Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tania dachówka

Recommended Posts

Przy wyborze pokrycia dachowego kwestie oszcędnościowe są dla mnie istotne - rozglądam się za tanimi, ale porządnymi dachówkami (czy to połączenie jest możliwe?).

Oglądałam ostatnio dachówkę cementową firmy UNIBET - jest stosunko niedroga, ale ma wszystkie potrzebne atesty i wygląda nieźle.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tą firmą?

Będę wdzięczna za opinie :smile: .

Pozdrawiam!

Myślę, że nie tędy droga przy kupnie dachowek. Ja kierowałem się między innymi, tym jak długo istnieje firma i dlatego wybierałem między Braasem i Euronitem (Eternit). Zbyt dużo nie oszczędzisz w stosunku do całego kupując tańsze dachówki, a dach jest raczej tą częścią domu, która powinna być zrobiona dobrze. Nie wiem, czy jest ktoś, kto ma tą dachówkę dłużej niż kilka lat.

Ella

na dachu u rodziców układaliśmy dachówki Unibetu w 1994r. Leżą do tej pory i nie ma z nimi problemów - kolor ceglasty, bez malowania powierzchniowego; kolor trochę przyblakł, ale to chyba normalne. Obok rodziców są 3 domy kryte w tym samym czasie dachówką ceramiczną - różni producenci (ale nie wiem jacy) - u jednego już wymieniali całość pokrycia po 2 sezonach (rozlasowała się), a u dwóch pozostałych od północy jest spora warstwa mchu. Na dachówce rodziców mchu nie widać.

Coś mi tam w dekarze narzekali na Unibet.

Twierdzili, że najlepiej Euronit lub Braas, potem IBF, a Unibet na końcu (jeśli chodzi o cementowe). Różnice pomiędzy poszczególnymi systemami nie są wielkie. Zwracali też uwagę na warunki sprzedaży. Jedni dają transport "gratis", inni za pieniądze, a są i takie gdzie trzeba płacić kaucje za palety.

Odwiedź 3-4 składy i poproś o ofertę. Lepsze ceny dostaniesz jeśli zamówisz kompletny dach (więźba, folie, wełna, dachówki, itd...). Zwracaj uwagę na koszty transportu i rozładunku. Zwróć uwagę na koszty akcesoriów. Oryginalne kosze i taśmy są b.drogie. Niektóre elementy (wywietrzaki) u niektórych producetów (Euronit ?) są plastikowe - po jakimś czasie powstają różnice w kolorze.

Jak odpowiednio podepczesz dostawce to dostaniesz na wszystko 15-20% rabatu + transport i rozładunek gratis.

Dziękuję Wam Wszystkim za opinie! :smile:

Czytam coraz więcej pozytywnych sądów na temat Unibetu (nota bene w hurtowni dachówki Unibetu, które oglądałam, wyglądały dużo lepiej niż Brass - były zdecydowanie bardziej gładkie).

Zainteresował mnie również Leier (Wisła, dzięki za wiadomość :smile: ).Cena jest naprawdę imponująca (19,90), ale nic nie wiem o tej firmie.

Czy ktoś z Was ma na jej temat zdanie?

Pozdrawiam serdecznie! :smile: