Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIT help !!!

sarwa

Recommended Posts

Hej,

Przedstawię Wam moja sytuację...

Powiedzcie, czy coś a się zrobić?

Miałem mieszkanie własnościowe...

W 2003 kupiłem działkę...

W 2003 uzyskałem pozwolenie na budowę i wziołem kredyt hipoteczny.

Rozpoczeły sie prace budowlane...

W połowie 2004 sprzedaliśmy mieszkanie ale... do tej pory jestesmy tam zameldowani.

W związku z faktem, iż nie mieliśmy jeszcze nowego adresu to wszystkie faktury w 2004 i 2005 były brane na adres meldunku.

Byłem dzisiaj rozliczyć PIT i Pani mnie bardzo zdziwiła.

Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany.

Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania.

Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać?

Tomek.

....Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur

Napisz coś więcej. Czy starałeś się o zwrot 15%VAT.

Jaka była przyczyna odmowy? Czy dobrze wypełniłeś druki? Czy byłeś we właściwym US?

....ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany.

Miała rację. Ulga odsetkowa może być zrealizowana po zakończeniu inwestycji

....Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania.

Tomek.

Gdzie jesteś zameldowany na dzień złożenia zeznania- dalej w tym sprzedanym mieszkaniu? Czy składałeś w międzyczasie NIP3? Czy w międzyczasie przemeldowywałeś się?

Więcej konkretów. Nie żałuj klawiatury.

Witam

sarwa napisał:

....Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur

Napisz coś więcej. Czy starałeś się o zwrot 15%VAT.

Jaka była przyczyna odmowy? Czy dobrze wypełniłeś druki? Czy byłeś we właściwym US?

Chciałem w tym roku to załatwić. Zaniosłem do biura wszystkie faktury.

Twierdzą, że dom nie jest oddany więc nie mogą nic odliczyć.

Nie byłem w US, nie wypełniałem druków. Moja opinia wynika z informacji przekazanych przez biuro podatkowe.

sarwa napisał:

....ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany.

Miała rację. Ulga odsetkowa może być zrealizowana po zakończeniu inwestycji

Fatalnie. A więc po co w zeszłym roku i tym brałem te zaświadczenia z banku? Czy jeśli oddam dom w 2006 to czy nic mi nie ucieknie? będę mógł wrócić do odsetek zapłaconych w 2004?

sarwa napisał:

....Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania.

Tomek.

Gdzie jesteś zameldowany na dzień złożenia zeznania- dalej w tym sprzedanym mieszkaniu? Czy składałeś w międzyczasie NIP3? Czy w międzyczasie przemeldowywałeś się?

Dalej jestem zameldowany w sprzedanym mieszkaniu. Jeśli NIP3 to ten dokument za sprzedaż mieszkania to tak, złożyłem go.

Więcej konkretów. Nie żałuj klawiatury.

Chciałem w tym roku to załatwić. Zaniosłem do biura wszystkie faktury. Twierdzą, że dom nie jest oddany więc nie mogą nic odliczyć. Nie byłem w US, nie wypełniałem druków. Moja opinia wynika z informacji przekazanych przez biuro podatkowe.

Zmień biuro, bo to jest jakieś kiepskie. O zwrot VAT-u możesz wystąpić albo po zakończeniu budowy, albo raz w roku. Odpowiednią opcję zaznaczasz na wniosku. Już można występować o zwrot za 2005.

Dot. Zwrot VAT - stopień zaawansowania inwestycji nie ma znaczenia. Wniosek o zwrot róznicy Vat możesz złożyć nie częściej niż raz w roku. Termin 30 kwietnia (2 maja) w tym przypadku nie obowiązuje.

Dot. Ulgi odsetkowej- Podstawowym warunkiem uprawniającym do skorzystania z tej ulgi jest zakończenie inwestycji przed upływem trzech lat. Bowiem odliczenie stosuje się, jeżeli inwestycja została zakończona przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym uzyskano pozwolenie na budowę w rozumieniu prawa budowlanego. Przy czym zakończenie inwestycji musi być potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku.

Reasumując - Jeśli pozwolenie na budowę uzyskałeś w 2003 r. to ostatnią szanse na odliczenie ulgi odsetkowej masz w momencie złożenia zeznania PIT za 2006 r. Oczywiście pod warunkiem, że w obecnym roku uzyskasz pozwolenie na użytkowanie.

Opinia Biura podatkowego w tym przypadku była prawidłowa

Dot. NIP - 3 to nie dokument ze sprzedaży mieszkania. Nawet jeśli zawiadomiłeś US o sprzedaży to i tak miałeś prawo dalej zamieszkiwać w tym mieszkaniu np. jako lokator. Sprawa bez znaczenia.

Dalej nie napisałeś dlaczego powiedziano tobie, że ten meldunek to "mega problem"

Pytanie.

Czy dokładnie opisałeś zaistniałą sytuację w zakresie zwrotu Vat i zameldowania?

Jeśli tak to kolejne pytanie.

Czy w tym biurze podatkowym to aby trzeźwi byli?

Ile Cię skasowali.

dokument z banku dotyczacy zapłaconych odsetek nie zmarnuje ci się ponieważ odsetki odliczysz po raz pierwszy po zakończeniu inwestycji wraz z tymi zapłaconymi przed odbiorem

zwrot VAT należy ci się raz w roku niezależnie od stanu inwestycji

NIP-3 składasz kiedy zmianie ulegają twoje dane: adres, nr dowodu, nr rachunku bankowego itp