Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C96 CYRKON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

U mnie sa dopiero fundamenty gotowe.Rozgladam sie za materialami.Ruszam dopiero na poczatku lipca,jak bede mial urlop.Ekipa obiecuje stan surowy otwarty zrobic w 3 tyg.Chcialbym zakupic drewno na strop i wiezbe suszone komorowo.Elementy widoczne wiezby maja byc strugane,zamiast podbitka przyjdzie nadbitka I drewno ma byc lakierowane.Wszystko na wzor jak robia ciesle w Austri czy w Szwajcari .Mam nadzieje ze moja ekipa upora sie z takim zadaniem!?.Drewno z nadbitka i z pelnym deskowaniem dachu ma mnie kosztowac z transportem (200 km.) ok 11800 zl.Z Ytonga rezygnuje ,wyliczyli mi 30 000 tys. (banda ) ,solbet moze kosztowac z transportem ok. 20 000 ,ale sa problemy z dostawa.Wydaje sie ze robi sie powoli psychoza jak 2007.Dostalem tez oferte z Optiroc (keramzyt ) bloczki 38 cm , ksztaltki U material na scianki dzialowe tez w granicach 20 000 zl. Problem tylko ze Bloczek keramzytowy ma gorsza izolacje termiczna . Solbet 36 cm (0,27) a Optiroc 38cm (0,385) przy zastosowaniu termicznej zaprawy. Porotherm nie wchodzi w rachube bo nie ma w programie ksztaltek U.A ja buduje sciane jednowarstwowa.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Nie wiem, czy już o tym było, ale jeśli ktoś będzie robił zgodnie z projektem kominy, to niech pozostawi otwór w płycie betonowej komina w salonie na ew. przyszłe DGP. Takie rozwiązanie ułatwi późniejszą zabudowę kominka. Jeśli ktoś chce szczegóły to proszę pytać.

W tym tygodniu będę maił pozwolenie na budowę. Więc dołącze do grona już budujących a nie przyglądających się. Chętnie poznam szczegóły związane z kominkiem i kanałami DGP. Pozdrawiam Marek

W tym tygodniu będę maił pozwolenie na budowę. Więc dołącze do grona już budujących a nie przyglądających się. Chętnie poznam szczegóły związane z kominkiem i kanałami DGP. Pozdrawiam Marek

Jeśli będziesz wylewał płytę betonową oddzielającą część komina w kształcie litery C od części "zwykłej" (tak jest w projekcie), to zadbaj o to, aby oprócz otworu spalinowego pozostawić również otwór na wyprowadzenie z wnęki nad kominkiem rury do DGP. Na czerwono zaznaczyłem otwór na kanał spalinowy, który mam, a na zielono miejsce, gdzie zrobiłbym dziurę na kanał DGP. Teraz już za późno, bo płyta betonowa jest zbrojona... W chwili obecnej kanał do DGP musi iść na zewnątrz (zaznaczyłem na żółto) i będę go musiał zabudować, co bardzo ogranicza ilość możliwych wariantów obudowy kominka.

http://krisker.mbp.olsztyn.pl/img/komin.jpg