sarwa 27.04.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Hej,Przedstawię Wam moja sytuację...Powiedzcie, czy coś a się zrobić?Miałem mieszkanie własnościowe...W 2003 kupiłem działkę...W 2003 uzyskałem pozwolenie na budowę i wziołem kredyt hipoteczny.Rozpoczeły sie prace budowlane...W połowie 2004 sprzedaliśmy mieszkanie ale... do tej pory jestesmy tam zameldowani.W związku z faktem, iż nie mieliśmy jeszcze nowego adresu to wszystkie faktury w 2004 i 2005 były brane na adres meldunku.Byłem dzisiaj rozliczyć PIT i Pani mnie bardzo zdziwiła.Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany.Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania.Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać? Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52856-pit-help/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 27.04.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 ....Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur Napisz coś więcej. Czy starałeś się o zwrot 15%VAT. Jaka była przyczyna odmowy? Czy dobrze wypełniłeś druki? Czy byłeś we właściwym US? ....ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany. Miała rację. Ulga odsetkowa może być zrealizowana po zakończeniu inwestycji ....Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania. Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać? Tomek. Gdzie jesteś zameldowany na dzień złożenia zeznania- dalej w tym sprzedanym mieszkaniu? Czy składałeś w międzyczasie NIP3? Czy w międzyczasie przemeldowywałeś się? Więcej konkretów. Nie żałuj klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52856-pit-help/#findComment-1151457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 27.04.2006 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witamsarwa napisał: ....Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur Napisz coś więcej. Czy starałeś się o zwrot 15%VAT. Jaka była przyczyna odmowy? Czy dobrze wypełniłeś druki? Czy byłeś we właściwym US? Chciałem w tym roku to załatwić. Zaniosłem do biura wszystkie faktury.Twierdzą, że dom nie jest oddany więc nie mogą nic odliczyć.Nie byłem w US, nie wypełniałem druków. Moja opinia wynika z informacji przekazanych przez biuro podatkowe. sarwa napisał: ....ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany. Miała rację. Ulga odsetkowa może być zrealizowana po zakończeniu inwestycji Fatalnie. A więc po co w zeszłym roku i tym brałem te zaświadczenia z banku? Czy jeśli oddam dom w 2006 to czy nic mi nie ucieknie? będę mógł wrócić do odsetek zapłaconych w 2004? sarwa napisał: ....Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania. Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać? Tomek. Gdzie jesteś zameldowany na dzień złożenia zeznania- dalej w tym sprzedanym mieszkaniu? Czy składałeś w międzyczasie NIP3? Czy w międzyczasie przemeldowywałeś się? Dalej jestem zameldowany w sprzedanym mieszkaniu. Jeśli NIP3 to ten dokument za sprzedaż mieszkania to tak, złożyłem go. Więcej konkretów. Nie żałuj klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52856-pit-help/#findComment-1151481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.04.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Chciałem w tym roku to załatwić. Zaniosłem do biura wszystkie faktury. Twierdzą, że dom nie jest oddany więc nie mogą nic odliczyć. Nie byłem w US, nie wypełniałem druków. Moja opinia wynika z informacji przekazanych przez biuro podatkowe. Zmień biuro, bo to jest jakieś kiepskie. O zwrot VAT-u możesz wystąpić albo po zakończeniu budowy, albo raz w roku. Odpowiednią opcję zaznaczasz na wniosku. Już można występować o zwrot za 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52856-pit-help/#findComment-1151521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 27.04.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Dot. Zwrot VAT - stopień zaawansowania inwestycji nie ma znaczenia. Wniosek o zwrot róznicy Vat możesz złożyć nie częściej niż raz w roku. Termin 30 kwietnia (2 maja) w tym przypadku nie obowiązuje. Dot. Ulgi odsetkowej- Podstawowym warunkiem uprawniającym do skorzystania z tej ulgi jest zakończenie inwestycji przed upływem trzech lat. Bowiem odliczenie stosuje się, jeżeli inwestycja została zakończona przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym uzyskano pozwolenie na budowę w rozumieniu prawa budowlanego. Przy czym zakończenie inwestycji musi być potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku.Reasumując - Jeśli pozwolenie na budowę uzyskałeś w 2003 r. to ostatnią szanse na odliczenie ulgi odsetkowej masz w momencie złożenia zeznania PIT za 2006 r. Oczywiście pod warunkiem, że w obecnym roku uzyskasz pozwolenie na użytkowanie.Opinia Biura podatkowego w tym przypadku była prawidłowa Dot. NIP - 3 to nie dokument ze sprzedaży mieszkania. Nawet jeśli zawiadomiłeś US o sprzedaży to i tak miałeś prawo dalej zamieszkiwać w tym mieszkaniu np. jako lokator. Sprawa bez znaczenia. Dalej nie napisałeś dlaczego powiedziano tobie, że ten meldunek to "mega problem" Pytanie. Czy dokładnie opisałeś zaistniałą sytuację w zakresie zwrotu Vat i zameldowania?Jeśli tak to kolejne pytanie.Czy w tym biurze podatkowym to aby trzeźwi byli?Ile Cię skasowali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52856-pit-help/#findComment-1151557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 28.04.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 dokument z banku dotyczacy zapłaconych odsetek nie zmarnuje ci się ponieważ odsetki odliczysz po raz pierwszy po zakończeniu inwestycji wraz z tymi zapłaconymi przed odbiorem zwrot VAT należy ci się raz w roku niezależnie od stanu inwestycji NIP-3 składasz kiedy zmianie ulegają twoje dane: adres, nr dowodu, nr rachunku bankowego itp Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52856-pit-help/#findComment-1152291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts