Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C96 CYRKON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tynki dziś własnie kończą się nakladać.

Gipsowe na całości 24zł za 1m2 z materiałem.

Co do sufitu to ja mam teriwę więc polecę w standardzie (nie podwieszam) może tylko jakieś elementy w salonie i kuchni (zobaczymy jeszcze).

Dziś jadę zobaczyć parapety kamienne jakieś. Jak Wy robicie z tym temetem? Juz ktoś z Was ma doświadczenie?

Jak będzie czas to jeszcze to wjade wycenić schodzy i drzwi. Część (poddasze) chcę robić w bielonym drewnie. Drzwi z bulajami na poddaszu też bielone drewno.

Pytanie do kriskera:

- Z jakiego betonu komórkowego budowałeś? Wygląda mi to na YTONG,

ale jaki szeroki: 24, 36,5 czy 40?

- Chyba murowaliście na gotową zaprawę??

My budujemy, a właściwie to dopiero zaczniemy budować za ok. 10 dni Irenkę

z Archipelagu.

http://www.archipelag.pl/?Page=ProjectList&Name=irenka&Kind=1&Type=&Category=&Author=&AreaMin=&AreaMax=&Garage=&Basement=&Orangery=&LandWidth=&LandLength=&Height=&RoofAngle=&Building=

To z zewnątrz bardzo podobny domek do Waszego.

Pytanie do kriskera:

- Z jakiego betonu komórkowego budowałeś? Wygląda mi to na YTONG,

ale jaki szeroki: 24, 36,5 czy 40?

- Chyba murowaliście na gotową zaprawę??

My budujemy, a właściwie to dopiero zaczniemy budować za ok. 10 dni Irenkę

z Archipelagu.

http://www.archipelag.pl/?Page=ProjectList&Name=irenka&Kind=1&Type=&Category=&Author=&AreaMin=&AreaMax=&Garage=&Basement=&Orangery=&LandWidth=&LandLength=&Height=&RoofAngle=&Building=

To z zewnątrz bardzo podobny domek do Waszego.

Jest prawie identyczny, a parter to dokładnie to samo :o

Budowaliśmy ścianę jednowarstwową z Ytonga 36,5cm na klej (też ytonga)

Proszę o kilka informacji :

- jakie wymiary mają deski (belki) stropu nad parterem

6,3x20cm

- jaki wymiar ma ten wymian wysokość 30cm a grubość?

Grubość bez zmian (6,3cm), ale wysokość trzeba dobrać do schodów. Na pewno nie jest to 20cm widoczne w projekcie.

- jakie zbrojenie jest w płycie z otworem na spaliny nad kominki

Tego w projekcie nie ma, a przegapiłem moment w którym wykonawca wykonywał ten element

pozdrawiam :p

Hejka!

Dokumenty juz zlozone ,ekipa obgadana,pod koniec wrzesnia robimy stan zero, a na wiosne stan surowy otwarty.Robocizna ma kosztowac 28 tys.

(stan surowy otwarty)a budujemy w okolicachWarszawy.Ciekawi mnie jak beda sie ksztaltowac ceny materialow?Planuje lawy lac w gruncie na szerokosc 50 cm ( jak w projekcie) i murowac z bloczkow na wysökosc ok. 120cm.( grubosc 38 cm) . planowalem lane bo taniej , ale po rozszalowaniu nie mozna tak szybko izolowac.Izolacja 2xdysperbitem po obu stronach fundamentu, folia kubelkowa na zewnatrz i styropian FS 20 od wewnatrz w celu poprawienia izolacji termicznej.Sciany nosne planuje w Ytong albo Solbet 37 cm. ( czy sa jakies opinie co do bloczkow Solbet?).Mam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych .

Jaka wiezbe budowali ( czy z mokrego drzewa?).Rozmawialem wstepnie z kilkoma tartakami i wszedzie oferuja drzewo mokre (impregnowane !??)i nie rozumiem jak mozna wybudowac wiezbe z surowego drewna?Prosze o opinie !

Pozdrawiam wszystkich!

Jaka wiezbe budowali ( czy z mokrego drzewa?).Rozmawialem wstepnie z kilkoma tartakami i wszedzie oferuja drzewo mokre (impregnowane !??)i nie rozumiem jak mozna wybudowac wiezbe z surowego drewna?Prosze o opinie !

Pozdrawiam wszystkich!

U mnie drewno miało tydzień (od ścięcia). Impregnowałem sam. Z tego co czytałem, to raczej norma, że na dach kładzie się elementy ze świeżo ściętego drzewa. Po roku więźba ma się dobrze.

Dokladnie chodzi mi o skosy sciany szczytowej!

Pozdro!

Jak dla mnie, to trochę bez sensu :roll: Czemu miało by to służyć? Osobiście nie widziałem jeszcze takiego patentu "na żywo". A wracając do Cyrkona - ściana szczytowa zbudowana jest z bloczków 36cm, więc nie obawiałbym się jej pęknięć, czy wahań.