Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żona chce

Recommended Posts

moze ktos doradz mi skad mam wykombinowac slup drewniany (tak zeby przypominal pien drzewa bez korony). zona zazyczyla sobie cos takiego - ma to zastapic betonowy slupek, ktory podtrzymuje kawalek dachu nad wejsciem do domu. nie pytalem jeszcze w tartaku, ale pewnie bede musial.

jak macie jakies pomysly, to czekam

u nas w miescie w jednej z knajpek jest taki pień z korą o średnicy ok.1m

stoi tam pare ładnych lat , nic sie z nim nie dzieje

jest ustawiony na srodku sali i sprawia wrazenie takie , jakgdyby drzewo przebijało sufit :D :D :D

u nas też się z czymś takim spotkałam

nie omieszkałam więc pogadać z właścicielem i wykonawcą.

słup średnicy ponad metra wykonany został z kilku pni (tak mówili), pociętych, wydrążonych, odpowiednio wysuszonych, zaimpregnowanych, itp. następnie tymi kilkoma elementami oklejono betonowy słup, faktycznie stanowiący podparcie konstrukcji, a potem zabrał się za to artysta. tu wydłubał, tam wydłubał, podszlifował i w efekcie wygląda to tak jakby wielkie drzewo wyrosło na środku knajpy.

Skoro jak piszesz w stopce --> W Bogu tylko mam nadzieję , to dlaczego pomocy

szukasz.....na forum :)

Pień powinien mieć natychmiast zabezpieczone miejsca po cięciu. (np. Funaben)

Najchętniej jesion, ścięty późną jesienią lub zimą (soki odprowadzone do ziemi).

Skoro jak piszesz w stopce --> W Bogu tylko mam nadzieję , to dlaczego pomocy

szukasz.....na forum :)

do niego sie zglaszam tylko w powaznych sprawach :D np. jak mi wykonawca podpada i chce przekroczyc przykazanie NIE ZABIJAJ

a co do drzewa, to bez kory, na zewnątrz, i mysle ze srednica to nie wieksza niz 50 cm.

betonowy to kurcze jakos mi sie nie widzi

trzeba bedzie skoczyc do nadlesnictwa, ciekawe czy maja cos takiego na skladzie (2 latek)

dzieki za pomysly

W nadleśnictwie na pewno nie mają wysezonowanego bo jakby chcieli sezonować to robaczki mogłyby im zjeść kawałek lasu :lol: . podobno żeby drzewo wyschło w klocu , i nie popękałoto musi schnąć bardzo wolno. Mi poradzili żeby kloca nie korować tylko "pooczkować"-drobne nacięcia kory co ok 1 m. boję się trochę korników ale podobno ma być ok. może ty też spróbój użyć takiego pooczkowanego a korę zdejmiesz za kilka lat.

poza tym jedną wiatę zrobiłem z mokrych w tamtym roku i zaczyna pękać ale ma to swój urok a podobno konstrukcji nie osłabia :roll:

• 1 month później...
Poszedłem dalej. W sąsiedztwie ścięto duży dąb. Kupiłem dwa olbrzymie konary. Jeden okorowałem i wbetonowałem w korytarzu przy drewnianych schodach. Jak ktoś pyta to żartuję że tutaj rósł i go zostawiłem. Roboty z obróbką i czyszczeniem było wiele ale efekt wspaniały. Drugi konar czeka na nowy pomysł.

• 2 weeks później...