Alanta 05.02.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Kiedyś był taki cykl "co jest lepsze", porównujący materiały np. wełnę i styropian. Brzmiał dokładnie jak reklamówka, a brakowało w nim czegoś w rodzaju podsumowania ze strony Redakcji. Wiadomo, że "każda pliszka swój ogonek chwali", ale miałam po tych artykułach lekki mętlik w głowie, choć generalnie idea była niezła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.02.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 pitbull,a "nieznani", "ktorzy sa mocni w gebie i teoretyzuja" także na tym forum Cię nie irytują? "Znani" od "nieznanych" różnią się tylko tym, że widzą swoje zdjęcia w gazetach i niczym więcej. Jeden powie coś ciekawego, a po rozmowie z innym wiesz tyle co przed - jak powiedział Maksymilian Paradys - "zwykła rzecz". Ja pomijam artykuły, które mnie akurat nie interesują albo czytam je na końcu, w nadziei, że może coś jednak się dowiem.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.02.2002 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Zgadzam sie z Toba (100%). Brakuje podsumowania nawet nie redakcji (MOZE JEJ NIE WYPADAC), bo nie wiem czy te artykuly nie bysly sponsorowane ale niezaleznego zrodla oceny np. ITB lun innej organizacji majacej z materialami doczynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.02.2002 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Dobra Metal, tylko po rozmowie albo po wymianie pogladow z "nieznanychi" z forum mozesz sobie jakis poglad wyrobic, ktory jeszcze mozesz w czasie dyskuski modyfikowac, a po "znanych" nie jestes w stanie nic okreslic.Przyjmuje zasade, ze jesli z przeczytanego tekstu nic mi nie zostaje i nic nie zwraca uwagi to mnie on interesuje i go nie czytam a chcialbym M. czytac z zainteresowaniem na kazdej stronie.Odnosze wrazenie ze "znani" nie maja sie czym pochwalic, co wywoluje u mnie torsje spowodowane kontekstem ich ideowych wypowiedzi z mozliwoscia wzrokowej konfrontacji tego o czym mowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.02.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 pitbull,Co do zasady nieczytania przeczytanego. Twoje zarzuty dotyczą cyklu artykułów. Mnie w większości nie interesują wywody "wielkich" architektów. Przekonałem się o tym już po kilku przeczytanych artykułach, więc teraz ich nie czytam, a jeżeli już zaczynam to ze świadomością, że być może stracę czas - mój wybór. Ale może kogoś innego to akurat "rajcuje" - jego wola. "... chcialbym M. czytac z zainteresowaniem na kazdej stronie."- ja też bym chciał. "Znani" mogą pochwalić się i pokazać dokładnie to co "nieznani" - "zwykła rzecz", może tylko za inne pieniądze.Nia zauważyłem na forum "mozliwosci wzrokowej konfrontacji tego o czym mowia."Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.02.2002 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Metal jestes jeszcze ciezszym przypadkiem niedowiarstwa niz ja sam (a za takiego sie uwazam). Jasne ze masz wolna wole i mozesz wybrac co chcesz czytac. Ja tez nie czytam wypowiedzi architektow, interesuja mnie rozwiazania, dlatego zdjecia z budow z krotkimi opisami dokladnie analizuje.Ale jak powiedziales nie czytasz "znanych" i ja tez, plus jeszcze inne osoby, to w takim razie po co utrzymywac sztuczna fikcje, to lepiej juz dac reklamy ktorych tez nie lubie (ale je toleruje z wiadomych przyczyn).Co do wzrokowego przemawiania i uwierzenia w ludzi, jak mi dasz swoj mail na privie to Ci przesle "cos wizualnego", moze to Cie przekona.3manko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 05.02.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Mam wrażenie że Metal i Pitbul powinniście spokojnie przenieść tą dyskusję na priv.Co do tematu , uwielbiam Muratora, ale również z nim kupuję Twój Dom. Z reszty zrezygnowałem. Ostatni dobry pomysł w Twoim Domu to seria artykułów "Justyna buduje dom" podobny do "Szkoły budowania " Tylko tak bardziej od strony przeciętnie biednego jak ja inwestora.Kupowanie materiałów, rózne przypadki losowe, sprzedaż swego mieszkania i cała reszta.To jest bardziej wiarygodny pod moim kątem inwestor, niż pan Rywin niestety (choć i tak mu po cichu zazdroszczę.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.02.2002 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 No widzisz powiedziales o nim a nie o kims innym bo przynajmniej cos zobaczyles. To co zobaczyles jest kwestia gustu (nie mial nic ponad miare przecietna wedlug mnie) ale przynajmniej mogles to ocenic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.02.2002 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Masz racje Bobiczek.Właściwie chciałem tylko powiedzieć, że nie mam nic przeciwko cyklom artykułów "Znani ...", czym tym o architektach, a wywiązała się z tego do nikąd prowadząca dyskusja.Przepraszam i już się zamykam.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 05.02.2002 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 To ja coś dodam , robiłem projekt indywidualny i kiedy spotykałem się z architektami (w celu wybrania tego właściwego ) kiedy zaczynałem wątek " pismo murator" to z tego co pamiętam to zaden architekt nie wpadał w zachwyt a nawet odwrotnie nie mieli pozytywnej opini , mówili : " owszem jak nie mam co robić to popatrze co tam piszą" - ciekawe czemu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 05.02.2002 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Ja chciałbym przeczytać o standardach budowania i wyposażania w bliskich geograficznie krajach o podobnych klimacie a bogatszych - Austria, Niemcy, Holandia, Dania, Finlandia etc. Jest tam mnóstwo domów małych i ładnych, pewnie nie droższych. Jakie instalacje, media etc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2002 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 bobiczku-mnie sie wydaje, ze Tobie chodzi o Ładny Dom. Ja tez kupuję, bo jest sporo informacji dla takich osób jak ja.Choć oczywiscie wiele informacji pokrywa się z tym, co w Muratorze.Co do znanych, to zerknę zawsze, ale nie traktuję historii tych ludzi jako przykład budowania dla mnie. Bardziej jako plotkę. Przecież oni dysponują zupełnie innymi środkami niż ja.I na pewno mniej są zaangazowani w to budowanie, bo wynajmują do tego firmy. Na początku też mnie irytowała ta neutralność muratora w opisach technologii. Ale przeszłam już cały proces wyboru tych zasadniczych rzeczy i jest ok. Sama gazeta nie wystarczy. tzreba drążyć temat.Troszkę mnie dziwi , ze murator propagując tanie i przystępne budowanie wcale nie wyraza tego w przedstawionych domach-zarowno projektach jak i wystawach domów modelowych. Uwazam,ze te domy wcale nie sa takie tanie. Oczywiście taniosc to rzecz wzgledna, ale z tego, co się zorientowałam to większosć z nas dysponuje niewielkimi środkami. Mam uznanie dla muratora za propagowanie jakichś zasad w budowaniu i projektowaniu-widzę ich próbę uporzadkowanie bałaganu wokół.Chciałabym jednak rozszerzenia rubryk i stron o zwykłych ludziach-nieznanych.I ostatnio chyba przesadzają utykając swoje projekty po całej gazecie. Ja znam je na pamięć. Przytulny sni mi sie po nocach-ale z przesytu.Dzisiaj snil mi się za to beton portlandzki.W ogóle zrobiłam pierwsze zakupy-we snie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.02.2002 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 Wiarus, ja Ci powiem czemu architekci nie lubia ogladac tych gazet. Poniewaz w Muratorze wytworzyly sie pewne "uklady" ktore promuja pewnych projektantow, z roznych przyczyn (jakich- nie wnikam), rozumuje ze architekt jako tworca nie lubi ogladac cudzych pomyslow, nierzadko dobrych, bo wiadomo ze najlepszym projektantem jest on sam i stad ta niechec. Ale sprobuj go zapytac co on zrobil.... 3 godziny z glowy. Aha nie jest to ogolna zasada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.02.2002 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 Opalko - masz rację.Chodzi oczywiście o Ładny Dom (mam wszystkie numery - Muratora zresztą od 96r też)I uważam że podobieństwo obu publikacji może jest, ale zawsze troszkę inaczej.Natomiast co do tematu Znani budują - dajcie spokój.Też można coś przyuważyć - ja widziałem fajne szyny na firany kute, pojedyncze i po sprawdzeniu nie tak drogie jakby można sądzić po osobie opisywanej.A pamietacie jak Marian Opania pisze o góralach którzy spadli z jego stropem na dół?Zawsze można w tym wątku znaleźć coś interesującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.02.2002 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 No dobra dam spokoj ale zdjecia, prosze o zdjecia .... moga byc nawet gorale ze zwalonym stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.02.2002 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Zwalone stropy mogą być, znane buźki też, nie mam nic przeciw architektom (nawet zarozumiałym), ale ciągle upieram się by zobaczyć elegancki mały domek. Taki co to wygląda tak, że aż dech zapiera, a wydano tylko 200tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2002 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2002 Pitbull, popieram. "Znani..." lepiej pasują do jakiegoś plotkarskiego pisemka niż do "Muratora".Obserwuję też z rozczarowaniem, że po odejściu p.W.Rudolfa, pismo powoli, ale systematycznie obniża loty.A propos, dlaczego odszedł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2002 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2002 Zapomniałem dodać, że z kolei "Ładny dom" zwyżkuje odkąd wspomniany W.R. jest tam naczelnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Anonimowy - kupiłem sobie Ładny Dom po tym co napisałeś i wydaje mi się, że chcą być kopią Muratora. Sęk w tym, że kopiowanie nie pozwala na prześcignięcie oryginału. Podobają mi się w zasadzie tylko 2 rzeczy: ściągi i report o elewacjach. Porady są dla przedszkolaków, a zestawienie kredytów (p. wątek kredyt hipoteczny) beznadziejne i cuchnie (Skunks co Ty na to?)sponsoringiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 21.02.2002 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts