marcin301719500540 27.04.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Jestem w kropce.Na podstawie Muratora, forum, i zdania kolegi ceramika, zdecydowałem że będę budował dom z silikatów (wbrew teściowi, kolegom z pracy i napotykanym fachowcom).Przekonała mnie kombinacja trzech argumentów (zalet): zdrowe, oddychające i tanie (sam materiał i robocizna też, bo buduje się szybciej). Jak zacząłem sprawdzać ceny to nie znalazłem silikatów tańszych za m kw. od Maxa, który teraz kosztuje ok 1,5 zł/szt., a fachowcy jak słyszą o budowaniu z silikatów to chcą 10-15% więcej niż przy budowie z Maxa.Czy w tej sytuacji budowanie z silikatów ma sens? Kiedy max kosztował prawie 3 zet to było to bardziej oczywiste, ale teraz?Może gdzieś się mylę, poprawcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 28.04.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Postawiłem już 6 budynków z Silikatów i jeden z Porotermu. Teraz stawiam kolejny z silikatów. Ale wybór należy do ciebie. Silikat jest cięższy dlatego wykonawcy chcą więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin301719500540 28.04.2006 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Wydaje mi się, że porównywać trzeba materiały, które mają zbliżone parametry. Tak jest z silikatami i maxem. To i to zimne. Silikaty nawet zimniejsze. Argumentem na plus ma być to, że są zdrowsze i dają dobry mikroklimat wnętrza. I to że miały być tańsze! Gdyby -jak to głosiły opinie w Muratorze i materiałach reklamowych - faktycznie były tańsze to miałoby to sens. Lecz jeśli i za mateiał i za robociznę trzeba zapłacić węcej? To gdzież on? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 29.04.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ja mam zamiar budować z silikatów. Sens jest właśnie w tym dobrym mikroklimacie. Z tego co czytałam jest to najbardziej "naturalny" materiał i mniejsza szansa na grzyba w domu . To chyba dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 29.04.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 A ile wychodzi cena ściany z maksa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin301719500540 30.04.2006 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Same maxy - między 35 a 40 zet (choć obecnie drożeją). Silikaty conajmniej 10 zł drożej. I to tzw. krajowe, a Silka ok. 55 zł. Do tego - jak ze ździwieniem sie przekonałem - wbrew reklamom, wykonawcy chcą więcej za robociznę.Stąd moje wahanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 30.04.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Marcin, w wątku "jak budować Silką" kilka osób podawało ostatnio (przedostatnia strona, chyba 24) ceny silikatów. Mi wychodzi ok. 46 zł z transportem i klejem. Silikaty z fabryki w Niemcach (wbrew nazwie fabryka jest w Polsce - piszę, bo niektórzy myślą, że chodzi o krej Niemcy ) Silka wcale nie jest lepsza jakościowo (a ostatnio podobno spadła cena). Jeśli chodzi o wykonawców, to wiele osób twierdziło (i tak było u mnie), ze rodzaj materiału nie wpływał na cenę robicizny, więc może jeszcze ponegocjuj. Ja od kilku lat zdecydowana byłam na silikaty, i zdania nie zmienię (no chyba, zeby różnica w cenie była jakaś ogromna), ale ceramika też ma swoje zalety, więc nie załamuj się i nie wyrzucaj sobie, ze nie silka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 01.05.2006 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ja buduje dom z silikatów (18 cm plus 16 cm styropianu). Jak liczyłem w 2004 roku koszt materiałów na ściany zewnętrzne najtaniej wychodziło z silikatów (max-y wychodziły drożej w przeliczeniu na metr kwadratowy i inne materiały też). Niestety nie wiem jakie ceny są obecnie. No niestety ścianę z silikatów musisz ocieplić i to jest dodatkowy koszt (ale ścianę z maxa także będziesz musiał ocieplić żeby uzyskać współczynnik przenikania ciepła poniże 0,3). Dziwi mnie że ekipa za robociznę chcę więcej w przypadku silikatów. Jeżeli murujesz na klej (cienką spoinę) to wychodzi dużo szybciej niż tradycyjne murowanie. Dla mnie trochę dziwne. Do ceny silikatów musisz dodać koszt transportu - u mnie jeden HDS z Radomia na śląsk kosztował w 2004 roku 900 zł. Mnie oprócz ceny materiału skusiło także to że silikaty chyba jako jedyne zawierają w sobie wapno i jest mniejsza szansa na grzyba w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin301719500540 02.05.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Masz rację. 3lata temu 'maxy' były znacznie droższe i wtedy silikaty wychodziły faktycznie taniej. A to że budowlańcy chcą więcej to mnie zdziwiło.Stąd moje pytanie nie o sens budowania z silikatów w'ogóle, a o sens budowania z nich przy obecnych cenach materiałów alternatywnych i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.05.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Masz rację. 3lata temu 'maxy' były znacznie droższe i wtedy silikaty wychodziły faktycznie taniej. A to że budowlańcy chcą więcej to mnie zdziwiło. Stąd moje pytanie nie o sens budowania z silikatów w'ogóle, a o sens budowania z nich przy obecnych cenach materiałów alternatywnych i robocizny. Widzę, że ty bierzesz pod uwagę jedynie ceny materiałów. Mi się wydaje, że różnice cenowe nie są aż tak duże i warto by pomyśleć o innych zaletach materiałów. A z budowlańcami można się dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts