie na pewno wszystko z najwyższej półki. Z głową ma to być robione Pozdrawiam wszystkich i szykuję nowe pytania Edytowane 26 Marca 2016 przez danbog000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faysall 28.03.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Witam. Powoli rozglądam się za projektem i wychodzi, że będzie Cyrkon C96. Proszę o własne zdanie co do mojej wypowiedzi. Przygotowanie podłoża, kopanie rowów pod fundamenty, wylewanie ław betonowych przy pomocy swojej betoniarki, montowanie zbrojenia, ocieplanie i zabezpieczanie fundamentów będę robił sam ręcznie, co się da przy pomocy ciągnika sąsiada. Będę też pomocnikiem 2 murarzy. Strop będzie drewniany, na wszystko będę miał swoje drewno. Na działce mam wodę, prąd i gaz tylko, że w "starym" domu, po podzieleniu działki na pół jest w każdym razie nie problem doprowadzić media nisko-kosztowo, gazu nie będę doprowadzał. Powoli rozglądam się za materiałami i mając jakieś 1,5r do rozpoczęcia budowy jestem w stanie znaleźć je po bdb cenach, bo mam czas i możliwości (czasem można odkupić taniej nadwyżki od kogoś co budował dom). Aha, mam przy działce rzekę - woda będzie za free. Czy jestem w stanie za 65-70 tys. zł w takim układzie wybudować dom w stanie surowym zamkniętym? Okna, parapety zewnętrzne i drzwi też będę montował sam jeśli nie będzie w cenie kupna. Nie jestem osobą, która buduje dom, by się nim szpanować, projekt uważam za skromny, tani w budowie i ekonomiczny przyszłościowo. Wiadomo, na jakości nie będę oszczędzał, jednak nie będzie na pewno wszystko z najwyższej półki. Z głową ma to być robione Pozdrawiam wszystkich i szykuję nowe pytania Witam! To mój pierwszy post na forum, który będzie dotyczył tego właśnie projektu. Przewertowałem setki projektów i ten dla nas (małżonki i mnie) okazał się najlepszy bo: -tani w budowie, -podzielę go na dwa etapy - potrzebuję sypialni dla malucha a w pokoju dziennym, póki nie wykończę "góry", planuję dla nas chwilową sypialnie, -szerokość działki to tylko 18,50m a na posesji mam jeszcze drugi budynek mieszkalny rodziców z wew. drogą dojazdową (płytową) do w/w budynku (która nota bene będę musiał zbliżyć do granicy), -jest skromny a zarazem ładny. Działka jest uzbrojona - skrzynka elektryczna z wolnym przyłączem, woda, inwestycje gminne związane z kanalizacją mają się niebawem rozpocząć, ale i tak planuje powiększone szambo. Pytasz kolego czy przy obecnych cenach materiałów da się zmieścić w 65-70tys w stanie surowym zamkniętym? Liczę na to, że tak. Dysponuję większą gotówką na pierwszy etap budowy i mam głęboką nadzieję, że przy obecnych cenach materiałów a ceny dość znacznie spadły od czasu zaistnienia tego wątku. Jutro wyruszam z zaliczką po projekt, w którym: -lustrzane odbicie, -dodatkowe drzwi do kotłowni z zewnątrz (paliwo stałe), -rezygnuję z drzwi tarasowych a zamiast nich okno, -strop lany, -dwa pustaki na wieniec aby podnieść dach a tym samym powierzchnię użytkową poddasza (rada murarza), -zamiast GK na poddaszu coś innego z czym się jeszcze nie spotkałem ale murarze zdradzili, że tak robili ale o tym "sza...", -nie dachówka ani blachodachówka a blachotrapez. Potem adaptacja i tyczenie. Dość długo to trwa, trochę załatwień w Zarządzie Dróg Powiatowych z prośbą o przybliżenie minimalnej linii zabudowy, bo to już czwarty miesiąc od złożenia wniosku o wypis w gminie a chciałbym od lipca zacząć. Chciałbym się zapytać o ile jeśli ktoś odpowie, ile wyniósł Was fundament, bez żadnych płyt podłogowych? Acha, mam nadzieje, że będę w stanie pomóc Koledze wyżej choćby galerią zdjęć z placu boju. No i jest pozytyw. Z hydrauliką i co. sam sobie poradzę bo sam trochę instalacji zrobiłem, z elektryką też "za pan brat", a i o kryciu dachów razem z montażem okien też sporo wiem... Tylko murować nie umiem a i czasu mniej także murarze trzymają termin. Pozdrawiam! Edytowane 28 Marca 2016 przez faysall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faysall 06.04.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Dzisiaj miałem dość dziwne spotkanie z Panią, która zajmuje się adaptacją projektu pod "moje" pomysły. Rozumiem, że bez ścian konstrukcyjnych nie ma szans na strop terriva albo inny tylko dlaczego zrobiła takie "oczy" gdy się o to zapytałem? Strop drewniany mi nie przeszkadza ale ze zmianą pewnych ścian działowych z 12 na 24 chyba nie powinno być problemu? To samo w fundamencie. Nie ma problemu z dodaniem dodatkowych drzwi na zewnątrz kotłowni, ani ze zmianą otworu okiennego w salonie a z adaptacją/doprojektowaniem fundamentu i ścian konstrukcyjnych pod strop betonowy są. Coś mi się wydaje, że trafiłem na zły dzień. Mieliście jakieś większe problemy z adaptacją? Może ktoś odpowie, jeśli jeszcze zaglądacie w ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Intothewild 12.07.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Dzień dobry wszystkim. Zdaję sobie sprawę, że dawno nikt w tym temacie nie pisał, ale może mój odkop to zmieni. Zdecydowaliśmy się z żoną na projekt Cyrkon 96a (delikatnie zmodyfikowana wersja cyrkona 96) Nawet znaleźliśmy biuro projektowe, które jeszcze ten projekt sprzedaje (wszędzie indziej jest już niedostępny) Niestety nie znależliśmy innego równe taniego w budowie projektu o tym metrażu. Zewnętrzne ściany nośne, dwuspadowy dach, wiązarowa konstrukcja i drewniany strop. Chcemy tylko na górze zamiast 4 małych pokoików 3 większe. Czy ktoś z Państwa posiadający dom Cyrkon mieszka może w Lubuskiem, Dolnośląskim lub Wielkopolskim i zgodziłby się na odwiedziny, żebyśmy mogli z żoną taki dom zobaczyć na żywo i porozmawiać? Lub chociaż podzielił opinią nt. mieszkania w takim domu tu na forum? Będę dozgonnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg1810 02.12.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Dzień dobry wszystkim. Zdaję sobie sprawę, że dawno nikt w tym temacie nie pisał, ale może mój odkop to zmieni. Zdecydowaliśmy się z żoną na projekt Cyrkon 96a (delikatnie zmodyfikowana wersja cyrkona 96) Nawet znaleźliśmy biuro projektowe, które jeszcze ten projekt sprzedaje (wszędzie indziej jest już niedostępny) Niestety nie znależliśmy innego równe taniego w budowie projektu o tym metrażu. Zewnętrzne ściany nośne, dwuspadowy dach, wiązarowa konstrukcja i drewniany strop. Chcemy tylko na górze zamiast 4 małych pokoików 3 większe. Czy ktoś z Państwa posiadający dom Cyrkon mieszka może w Lubuskiem, Dolnośląskim lub Wielkopolskim i zgodziłby się na odwiedziny, żebyśmy mogli z żoną taki dom zobaczyć na żywo i porozmawiać? Lub chociaż podzielił opinią nt. mieszkania w takim domu tu na forum? Będę dozgonnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ozjasz 29.08.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Witam,Czy ktoś jeszcze myśli nad budową Cyrkona?Wiele firm sprzedających projekty wycofała go, czy wie ktoś jaki jest powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts