Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Znani tez buduja"

Recommended Posts

Kiedyś był taki cykl "co jest lepsze", porównujący materiały np. wełnę i styropian. Brzmiał dokładnie jak reklamówka, a brakowało w nim czegoś w rodzaju podsumowania ze strony Redakcji. Wiadomo, że "każda pliszka swój ogonek chwali", ale miałam po tych artykułach lekki mętlik w głowie, choć generalnie idea była niezła.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pitbull,

a "nieznani", "ktorzy sa mocni w gebie i teoretyzuja" także na tym forum Cię nie irytują? "Znani" od "nieznanych" różnią się tylko tym, że widzą swoje zdjęcia w gazetach i niczym więcej. Jeden powie coś ciekawego, a po rozmowie z innym wiesz tyle co przed - jak powiedział Maksymilian Paradys - "zwykła rzecz". Ja pomijam artykuły, które mnie akurat nie interesują albo czytam je na końcu, w nadziei, że może coś jednak się dowiem.

Pozdrowionka

Dobra Metal, tylko po rozmowie albo po wymianie pogladow z "nieznanychi" z forum mozesz sobie jakis poglad wyrobic, ktory jeszcze mozesz w czasie dyskuski modyfikowac, a po "znanych" nie jestes w stanie nic okreslic.

Przyjmuje zasade, ze jesli z przeczytanego tekstu nic mi nie zostaje i nic nie zwraca uwagi to mnie on interesuje i go nie czytam a chcialbym M. czytac z zainteresowaniem na kazdej stronie.

Odnosze wrazenie ze "znani" nie maja sie czym pochwalic, co wywoluje u mnie torsje spowodowane kontekstem ich ideowych wypowiedzi z mozliwoscia wzrokowej konfrontacji tego o czym mowia.

pitbull,

Co do zasady nieczytania przeczytanego. Twoje zarzuty dotyczą cyklu artykułów. Mnie w większości nie interesują wywody "wielkich" architektów. Przekonałem się o tym już po kilku przeczytanych artykułach, więc teraz ich nie czytam, a jeżeli już zaczynam to ze świadomością, że być może stracę czas - mój wybór. Ale może kogoś innego to akurat "rajcuje" - jego wola.

"... chcialbym M. czytac z zainteresowaniem na kazdej stronie."

- ja też bym chciał.

"Znani" mogą pochwalić się i pokazać dokładnie to co "nieznani" - "zwykła rzecz", może tylko za inne pieniądze.

Nia zauważyłem na forum "mozliwosci wzrokowej konfrontacji tego o czym mowia."

Pozdrowionka

Metal jestes jeszcze ciezszym przypadkiem niedowiarstwa niz ja sam (a za takiego sie uwazam). Jasne ze masz wolna wole i mozesz wybrac co chcesz czytac. Ja tez nie czytam wypowiedzi architektow, interesuja mnie rozwiazania, dlatego zdjecia z budow z krotkimi opisami dokladnie analizuje.

Ale jak powiedziales nie czytasz "znanych" i ja tez, plus jeszcze inne osoby, to w takim razie po co utrzymywac sztuczna fikcje, to lepiej juz dac reklamy ktorych tez nie lubie (ale je toleruje z wiadomych przyczyn).

Co do wzrokowego przemawiania i uwierzenia w ludzi, jak mi dasz swoj mail na privie to Ci przesle "cos wizualnego", moze to Cie przekona.

3manko

Mam wrażenie że Metal i Pitbul powinniście spokojnie przenieść tą dyskusję na priv.

Co do tematu , uwielbiam Muratora, ale również z nim kupuję Twój Dom. Z reszty zrezygnowałem. Ostatni dobry pomysł w Twoim Domu to seria artykułów "Justyna buduje dom" podobny do "Szkoły budowania " Tylko tak bardziej od strony przeciętnie biednego jak ja inwestora.

Kupowanie materiałów, rózne przypadki losowe, sprzedaż swego mieszkania i cała reszta.

To jest bardziej wiarygodny pod moim kątem inwestor, niż pan Rywin niestety (choć i tak mu po cichu zazdroszczę.)

To ja coś dodam , robiłem projekt indywidualny i kiedy spotykałem się z architektami (w celu wybrania tego właściwego ) kiedy zaczynałem wątek " pismo murator" to z tego co pamiętam to zaden architekt nie wpadał w zachwyt a nawet odwrotnie nie mieli pozytywnej opini , mówili : " owszem jak nie mam co robić to popatrze co tam piszą" - ciekawe czemu ???

Ja chciałbym przeczytać o standardach budowania i wyposażania w bliskich geograficznie krajach o podobnych klimacie a bogatszych - Austria, Niemcy, Holandia, Dania, Finlandia etc. Jest tam mnóstwo domów małych i ładnych, pewnie nie droższych. Jakie instalacje, media etc. Pozdrawiam.

bobiczku-mnie sie wydaje, ze Tobie chodzi o Ładny Dom. Ja tez kupuję, bo jest sporo informacji dla takich osób jak ja.Choć oczywiscie wiele informacji pokrywa się z tym, co w Muratorze.

Co do znanych, to zerknę zawsze, ale nie traktuję historii tych ludzi jako przykład budowania dla mnie. Bardziej jako plotkę. Przecież oni dysponują zupełnie innymi środkami niż ja.I na pewno mniej są zaangazowani w to budowanie, bo wynajmują do tego firmy.

Na początku też mnie irytowała ta neutralność muratora w opisach technologii. Ale przeszłam już cały proces wyboru tych zasadniczych rzeczy i jest ok. Sama gazeta nie wystarczy. tzreba drążyć temat.Troszkę mnie dziwi , ze murator propagując tanie i przystępne budowanie wcale nie wyraza tego w przedstawionych domach-zarowno projektach jak i wystawach domów modelowych. Uwazam,ze te domy wcale nie sa takie tanie. Oczywiście taniosc to rzecz wzgledna, ale z tego, co się zorientowałam to większosć z nas dysponuje niewielkimi środkami. Mam uznanie dla muratora za propagowanie jakichś zasad w budowaniu i projektowaniu-widzę ich próbę uporzadkowanie bałaganu wokół.

Chciałabym jednak rozszerzenia rubryk i stron o zwykłych ludziach-nieznanych.I ostatnio chyba przesadzają utykając swoje projekty po całej gazecie. Ja znam je na pamięć. Przytulny sni mi sie po nocach-ale z przesytu.

Dzisiaj snil mi się za to beton portlandzki.W ogóle zrobiłam pierwsze zakupy-we snie niestety.

Wiarus, ja Ci powiem czemu architekci nie lubia ogladac tych gazet. Poniewaz w Muratorze wytworzyly sie pewne "uklady" ktore promuja pewnych projektantow, z roznych przyczyn (jakich- nie wnikam), rozumuje ze architekt jako tworca nie lubi ogladac cudzych pomyslow, nierzadko dobrych, bo wiadomo ze najlepszym projektantem jest on sam i stad ta niechec. Ale sprobuj go zapytac co on zrobil.... 3 godziny z glowy. Aha nie jest to ogolna zasada.

Opalko - masz rację.Chodzi oczywiście o Ładny Dom (mam wszystkie numery - Muratora zresztą od 96r też)I uważam że podobieństwo obu publikacji może jest, ale zawsze troszkę inaczej.

Natomiast co do tematu Znani budują - dajcie spokój.

Też można coś przyuważyć - ja widziałem fajne szyny na firany kute, pojedyncze i po sprawdzeniu nie tak drogie jakby można sądzić po osobie opisywanej.

A pamietacie jak Marian Opania pisze o góralach którzy spadli z jego stropem na dół?

Zawsze można w tym wątku znaleźć coś interesującego.

Pitbull, popieram. "Znani..." lepiej pasują do jakiegoś plotkarskiego pisemka niż do "Muratora".

Obserwuję też z rozczarowaniem, że po odejściu p.W.Rudolfa, pismo powoli, ale systematycznie obniża loty.

A propos, dlaczego odszedł ?

• 2 weeks później...
Anonimowy - kupiłem sobie Ładny Dom po tym co napisałeś i wydaje mi się, że chcą być kopią Muratora. Sęk w tym, że kopiowanie nie pozwala na prześcignięcie oryginału. Podobają mi się w zasadzie tylko 2 rzeczy: ściągi i report o elewacjach. Porady są dla przedszkolaków, a zestawienie kredytów (p. wątek kredyt hipoteczny) beznadziejne i cuchnie (Skunks co Ty na to?)sponsoringiem.