marejure 27.04.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witam, zamierzam kupić działkę, ale związany jest z tym wykup udziałów w prywatnej drodze prowadzącej do niej. Wiem, że jeśli gmina Gdańsk (bo działka tam się właśnie znajduje) odkupuje grunty pod drogi, to standardową ceną jest 60 zł/m2. Oczywiście może być więcej -- jak miastu bardzo zależy, a sprzedający jest twardym negocjatorem . Ale to chyba dość atrakcyjna cena -- przynajmniej tak twierdzi gospodarz, które chce mi sprzedać działkę wraz z udziałem w drodze. Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów - jaka może być cena 1 m2 działki przeznaczonej na prywatną, wewnętrzną drogę dojazdową? Oczywiście negocjacje zacznę od 1 zł / m2, ale chciałbym mieć chociaż orientacyjną wiedzę na ilu zł powinienem zakończyć. Czy faktycznie na tych 60 zł? PS. Tak naprawdę, to zachęcony postami z Forum będę chyba próbował przekonać gospodarza, aby wcześniej nieodpłatnie przekazał tę drogę gminie, ale i tak będę musiał wówczas wykupić przypadającą na mnie część drogi -- facet po prostu zwiększy cenę działki o wartość przypadającej na mnie części drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 02.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Zastanów się nad zakupem działki pod drogę - pomyśl o czekających cię obowiązkach.A tak na marginesie, to jak chcesz wyrolować sprzedawcę, to (nie znam szczegółów twojej działki) dogadaj się z sąsiadami, kupcie pierwszą i ostatnią działkę tej drogi i wtedy całość jest Wasza - a o szczegóły to popytaj prawników - forum to nie miejsce na takie wykłady (zbyt dużo czasu trzeba poświęcić na tłumaczenie - a nie chciałabym jeszcze przy okazji pomylić jakiegoś paragrafu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 03.05.2006 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 No właśnie nie zamierzam kupić udziałów w drodze...Chciałbym, aby jej dotychczasowy właściciel odstapił ją "nieodpłatnie" gminie. Z tym, że nie łudzę się, że faktycznie zrobi to "nieodpłatnie" -- tak naprawdę będę mu musiał zapłacić za przypadającą na mnie część drogi.A koszt ten zostanie ukryty niejako w cenie działki.Pytanie tylko - ile taka droga może być warta (za 1m2)?Stąd moje pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts