wari 27.04.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Znalazłem wreszcie działkę pod budowę domu. W tej chwili jest to działka rolna, ale zanim spotkamy się u notariusza w celu jej zakupu obecny właściel ma ją odrolnić (a właściwie część działki którą kupuję, bo działka ma prawie 45 arów, odrolnione ma być 12-15 arów). Właściciel chce to odralniać z moim udziałem (a dokładniej abym to sfinansował), tzn. chce abyśmy się spotkali z geodetą i on mi to odrolni. Kiedy pytam o to, jak to możliwe, że ja mam odralniać ziemię która do mnie nie należy to mówi, że wszyscy tak robią, co kupują od niego ziemię. Sprowadza znajomego geodetę, który ma wyznaczyć teren do odrolnienia i całą działkę do zakupu, zrobić mapy itp. Czy spotkaliście się z taką sytuacją ? Ile może kosztować taki geodeta ? A przede wszystkim czego powinienem od geodety oczekiwać i za ile ? Dziękuję (jestem zielony, dopiero zaczynam ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MoT 27.04.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witam!1.Sam geodeta jako geodeta to napewno niczego nie odrolni. Zrobi jednak mapke dzięki której oddzieli grunt, który będziesz mógł przeznaczyć na cele budowlane. Koszt takiej usługi zależy od rejonu kraju czasem uda się za 600zł (poniżej raczej nie). W moim przypadku było to 800zł. Potem będziesz musiał zgłosić się do gminy o wydanie warunków zabudowy ( chyba że jest wykonany plan miejscowy). Następnie odrolnienie i tu dobrze by było gdyby była to ziemia klasy V lub VI. A co do kwesti finansowania tego z twojej kieszeni przed kupnem działki to ja bym raczej się w to niebawił, chyba że spiszecie jakąś umowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1151298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 28.04.2006 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Dzięki. Nie do końca się jasno wyraziłem. Rolnik ma pole i część tego pola chce mi sprzedać (sporo już sąsiednich terenów sprzedał i powstało już właściwie małe osiedle domków). Ja chcę na tym polu zbudować dom. On twierdzi, że może mi to sprzedać jako działkę rolną, ale jeśli mam zamiar się tam budować to oczywiście część tej działki, którą kupuję trzeba odrolnić. Sugeruje, że nie ma sensu odralniać całego kawałka, a tylko ten fragment na którym będzie dom, a pozostałą pozostawić jako rolną (różnice w podatku). Teraz mamy się spotkać (ja, rolnik i geodeta) i najpierw wyznaczyć kawałek, który on ma mi sprzedać, a potem także w ramach tej mojej przyszłej działki geodeta część budowlaną. Tenże rolnik robi tak ze wszystkimi swoimi klientami. Odralnia kolejne kawałki w miarę jak znajdzie się klient na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1151589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madeinpoland 28.04.2006 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Witam! 1.Sam geodeta jako geodeta to napewno niczego nie odrolni. Zrobi jednak mapke dzięki której oddzieli grunt, który będziesz mógł przeznaczyć na cele budowlane. Koszt takiej usługi zależy od rejonu kraju czasem uda się za 600zł (poniżej raczej nie). W moim przypadku było to 800zł. Potem będziesz musiał zgłosić się do gminy o wydanie warunków zabudowy ( chyba że jest wykonany plan miejscowy). Następnie odrolnienie i tu dobrze by było gdyby była to ziemia klasy V lub VI. A co do kwesti finansowania tego z twojej kieszeni przed kupnem działki to ja bym raczej się w to niebawił, chyba że spiszecie jakąś umowe. Dlaczego łatwiej odrolnić zięmię V i VI klasy ?? Czy odrolnienie to żmudny proces ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1151597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 28.04.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Szczerze mowiac ja nie bardzo to wszystko rozumiem. W moim przypadku mialem dzialke rolna, ktora w mpzp jest przeznaczona pod zabudowe. Cale odralnianie polegalo na tym, ze wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowe zlozylem wniosek o wylaczenie kawalka gruntu z produkcji rolnej. Oczywiscie wszystko bylo bezplatne. No i tak sie skonczylo moje odrolnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1151631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MoT 28.04.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 madeinpoland: poprostu dobrych gleb jest niewiele i urzędnicy mają duże opory zeby je przekształcać. Analogicznie V i VI klasy jest mnustwo wiec problemów zazwyczaj niema. Wookasch: wszystko się zgadza, poprostu w Twoim przypadku był wykonany Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, gdzie Twoja działka miała odpowiednie przeznaczenie ( pod zabudowe). Ja może bez potrzeby opisałem nieco ogólniej bo niewiedziałem jaką sytuacje ma Wari. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1152918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 30.04.2006 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Dziękuję za wypowiedzi. Sprzedający był trochę mało "kumaty". Działka najpierw zostanie wydzielona z jego pola (i za to ja mam płacić ! 1500 zł!). Potem on występuje o warunki zabudowy (planu zadospod. przestrzennego nie ma dla tego terenu). Ja kupuję działkę nadal rolną, ale z ustalonymi warunkami zabudowy - abym miał pewność, że na niej będę mógł się wybudować. Jak rozumiem powinienem wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę, załączyć wniosek o wyłaczenie kawałka tego gruntu z produkcji rolnej, tak jak Wookasch. Tak przynajmniej wynika z rozmowy z geodetą i moich przemyśleń . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1154010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 30.04.2006 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Wookashu (i inni, którzy już to przeszli) czy do tego wyłączenia kawałka gruntu z produkcji rolnej znowu potrzebuję geodetę (kolejny wydatek !) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1154151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 01.05.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Wookashu (i inni, którzy już to przeszli) czy do tego wyłączenia kawałka gruntu z produkcji rolnej znowu potrzebuję geodetę (kolejny wydatek !) ? Nie. Ja spojrzalem jaka mam powierzchnie zabudowy domu, dodalem jeszcze troche metrow na jakis chodnik, podjazd, taras itp. i we wniosku o wylaczenie z produkcji rolnej wpisalem te powierzchnie (wniosek mozna wypelnic na kolanie przy skladaniu papierow do pozwolenia). W sumie najlepiej jakbys poszedl do starostwa/gminy i poprosil, zeby Ci ktos dokladnie wytlumaczyl jak to ma byc w Twoim przypadku. Dostaniesz wszystkie wnioski i bedziesz wiedzial co kiedy masz zlozyc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1155054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.05.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 na mojej działce jest ziemia klasy V i VI ale nie wiem jak przebiega granica tych ziem o roznych klasach. czy musze brac geodete zeby wyznaczył na ktorej lub jakie czesci beda na poszczegolnych klasach ziemi?W jaki sposob to rozwiazac zeby nie ponosic dodatkowych kosztow geodety?Chce odrolnic tylko czesc pod domem i droge dojazdowa (ktora bedzie dosc dluga bo okolo 100m (czyli sama droga bedzie miala okolo 3ary bo bedzie mial okolo 3m szer.) czyli zostaje mi okolo 2ary pod dom zeby zmiescic sie w tych 5 arach bezpłatnego odrlonienia (dom ma miec 12mx10m ...1,2ara..czyli jeszcze kawałwek wokoł domu..zeby zmiescic sie w sumie w 5 arach)Jak to załatwic po koleii zeby odrolnic ta działke tylko niezbedne minimum bo w tej chwili jestem w trakcie załatwiania papierow do notarisza zeby ta dzialke (40ar) przepisac na siebie.Czy wystarczy złozyc wniosek na pozwolenie na budowe i ??? no własnie co jeszcze trzeba zrobic zeby odrolnic tylko niezbedne minimum? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1157251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.05.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 na mojej działce jest ziemia klasy V i VI ale nie wiem jak przebiega granica tych ziem o roznych klasach. czy musze brac geodete zeby wyznaczył na ktorej lub jakie czesci beda na poszczegolnych klasach ziemi? W jaki sposob to rozwiazac zeby nie ponosic dodatkowych kosztow geodety? Chce odrolnic tylko czesc pod domem i droge dojazdowa (ktora bedzie dosc dluga bo okolo 100m (czyli sama droga bedzie miala okolo 3ary bo bedzie mial okolo 3m szer.) czyli zostaje mi okolo 2ary pod dom zeby zmiescic sie w tych 5 arach bezpłatnego odrlonienia (dom ma miec 12mx10m ...1,2ara..czyli jeszcze kawałwek wokoł domu..zeby zmiescic sie w sumie w 5 arach) Jak to załatwic po koleii zeby odrolnic ta działke tylko niezbedne minimum bo w tej chwili jestem w trakcie załatwiania papierow do notarisza zeby ta dzialke (40ar) przepisac na siebie. Czy wystarczy złozyc wniosek na pozwolenie na budowe i ??? no własnie co jeszcze trzeba zrobic zeby odrolnic tylko niezbedne minimum? Powtórzę to co pisali przedmówcy ale...........Rozumien że masz już warunki zabudowy lub jest już aktualny plan zagospodarowania. Jeśli tak to jest już wykonany pierwszy krok tj odrolnienie. Wydanie WZ lub uchwalenie planów załatwia ten etap. Teraz trzeba zmienić użytkowanie z rolniczego na pod zabudowę - wyłaczenie z produkcji rolniczej . Tj. w satrostwach jest dział zajmujący się tym. Składasz wniosek o zmianie użytkowania takiej i takiej części działki wraz z planem zagospodarowania (choć to nawet niekoniczne - nie wszędzie chcą). Po czy jeśli jest to gleba klasy poniżej IV dostajesz odpowiedź że jest zmiana użytkowania i umożone postępowanie i nic nie płacisz. Składasz to pismo do kompletu z innymi papierami o pozwolenie na budowe. Gdy wybudujesz geodeta robi inwentaryzację powykonawczą i wtedy wiadomo ile jest pod zabudowę a ile nadal rolne (tj. ogród), to dopiero się zgłasza do gminy i wtedy następuje zmiana podatku. (Cały czas płacisz rolny). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1158781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola177 04.05.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A ja mam taki problem: chce kupić działke, które juz jest wyznaczona z jakiegoś pola. Facet w gminie powiedział że nie mogę jej kupić ponieważ z gruntów rolnych wyznaczyc mozna działke tylko celem powiększenia działki przylegającej. Mówiąc po polsku działkę tę moze kupić tylko sąsiad. Pokazał mi nawet przepis o tym mówiący. Dla mnie to jest chore!!! Nie wiem teraz jak to ugryźć... Pomóżcie.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1159524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilsta 17.06.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Panowie, ja mam inny problem. Mam piekna dzialke w okolicy zalewu, ma ona 5175m2 w tym ok. 1900m2 lasu. Jest ona dzialka rolna i od paru lat walcze z gmina (teraz juz nie tylko z gmina) o odrolnienie, gdyz chcialbym tam postawic dwa male domki. Sprawa jest nastepujaca, ze niby dzialka jest pod ochrona, jest to dzialka VI klasy, wiec co ja mam tam robic jak nie dom wybudowac ? W okolicy sa juz domy wybudowane, ciekawe jakim prawem jak jest pod ochrona? Nawet pod linia wysokiego namiecia jest dom wybudowany, nad samym zalewem sa bary, campingi itd. Ale moja dzialka jest od ochrona i nie mozna z nim nic zrobic, nawet namiotu nie moge postawic podobno, jest to dla mnie wielka glupota, jak ja nie moge nic na mojej ziemi zrobic? Planu zagospodarowania byl, ale w 2003 roku w Polsce wszystkie plany przepadly, a nowego nie robia (a jak zrobia nie wiadomo czy ten teren bedzie tym objety). Moja dzialka nie odlega zagorodarowaniu... Co robic i czy jest szansa to jakos zalatwic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52852-odrolnienie-zakup-dzia%C5%82ki-i-dalsze-etapy/#findComment-1834271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts