Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do szanownych kolegów.

Mam zamiar położyć na tarasie płytki gresowe lub terakote

1-Czym proponujecie ich ciecie, z tego co sie orientuję to ogólno dostępne

maszynki do ręcznego ciecia nadają się do terakoty, z gresem ze względu na twardość szkliwa mają problem. Mam zamiar ciąć przy pomocy kątówki z tarczą diamentową segmentową; tylko czego użyć jako przykładni bo z "wolnej ręki" to chyba zbyt ładnie nie wyjdzie. Czy tnąć przy pomocy katówki stosujecie chłodzenie wodą np. polewając wężem.

2-w jaki sposób wyznacza się linię prowadzące;zaznaczę iż balkon nie ma katów prostych. Chodzi mi o to by nie wyszły na sage, a nierówności nie rzucały się w oczy. Bo u kumpla robił pseudo fachowiec nie rozmierzył dobrze podłogi i w pokoju wyszły na kazdym boku po kilka cm skosy w które powciskał kawałki płytek TRAGEDIA :(

3-czy zastosować np.Unigrunt na stare podłoże lastrykowe

4-czy moczycie płytki w wodzie przed połozeniem, jak czytałem to nie powinno się moczyć tylko układać suche

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/52812-uk%C5%82adanie-terakoty/

Czym proponujecie ich ciecie, z tego co sie orientuję to ogólno dostępne
piła stolikowa zdobrą tarcza diamentową ( koszt około 120 do 200 zł), kupisz ja za 200 zł w każdym markecie bydowlanym , droższe maja pompę z wodą

3-czy zastosować np.Unigrunt na stare podłoże lastrykowe

najlepiej grunt zalecany przez producenta keju z uwzględnieniem podłoża. Wydaje mi się ze lastrico jest gruntem małochłonnym i powinien być specjalny grunt ale mogę się mylic.

czy moczycie płytki w wodzie przed połozeniem, jak czytałem to nie powinno się moczyć tylko układać suche
przy obecnych klejach się nie moczy płytek, klej musi być do terakoty i gresu ( małochłonnych płytek) i najlepiej elastyczny
https://forum.murator.pl/topic/52812-uk%C5%82adanie-terakoty/#findComment-1150891