Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budowanie z silikatów ma obecnie sens

Recommended Posts

Jestem w kropce.

Na podstawie Muratora, forum, i zdania kolegi ceramika, zdecydowałem że będę budował dom z silikatów (wbrew teściowi, kolegom z pracy i napotykanym fachowcom).

Przekonała mnie kombinacja trzech argumentów (zalet): zdrowe, oddychające i tanie (sam materiał i robocizna też, bo buduje się szybciej). Jak zacząłem sprawdzać ceny to nie znalazłem silikatów tańszych za m kw. od Maxa, który teraz kosztuje ok 1,5 zł/szt., a fachowcy jak słyszą o budowaniu z silikatów to chcą 10-15% więcej niż przy budowie z Maxa.

Czy w tej sytuacji budowanie z silikatów ma sens? Kiedy max kosztował prawie 3 zet to było to bardziej oczywiste, ale teraz?

Może gdzieś się mylę, poprawcie!

Wydaje mi się, że porównywać trzeba materiały, które mają zbliżone parametry. Tak jest z silikatami i maxem. To i to zimne. Silikaty nawet zimniejsze. Argumentem na plus ma być to, że są zdrowsze i dają dobry mikroklimat wnętrza. I to że miały być tańsze! Gdyby -jak to głosiły opinie w Muratorze i materiałach reklamowych - faktycznie były tańsze to miałoby to sens. Lecz jeśli i za mateiał i za robociznę trzeba zapłacić węcej? To gdzież on?

Marcin, w wątku "jak budować Silką" kilka osób podawało ostatnio (przedostatnia strona, chyba 24) ceny silikatów. Mi wychodzi ok. 46 zł z transportem i klejem. Silikaty z fabryki w Niemcach (wbrew nazwie fabryka jest w Polsce - piszę, bo niektórzy myślą, że chodzi o krej Niemcy :wink: )

Silka wcale nie jest lepsza jakościowo (a ostatnio podobno spadła cena).

Jeśli chodzi o wykonawców, to wiele osób twierdziło (i tak było u mnie), ze rodzaj materiału nie wpływał na cenę robicizny, więc może jeszcze ponegocjuj.

Ja od kilku lat zdecydowana byłam na silikaty, i zdania nie zmienię (no chyba, zeby różnica w cenie była jakaś ogromna), ale ceramika też ma swoje zalety, więc nie załamuj się :wink: i nie wyrzucaj sobie, ze nie silka...

Ja buduje dom z silikatów (18 cm plus 16 cm styropianu). Jak liczyłem w 2004 roku koszt materiałów na ściany zewnętrzne najtaniej wychodziło z silikatów (max-y wychodziły drożej w przeliczeniu na metr kwadratowy i inne materiały też). Niestety nie wiem jakie ceny są obecnie. :oops: No niestety ścianę z silikatów musisz ocieplić i to jest dodatkowy koszt (ale ścianę z maxa także będziesz musiał ocieplić żeby uzyskać współczynnik przenikania ciepła poniże 0,3).

Dziwi mnie że ekipa za robociznę chcę więcej w przypadku silikatów. Jeżeli murujesz na klej (cienką spoinę) to wychodzi dużo szybciej niż tradycyjne murowanie. Dla mnie trochę dziwne.

Do ceny silikatów musisz dodać koszt transportu - u mnie jeden HDS z Radomia na śląsk kosztował w 2004 roku 900 zł.

Mnie oprócz ceny materiału skusiło także to że silikaty chyba jako jedyne zawierają w sobie wapno i jest mniejsza szansa na grzyba w domu.

Masz rację. 3lata temu 'maxy' były znacznie droższe i wtedy silikaty wychodziły faktycznie taniej. A to że budowlańcy chcą więcej to mnie zdziwiło.

Stąd moje pytanie nie o sens budowania z silikatów w'ogóle, a o sens budowania z nich przy obecnych cenach materiałów alternatywnych i robocizny.

Masz rację. 3lata temu 'maxy' były znacznie droższe i wtedy silikaty wychodziły faktycznie taniej. A to że budowlańcy chcą więcej to mnie zdziwiło.

Stąd moje pytanie nie o sens budowania z silikatów w'ogóle, a o sens budowania z nich przy obecnych cenach materiałów alternatywnych i robocizny.

Widzę, że ty bierzesz pod uwagę jedynie ceny materiałów. Mi się wydaje, że różnice cenowe nie są aż tak duże i warto by pomyśleć o innych zaletach materiałów. A z budowlańcami można się dogadać :lol: