Kane66 27.04.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witajcie, Koncepcja domu gotowa, bede robil parterowy dom, sciana 3W (silikat+wełna+klinkier lub cegła silikatowa). Architekt po wizji lokalnej mojej działki (drobny spadek) zasugerował ze musze zrobić i tak głębsze fundamenty więc mądrze byłoby to podpiwniczyć (wstępna koncepcja zakladala parterowy bez piwnicy). I teraz tak: wiekszosc powierzchni parteru bedzie ogrzewana podłogówką - architekt stwierdził ze pod podłogówkę wystarczy mi 2-4 centymetry styropianu - mówi ze nie musze tego solidniej izolować bo przeciez bede mial piwnice ktora spelni mi taka funkcje (w przeciwienstwie do podlogi na tzw 'gruncie'). Czy ma racje ? Zalezy mi na oszczednym domku Druga kwestia: Nie zalezy mi na cieple w piwnicy - czy musze ocieplic sciany piwnicy ? Czy musze ocieplic podloge piwnicy ? Tu znow moj architekt twierdzi ze jest to calkowicie zbyteczne i nigdy sie nie wróci - mi zalezy na tym by piwnica nie wychładzała mi parteru (podlogi- ogrzewania podlogowego). Trzecia kwestia: Nieco przygnieciony moimi pytaniami stwierdzil w koncu ze jak uznam ze cos jest nie tak to zawsze moge ocieplic podloge parteru od dołu tzn od strony piwnicy (strop piwnicy) styropianem jakim sobie tam wymarze i bedzie dobrze. Nie ma ku temu zadnych przeciwskazan ? Kolejne pomysly architekta: Bede mial kominek Tarnava - (musze zapewnic dojscie powietrza do paleniska) - architekt twierdzi ze spokojnie moge wziasc powietrze z piwnicy - ze nie musze ciagnac rury przez 1/2 domu na zewnatrz. Ma racje ? Jesli nie to jak najwygodniej pociagnac tą rurę przez pol domu ? Zejsc nią do piwnicy a potem piwnicą na zewnatrz ? Wreszcie sprawa DGP: Architekt stwierdzil ze DGP to nie przedmiot projektu budowlanego i zrobie sobie to pozniej. Ale czy nie jest tak ze juz na etapie projektu powinienem sobie przewidziec co jak i gdzie z dystrybucja powietrza ogrzanego kominkiem ? Jak poprowadzic rury z cieplym powietrzem ? [dom parterowy bez poddasza - sufit podwieszany]. W ociepleniu dachu (nad sufitem podwieszanym ?] Bardzo prosze o pomoc - jutro jade do architekta i to ostatni moment zeby go zmienic lub zmusic do tego by przylozyl sie do pracy - jest dosc ugodowy Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 27.04.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 druga kwestia (tak nie po kolei bo nawiązuje do pierszej ) : nie musisz ocieplać ścian, ale poniżej 1m od poziomu terenu (do jednego metra lepiej ocieplić ze względu na przemarzanie) trzecia kwestia: ocieplić strop od dołu jak najbardziej potrzeba, bez przeciwwskazań kolejny pomysł architekta: Zejsc nią do piwnicy a potem piwnicą na zewnatrz ? Łi wreszcie sprawa DGP: W ociepleniu dachu (nad sufitem podwieszanym ?] tutaj to nie dokońca jestem pewien, na pewno rura powinna być pod ociepleniem (lub jego częścią) aby rury nie ochładzać; wątpliwość dotyczy samego ruchu ciepłego powietrza, które naturalnie chce lecieć do góry i przy wprowadzeniu przez podsufitkę do dołu czy będzie chciało Ale czy nie jest tak ze juz na etapie projektu powinienem sobie przewidziec co jak i gdzie z dystrybucja powietrza ogrzanego kominkiem ? wydaje mi się, że tak chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1150579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witajcie, Koncepcja domu gotowa, bede robil parterowy dom, sciana 3W (silikat+wełna+klinkier lub cegła silikatowa). Architekt po wizji lokalnej mojej działki (drobny spadek) zasugerował ze musze zrobić i tak głębsze fundamenty więc mądrze byłoby to podpiwniczyć (wstępna koncepcja zakladala parterowy bez piwnicy). dlaczego wyższe fundamenty? Nawet jak sa wyższe to na piwnice jeszcze nie starczy, trzeba o wiele niżej je dawać, dodatkowo sprawa izolacji, drenaże i pieniążki lecą w bloto I teraz tak: wiekszosc powierzchni parteru bedzie ogrzewana podłogówką - architekt stwierdził ze pod podłogówkę wystarczy mi 2-4 centymetry styropianu - mówi ze nie musze tego solidniej izolować bo przeciez bede mial piwnice ktora spelni mi taka funkcje (w przeciwienstwie do podlogi na tzw 'gruncie'). Czy ma racje ? Zalezy mi na oszczednym domku trochę malo styropianu, nawet nad piwnica przydaloby sie z 5, aby nie grzać sufitu w piwnicy Druga kwestia: Nie zalezy mi na cieple w piwnicy - czy musze ocieplic sciany piwnicy ? Czy musze ocieplic podloge piwnicy ? Tu znow moj architekt twierdzi ze jest to calkowicie zbyteczne i nigdy sie nie wróci - mi zalezy na tym by piwnica nie wychładzała mi parteru (podlogi- ogrzewania podlogowego). jak piwnica zimna, to i sufit zimny, szkoda ogrzewania. Powinna byc ocieplona, chociaż zawsze troche ziemia grzeje Trzecia kwestia: Nieco przygnieciony moimi pytaniami stwierdzil w koncu ze jak uznam ze cos jest nie tak to zawsze moge ocieplic podloge parteru od dołu tzn od strony piwnicy (strop piwnicy) styropianem jakim sobie tam wymarze i bedzie dobrze. Nie ma ku temu zadnych przeciwskazan ? są - obnizysz wysokośc piwnicy, która i tak wysoką się nie buduje Kolejne pomysly architekta: Bede mial kominek Tarnava - (musze zapewnic dojscie powietrza do paleniska) - architekt twierdzi ze spokojnie moge wziasc powietrze z piwnicy - ze nie musze ciagnac rury przez 1/2 domu na zewnatrz. Ma racje ? Jesli nie to jak najwygodniej pociagnac tą rurę przez pol domu ? Zejsc nią do piwnicy a potem piwnicą na zewnatrz ? musisz mieć dopływ powietrza, na co ci klopoty, jeżeli zdecydujesz się na piwnicę to zrób tak jak napisałes powyżej Wreszcie sprawa DGP: Architekt stwierdzil ze DGP to nie przedmiot projektu budowlanego i zrobie sobie to pozniej. Ale czy nie jest tak ze juz na etapie projektu powinienem sobie przewidziec co jak i gdzie z dystrybucja powietrza ogrzanego kominkiem ? Jak poprowadzic rury z cieplym powietrzem ? [dom parterowy bez poddasza - sufit podwieszany]. W ociepleniu dachu (nad sufitem podwieszanym ?] masz rację, niech architekt się nie obija i to od razu zaprojektuje, bo może sie okazać, że nie masz którędy poprowadzic rur Bardzo prosze o pomoc - jutro jade do architekta i to ostatni moment zeby go zmienic lub zmusic do tego by przylozyl sie do pracy - jest dosc ugodowy Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1150608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 27.04.2006 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Dziekuje wam za pomoc - rady wykorzystam, czekam na wiecej ze strony reszty forumowiczów - być może nie wszystko zostało jeszcze powiedziane. Majka rzekła: dlaczego wyższe fundamenty? Nawet jak sa wyższe to na piwnice jeszcze nie starczy, trzeba o wiele niżej je dawać, dodatkowo sprawa izolacji, drenaże i pieniążki lecą w bloto na szybko wyliczył że będzie mnie to kosztowało metr dodatkowej ściany (poniżej poziomu gruntu). Nie sprawdzałem jego kalkulacji bo zdjąłem koszty budowy wiaty garażowej (właściwie to drewnianego garażu bo wiata miała być zamykana) - teraz garaż będzie w piwnicy. Policze to jutro z rana ale na oko nie powinienem dopłacić do tego biznesu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1151019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 27.04.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 - rady wykorzystam, czekam na wiecej ze strony reszty forumowiczów - być może nie wszystko zostało jeszcze powiedziane. Bez wątpienia. Ja chciałbym przekonać cie do niepopełniania błedu który sam popełniłem po przeczytaniun paru entuzjastycznych artykułów . Rzecz dotyczy DGP z kominka. To jest dobre w wypadku zwartego budynku parterowego z poddaszem użytkowym. Wtedy kominek stoi sobie w salonie i bucha od niego przyjemne ciepełko a dodatkowe ciepło płynie sobie grawitacyjnie kanałami do pomieszczeń na poddaszu i wylatuje sobie bez żadnego przymusu kratkami umieszczonymi tuż nad powierzchnią podłogi. Rozwiazanie ciche, bezobsługowe - jedyna wada to nieco częstsza potrzeba odnawiania ogrzewanych tak pomieszczeń. Zaleta zaś nieoceniona to możliwość fikania ze swoja panią na futerku przed żywymi płomykami ognia. A poważnie - przyjemne z pożytecznym. A teraz wady Twojego rozwiązania: - dom parterowy, stad konieczność DGP przez strefę zimna nad parterem (kłopotliwe i kosztowne ocieplanie przewodów) a przy tym wlot powietrza do pomieszczeń od sufitu - wbrew fizyce i logice. Powstaje efekt mocherowego beretu na głowie bosego. - następna wada to dla ew. sprowadzenia powietrza do poziomu podłogi parteru i rozprowadzenia go do innych pomieszczeń np. piwnicą - konieczność wymuszenia jego obiegu turbiną która nie dość że zużywa sporo energii el. to jeszcze huczy jak stary ruski odrzutowiec. Wiem - bo mam. Stąd ja uważam że w przypadku twojego domu jeśli kominek dla celów rekreacyjno- romantycznych to bez DGP a jeśli do celów grzewczych to z płaszczem wodnym i priorytetowym właczeniem do instalacji CO. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1151076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 27.04.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 I teraz tak: wiekszosc powierzchni parteru bedzie ogrzewana podłogówką - architekt stwierdził ze pod podłogówkę wystarczy mi 2-4 centymetry styropianu - mówi ze nie musze tego solidniej izolować bo przeciez bede mial piwnice ktora spelni mi taka funkcje (w przeciwienstwie do podlogi na tzw 'gruncie'). Czy ma racje ? Zalezy mi na oszczednym domku W przypadku podłogi na gruncie przy ocieplonych ściankach fundamentowych pod styropianem jest ok. 4 stopni Celsjusza, podobna temperatura będzie w twojej piwnicy jeśli ocieplisz ścianę piwnicy co najmniej 1 metr poniżej gruntu, a jeśli nie dasz ocieplenia temperatura mrożną zimą może spaść poniżej zera. Z tego wynika że należy dać pod podłogówkę normalne 10 cm styropianu. Druga kwestia: Nie zalezy mi na cieple w piwnicy - czy musze ocieplic sciany piwnicy ? Czy musze ocieplic podloge piwnicy ? Tu znow moj architekt twierdzi ze jest to calkowicie zbyteczne i nigdy sie nie wróci - mi zalezy na tym by piwnica nie wychładzała mi parteru (podlogi- ogrzewania podlogowego). Odnośnie ściany odpowiedż powyżej, natomiast ocieplanie podłogi piwnicy nie ma sensu. Trzecia kwestia: Nieco przygnieciony moimi pytaniami stwierdzil w koncu ze jak uznam ze cos jest nie tak to zawsze moge ocieplic podloge parteru od dołu tzn od strony piwnicy (strop piwnicy) styropianem jakim sobie tam wymarze i bedzie dobrze. Nie ma ku temu zadnych przeciwskazan ? Dodawanie póżniej styropianu od strony piwnicy to jest złe wyście, dlatego że będziesz grzał niepotrzebnie strop piwnicy. Kolejne pomysly architekta: Bede mial kominek Tarnava - (musze zapewnic dojscie powietrza do paleniska) - architekt twierdzi ze spokojnie moge wziasc powietrze z piwnicy - ze nie musze ciagnac rury przez 1/2 domu na zewnatrz. Ma racje ? Jesli nie to jak najwygodniej pociagnac tą rurę przez pol domu ? Zejsc nią do piwnicy a potem piwnicą na zewnatrz ? Możesz spokojnie wziąć powietrze z piwnicy , tylko pamiętaj że w innym miejscu musisz go wpuścić do piwnicy. Wreszcie sprawa DGP: Architekt stwierdzil ze DGP to nie przedmiot projektu budowlanego i zrobie sobie to pozniej. Ale czy nie jest tak ze juz na etapie projektu powinienem sobie przewidziec co jak i gdzie z dystrybucja powietrza ogrzanego kominkiem ? Jak poprowadzic rury z cieplym powietrzem ? [dom parterowy bez poddasza - sufit podwieszany]. W ociepleniu dachu (nad sufitem podwieszanym ?] Najlepie byłoby nad sufitem podwieszanym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1151177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.04.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Dziekuje wam za pomoc - rady wykorzystam, czekam na wiecej ze strony reszty forumowiczów - być może nie wszystko zostało jeszcze powiedziane. Majka rzekła: dlaczego wyższe fundamenty? Nawet jak sa wyższe to na piwnice jeszcze nie starczy, trzeba o wiele niżej je dawać, dodatkowo sprawa izolacji, drenaże i pieniążki lecą w bloto na szybko wyliczył że będzie mnie to kosztowało metr dodatkowej ściany (poniżej poziomu gruntu). Nie sprawdzałem jego kalkulacji bo zdjąłem koszty budowy wiaty garażowej (właściwie to drewnianego garażu bo wiata miała być zamykana) - teraz garaż będzie w piwnicy. Policze to jutro z rana ale na oko nie powinienem dopłacić do tego biznesu. dodatkowe koszty: - strop czyli płyta - izolacja - drenaż + tysiąc niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1151336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kape72 28.04.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Witam! Piwnica to niestety spory koszt - chociaż on twierdzi że to tylko 1 m muru więcej - trzeba toto zbudować, wytynkować, jakieś posadzki zrobic itd. itp. - w praktyce koszt ok. 1 kondygnacji Wiem bo mam. Jeśli już jest to zdecydowanie ocieplić z zewnątrz i to od razu w wykopie bo potem 3 razy więcej roboty. Ocieplić, porządnie zaizolować ściany, drenaż, zrobić odpływy z rynien! Ja porządnie zaizolowałem ściany, zrobiłem drenaż a nie miałem odpływów i pewnego deszczowego lata w piwnicy ukazała mi się na ścianach wilgoć - na styku podłoga ściana w okolicach odpływów z rynien. Być może coś zrobiłem niedokładnie ale po odprowadzeniu wody z rynien od domu problem zniknął. Co do kominka to ja nie wykonałem zawczasu doprowadzenia powietrza (nie miałem o tym pojęcia) więc teraz trzeba kuć i szpachlować Nie wiem czy nie byłoby by dobrze rozejrzeć się za fachowcem i poprosić o poradę - to naprawdę potem oszczędność czasu i pieniędzy. Pozdrawiam! K. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1151638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.04.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 pismag: Dodawanie póżniej styropianu od strony piwnicy to jest złe wyście, dlatego że będziesz grzał niepotrzebnie strop piwnicy. i tu się nie zgodzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1151667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 28.04.2006 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Dzieki za pomoc - nieco mi rozjasniliscie (oraz wskazaliscie o czym wypada mi jeszcze poczytac). Z DGP zrezygnowalem - w kominku palic sie bedzie i tak raczej okazyjnie z uwagi na nienormowany czas pracy. Pytanie które urodziło się przy dzisiejszej wizycie architeka: Ściany piwnic (fundamentowe) lać czy murować ? Chodzi mi o różnice ekonomiczne (wraz z robocizną na której zupełnie się nie orientuję). Aha - czy ktoś obeznany w kosztach robocizny i materiałów może mi powiedzieć czy ściana 2W (silikat 24 i wełna) z dobrym tynkiem wyjdzie dużo taniej niż ściana 3W (silikat 18+wełna+silikat cegła łupana lub klinkier) - ta oczywiscie bez tynku zewnętrznego ? Znów nie wiem gdzie szukać kosztów robocizny i nie wiem jak sobie to obliczyć - architekt namawia mnie na ściane 2W twierdząc ze duzo zaoszczedze ale mnie jakos nie przekonuje argument ze 'jemu sie tak wydaje' - choc po dzisiejszym spotkaniu wiem ze jednak zasluguje na swoj tytuł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52808-pomoc-potrzebna-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-1152554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts