Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitopend 222 - prosze o opinie użytkowników

nika19

Recommended Posts

Witam,

właśnie zaczynam remont generalny 100 m 50-letniego mieszkania w domu (cześciowo ocieplonym) 2 rodzinnym. Rujnujemy niemal wszysko, żebysmy mieli pieknie :) i zeby rachunki za ogrzewanie nas nie zżerały.

I właśnie jestem w momencie wyboru kotła.

Byłam wczoraj w Womarze i zaproponowali mi kocioł Vissemanna Vitopend 222

http://www.instalacjebudowlane.pl/3860-23-40.htm

Jest nas pięcioro. 4 punkty poboru ciepłej wody - prysznic, 2 umywaliki, i zlew. Piec musiałby wisieć w kuchni.

moje dylematy

- czy taki zasobnik wystarczy, żeby mieć ciepłą wode pod prysznicem, jak ktoś myje naczynia.

- czy brak komina (piec bedzie wisiał na scianie domu - niestety innych możliwosci nie mamy - brak wolnych kominów), nie zatruje (dosłownie i w przenośni) życia mieszkającej nad nami rodzinie?

- cena netto 6500! (w wątkach zanlazłam 4800 - gdzie kupowaliście?)

bede wdzieczna za opinie i wskazówki

pozdrawiam

Weronka

Kocioł wytarczy - on ma wbudowany zasobnik 50l ze stali nierdzewnej i powyższonš moc do 30kw na potrzeby CWY.

Co do braku komina-wstawiasz kocioł turbo a rurę przez œcianę (o ile jest taka możliwoœć).

Co do ceny-wal do Grzeœka z Twoich rejonów, ale viesiek podniósł ceny.

dziekuje za odpowiedz :)

kocioł turbo juz nam polecali instalatorzy, boje sie jedak, że takie wyprowadzenie przez sciane (bez komina) może zatruć zycie mieszkającej nad nami rodzinie. Jak to jest z tymi spalinami?

wczoraj byl jeszcze jeden istalator i kazał zinwentaryzować kominy - fakt - i dopiero potem mysleć o piecu - np. kondensacyjnym tez vissemanna z zasobnikiem. Tylko czy mi taki kocoł potrzeby do 100 m mieszkania???? cno i ta cena, czy to sie kiedys mi zwróci?

do Grzeska napisałam :)

• 2 weeks później...

dziekuje za odpowiedzi

dalej działam

aktualnie wprawdzie remont mnie wykańcza i choram

ale

znalazł sie wolny przewód wentylacyjny (na szczescie) zatem nie ma bedzie problemu z wyprowadzeniem spalin.

na tapecie został vitopend 222 - krakowska cene z 6400 (z sterownikiem pogodowym) i 5600 (z termostatem) - kto da mniej :wink: ???

dedietrich - 5400.

czekam na kolejną kalkulacje i zobaczymy

zaproponowono mi grzejniki Radson Integra 22 6060 - 326 zł

Radson Integra 22 612 za 507 zł

co myslicie o tych cenach?

pozdrawiam

• 9 months później...

Witam

Jutro instalator wiesza nam Vitopenda 222.

Mamy dom 110 m2 jedną łazienkę, ubikacje i na to napewno wystarczy.

Ogrzewanie to 70 m2 podłogówki i 3 grzejniki kermi.

Jak to bedzie hulać to zobaczymy, do połogówki mamy dodatkowo mieszacz i instalator zrobił cyrkulacje do łazienki.

Cena z kocioł brutto 6,5 tyś z sterwnikiem stałotemperaturowym.

Razem za kotłownie i cały system co i c.w.u. 25 tys

• 2 weeks później...