pik33 25.02.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 On 2003-02-25 14:10, paj^ wrote: he he, nie wiem czy piszesz z wlasnego doswiadczenia (...) Tak, po prezentacji Zeptera po prostu poszedłem do sklepu i kupiłem gar - zamiast 600, wydałem 140 (za garnek 16 cm). Z gara byłbym zupełnie zadowolony gdyby nie jedna rzecz: nie mam palnika o wystarczająco małej mocy, żeby w nim "fachowo" gotować. W przyszłym domku będzie płyta ceramiczna - garnuszek się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 25.02.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 nie wiem czy Cie to zadowoli:http://www.muratordom.pl/9E0AD510A20444A5B5AD8DE8453F7B7A_3B833D4C1BB743B49EA362C96CD831ED.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 25.02.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 plyta indukcyjna nie grzeje na zasadzie przewodzenia. sama jest zimna i nie ma strat np na podgrzanie samej plyty (po zestawieniu garnka nie oddaje ciepla w powietrze jak to przy plycie ceramicznej). zasada plyty indukcyjnej jest troche podobna do mikrofalowkigarnki musza byc przystosowane do "wspolpracy" z taka plyta - nie moga zawierac materialow rozpraszajacych pole magnetyczne - wtedy bedzie grzal sie garnek a nie potrawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 26.02.2003 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Mam Amicę z płytą ceramiczną już 9 lat. Płacę mniej niż sąsiad gotujący na gazie. Opinia: JUŻ NIGDY KUCHENKI GAZOWEJ !!! Tylko trzeba uważać - to piekielnie grzeje - budyń przypala się po 2 minutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 a kto z was ma plyte indukcyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zak 27.02.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 paj & tom soyer: Dzieki, choc nie bardzo wiem, co mialoby przemawiac za takim rozwiazaniem poza lekko mniejszymi kosztami eksploatacji, pewnie szybszym nagrzewaniem i faktem iz jest to nowosc? Czy potrawy lepiej smakuja, czy mozna przyrzadzac potrawy bez tluszczu? Czy jest w tym cos szczegolnie wygodnego, zdrowego czy tez jest to pogon za moda? Swoja droga wysokie pole magnetyczne instynktownie wywoluje u mnie obawy, mimo atestow, ktore te urzadzenia zapewne mają.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 roznica np w grzaniu wody jest taka jak miedzy kuchenka gazowa a mikrofalowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 27.02.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Zak, czy mozna gotowac bez tluszczu? Tak, ale w garach do tego przystosowanych, kuchenka nie ma tu nic do rzeczy, jezeli mi starczy $$$ to wybiore indukcyjna, ale znajac zycie zadowole sie ceramiczna:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 12.01.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Podnoszę temat. Jakie macie doświadczenia z płytami indukcyjnymi? Sam taką chcę kupić, szukam zalet i wad, póki nie kupiłem Gazu nie ma i nie będize, zadupie takie, że nawet wrony nei zawracają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 12.01.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 On 2003-02-25 14:10, paj^ wrote: he he, nie wiem czy piszesz z wlasnego doswiadczenia (...) Tak, po prezentacji Zeptera po prostu poszedłem do sklepu i kupiłem gar - zamiast 600, wydałem 140 (za garnek 16 cm). Z gara byłbym zupełnie zadowolony gdyby nie jedna rzecz: nie mam palnika o wystarczająco małej mocy, żeby w nim "fachowo" gotować. W przyszłym domku będzie płyta ceramiczna - garnuszek się przyda. Przepraszam, a z czym w takim razie porównujesz, skoro masz tylko ten garnek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 25.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 w sumie to nie wiedzialam ze to jakas roznica miedzy tymi plytami ale dobrze wiedziec a jaka jest roznica w cenie tak mniej wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolandka 25.11.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Kolezanka ma plyte indukcyjna i nie moze na niej usmazyc...jajecznicy.Po prostu jajka na patelni gotuja sie.Za to w swoim domku letnim ma plyte ceramiczna i tam ze smakiem smazy sobie wszystko,na co ma ochote,jajecznice tez.Ja-poniewaz jestem fanka smazenia,nie tylko jajecznicy-bede miala plyte ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 25.11.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Kolezanka ma plyte indukcyjna i nie moze na niej usmazyc...jajecznicy.Po prostu jajka na patelni gotuja sie.Za to w swoim domku letnim ma plyte ceramiczna i tam ze smakiem smazy sobie wszystko,na co ma ochote,jajecznice tez.Ja-poniewaz jestem fanka smazenia,nie tylko jajecznicy-bede miala plyte ceramiczna. Co takiego? A co ma płyta do jajecznicy? Mam płytę indukcyjną 1,5 roku wcześniej miałem płytę ceramiczną, ale fachowiec ją połamał przy okazji przeprowadzki. Płyta indukcyjna ma swoje wady, ma zalety, ale na Boga nie jest to kwestia gotowania jajek. Konkretnie płyta indukcyjna jest szybsza, szybciej nagrzewa garnki/patelnie. Zagotowanie litra wody trwa 30 % szybciej niż w czajniku elektrycznym. Jeśli coś się tylko szybko podgrzewa płyta pozostaje chłodna, jeśli gotuje się lub smaży dłużej to płyta nagrzewa się wtórnie od garnka/patelni. Największą zaletą jest bezpieczeństwo. Nawet jeśli płyta zostanie włączona przypadkiem (dzieci, koty) to nie nagrzewa się aż postawi się na niej garnek. Możliwość pożaru, lub oparzenia się jest więc dużo niższa. Zaletą jest też na pewno nieco niższe zużycie prądu. Wady to wyższa cena zakupu i konieczność stosowania garnków przystosowanych do płyty indukcyjnej. Wcale nie muszą to być drogie garnki. Na płycie doskonale działają najtańsze emaliowane garnki stalowe. Generalnie spód garnka musi zawierać materiał do którego "przykleja się magnes". Płyta indukcyjna raczej nie jest opłacalnym zakupem (dodatkowy koszt się raczej nie zwróci na niższych rachunkach), ale jeśli dla kogoś bezpieczeństwo jest najważniejsze, to nie ma alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.