Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Znani tez buduja"

Recommended Posts

Oglądanie "znanych" jest dla mnie mało inspirujące. Nie każdy w końcu przepada za pisemkami w stylu "Życie na gorąco" itp.

/Qrcze chciałam wymienić więcej tytułów, ale wyleciały z głowy/.

Chcę oglądać dużo ładnych domów, a nie buzi właścicieli :razz:

Zadowoliły by mnie ewentualnie buzie forumowiczów. :x

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Porównanie z "Życiem na gorąco" chyba nie na miejscu? Inspiracją może być mentalne podejście do stworzenia swojego miejsca na ziemi (trochę patetycznie wyszło, ale wiecie pewnie o co mi chodzi). Każdy z nas sobie to miejsce wymyśla (czy też wymyślał), nic nie zaszkodzi poczytać jak to robią inni, mogą być i "znani", bez różnicy. 2. Pokazywanie domów ładnych i pokazywanie domów małych to pewna sprzeczność. Mały dom jest tani, upiększanie architektoniczne małego domu prowadzi do nonsensów. Polecam pooglądać małe domy oferowane jako gotowe przez firmy np. niemieckie. To są małe, zgrabne i funkcjonalne domy. W Polsce widywane b. rzadko.

Oj Ryniu, "ładne" to nie znaczy upiększone. Ładne to takie domy, które są dobrze wkomponowane w otoczenie, są zgrabne, wykonane przy dużym wysiłku przez właścicieli /czyli widać, że dom lubią/.

Proszę nie traktuj mnie jak przysłowiowej "blondynki". Pozdr. Majka

Odbiegliśmy trochę od tematu. Murator, ze zrozumiałych względów, pokazuje budowę domów głównie wg. własnych projektów. A te, uważam, są "zgrabne" (pozostanę przy swoim - ładny dom ma dużo ładnych detali arch., dom mały może być zgrabny) i opisy ich budowy są satysfakcjonujące. Jako problem widzę tylko podawanie kosztów, w skali kraju istnieje b. duże ich zróżnicowanie.

Ryniu - zgadza się, że odbiegliśmy od "Znani...". Domy modelowe, choć w niczym mnie nie zachwycają, to są OK, tylko czemu architekci w rozważaniach w kółko wałkują domy, których właściciele wyrzucili 10 razy tyle ile my możemy. Niech mi ci Architekci pokażą stumetrową perełkę.

Frankai, stumetrowa perełka??? Domagasz się niemożliwego. Pewnie nie jesteś architektem, ja też nie, pewnie oglądałeś w swoim życiu parę setek projektów, ja też. I pewnie obaj "czujemy" już trochę temat projektowania domu, mamy jakieś wyobrażenia, potrafilibyśmy sami coś architektowi zasugerować. Ale ze 100 m kw. niewiele się wyciśnie. Jakoś tak się złożyło, że perły światowej architektury zazwyczaj mają nieco większą powierzchnię. Odwiedź http://www.fertighaus.de - nawet bez znajomości języka pooglądasz zgrabne domki i zrozumiesz polską specyfikę: domy buduje się wg. projektów, które prześcigają się w udziwnianiu bryły, a domów wg. danego projektu (ze względu na ich mnogość) buduje się mało, więc doświadczenia z budów są niewielkie (p. forum nt. projektów) i zmian w projektach się za wiele nie robi, tak żeby je zoptymalizować i zmniejszyć koszty.

Ale nie chodzi mi tylko o układ domu. Perełka ma być w każdym detalu - dobór elewacji i jej kolorów, oświetlenie w środku, jakaś ciekawa półeczka, zgrabne schody, itp. Ostatnio widziałem 2 nieduże domki - parterowe, "na oko" 100m2. Bryła i elewacja naprawdę super (jeden z elementami z drewna). Przypuszczam, że wewnątrz też byłoby co oglądać. Ja kce oglądać takie domki, a nie wille 500m2. Chociaż w 2 z 12 numerów. Plisss

Frankai, trochę się nam zbyt prywatna dyskusja zrobiła, ale: 1.to co dla Ciebie jest perełką niekoniecznie nią musi być dla kogoś innego, 2.generalnie popieram pokazywanie jak największej ilości ciekawych domów i ich wnętrz w Muratorze (choć we wnętrzach bardziej się inne czasopisma specjalizują), będziemy wszyscy mieli więcej inspiracji i nasz piękny kraj będzie jeszcze piekniejszy :smile:

Ryniu - o prywatną dyskusję nie bój nic. Często jest tak, że z 5 osób pisze, a wątek ma kuuuupę odwiedzin - widać wielu chce poczytać. Nie zamierzam prostestować, że to "nie moja" perełka. Niech będzie wogóle jakaś, wszak Murator chce być specjalistą od domów dostępnych. To co kończymy, bo doszliśmy do jakotakiego kompromisu.

• 1 month później...
Rzeczywiście dawniej artykuły o znanych były dłuższe i dość bogato ilustrowane. I to mi się podobało. No bo czyż nie jest przyjemnie poczytać, że znana pani M. ma dom do którego musi dobudować fundamenty, albo, że pani P. z domu o powierzchni 400 czy 500 m z prywatnym studiem nagrań przeprowadziła się do nowego szeregowca? I na dodatek czasem można coś rzeczywiście podpatrzeć. Dlatego poproszę, żeby było więcej artykułów o domach artystów, bo politycy, to ludzie bez fantazji.

Spoko, spoko. Kiedyś solidaruchy też rzucali śrubami i puszkami z farbą w URM, powybijali okna i poplamili ściany, na na Rozbracie podpalili siedzibę SLD i nikt nie pomstował i wszystko OK było.

Potem pielęgniarki zachęcone przez SLD wprowadziły się do Ministerstwa Zdrowia i nawet pasterki w Wigilię w świetlicy tegoż zażądały. I też było OK, ale już nie tak całkiem.

Teraz Lepper pokrzyczy (a kto wie o co tak w ogóle poszło?) i już lamenty że wichrzyciel, burzyciel i łobuz - do pierdla z nim.

Ja się pytam - świadomość przestrzegania prawa nam rośnie, czy metalność Kalego?

PS Budowlany temat, budowlany - o gmachach i ludział sławnych przecież...

No więc, budujmy te chałupy "własnemi rencami" bo tyle naszego co sobie sami wypracujemy. A oni niech się szarpią za te kołnierzyki...