Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykupienie udziałów w drodze - ile kosztuje 1m2 ?

marejure

Recommended Posts

Witam,

zamierzam kupić działkę, ale związany jest z tym wykup udziałów w prywatnej drodze prowadzącej do niej.

Wiem, że jeśli gmina Gdańsk (bo działka tam się właśnie znajduje) odkupuje grunty pod drogi, to standardową ceną jest 60 zł/m2. Oczywiście może być więcej -- jak miastu bardzo zależy, a sprzedający jest twardym negocjatorem :).

Ale to chyba dość atrakcyjna cena -- przynajmniej tak twierdzi gospodarz, które chce mi sprzedać działkę wraz z udziałem w drodze.

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów - jaka może być cena 1 m2 działki przeznaczonej na prywatną, wewnętrzną drogę dojazdową?

Oczywiście negocjacje zacznę od 1 zł / m2, ale chciałbym mieć chociaż orientacyjną wiedzę na ilu zł powinienem zakończyć. Czy faktycznie na tych 60 zł?

PS. Tak naprawdę, to zachęcony postami z Forum będę chyba próbował przekonać gospodarza, aby wcześniej nieodpłatnie przekazał tę drogę gminie, ale i tak będę musiał wówczas wykupić przypadającą na mnie część drogi -- facet po prostu zwiększy cenę działki o wartość przypadającej na mnie części drogi :(

Zastanów się nad zakupem działki pod drogę - pomyśl o czekających cię obowiązkach.

A tak na marginesie, to jak chcesz wyrolować sprzedawcę, to (nie znam szczegółów twojej działki) dogadaj się z sąsiadami, kupcie pierwszą i ostatnią działkę tej drogi i wtedy całość jest Wasza - a o szczegóły to popytaj prawników - forum to nie miejsce na takie wykłady (zbyt dużo czasu trzeba poświęcić na tłumaczenie - a nie chciałabym jeszcze przy okazji pomylić jakiegoś paragrafu).

No właśnie nie zamierzam kupić udziałów w drodze...

Chciałbym, aby jej dotychczasowy właściciel odstapił ją "nieodpłatnie" gminie.

Z tym, że nie łudzę się, że faktycznie zrobi to "nieodpłatnie" -- tak naprawdę będę mu musiał zapłacić za przypadającą na mnie część drogi.

A koszt ten zostanie ukryty niejako w cenie działki.

Pytanie tylko - ile taka droga może być warta (za 1m2)?

Stąd moje pytanie...