sarwa 27.04.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Hej,Przedstawię Wam moja sytuację...Powiedzcie, czy coś a się zrobić?Miałem mieszkanie własnościowe...W 2003 kupiłem działkę...W 2003 uzyskałem pozwolenie na budowę i wziołem kredyt hipoteczny.Rozpoczeły sie prace budowlane...W połowie 2004 sprzedaliśmy mieszkanie ale... do tej pory jestesmy tam zameldowani.W związku z faktem, iż nie mieliśmy jeszcze nowego adresu to wszystkie faktury w 2004 i 2005 były brane na adres meldunku.Byłem dzisiaj rozliczyć PIT i Pani mnie bardzo zdziwiła.Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany.Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania.Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać? Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 27.04.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 ....Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur Napisz coś więcej. Czy starałeś się o zwrot 15%VAT. Jaka była przyczyna odmowy? Czy dobrze wypełniłeś druki? Czy byłeś we właściwym US? ....ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany. Miała rację. Ulga odsetkowa może być zrealizowana po zakończeniu inwestycji ....Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania. Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać? Tomek. Gdzie jesteś zameldowany na dzień złożenia zeznania- dalej w tym sprzedanym mieszkaniu? Czy składałeś w międzyczasie NIP3? Czy w międzyczasie przemeldowywałeś się? Więcej konkretów. Nie żałuj klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 27.04.2006 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witamsarwa napisał: ....Nie rozliczyła mi nic: ani VATu z faktur Napisz coś więcej. Czy starałeś się o zwrot 15%VAT. Jaka była przyczyna odmowy? Czy dobrze wypełniłeś druki? Czy byłeś we właściwym US? Chciałem w tym roku to załatwić. Zaniosłem do biura wszystkie faktury.Twierdzą, że dom nie jest oddany więc nie mogą nic odliczyć.Nie byłem w US, nie wypełniałem druków. Moja opinia wynika z informacji przekazanych przez biuro podatkowe. sarwa napisał: ....ani odsetek z zapłaconych rat kredytu twierdząc, że nie może bo dom nie jest jeszcze oddany. Miała rację. Ulga odsetkowa może być zrealizowana po zakończeniu inwestycji Fatalnie. A więc po co w zeszłym roku i tym brałem te zaświadczenia z banku? Czy jeśli oddam dom w 2006 to czy nic mi nie ucieknie? będę mógł wrócić do odsetek zapłaconych w 2004? sarwa napisał: ....Uważa też, że będzie mega problem z tymi wszystkimi fakturami z datami po sprzedaży mieszkania. Poradźcie co moge zrobić. Jak z nią rozmawiać? Tomek. Gdzie jesteś zameldowany na dzień złożenia zeznania- dalej w tym sprzedanym mieszkaniu? Czy składałeś w międzyczasie NIP3? Czy w międzyczasie przemeldowywałeś się? Dalej jestem zameldowany w sprzedanym mieszkaniu. Jeśli NIP3 to ten dokument za sprzedaż mieszkania to tak, złożyłem go. Więcej konkretów. Nie żałuj klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.04.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Chciałem w tym roku to załatwić. Zaniosłem do biura wszystkie faktury. Twierdzą, że dom nie jest oddany więc nie mogą nic odliczyć. Nie byłem w US, nie wypełniałem druków. Moja opinia wynika z informacji przekazanych przez biuro podatkowe. Zmień biuro, bo to jest jakieś kiepskie. O zwrot VAT-u możesz wystąpić albo po zakończeniu budowy, albo raz w roku. Odpowiednią opcję zaznaczasz na wniosku. Już można występować o zwrot za 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 27.04.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Dot. Zwrot VAT - stopień zaawansowania inwestycji nie ma znaczenia. Wniosek o zwrot róznicy Vat możesz złożyć nie częściej niż raz w roku. Termin 30 kwietnia (2 maja) w tym przypadku nie obowiązuje. Dot. Ulgi odsetkowej- Podstawowym warunkiem uprawniającym do skorzystania z tej ulgi jest zakończenie inwestycji przed upływem trzech lat. Bowiem odliczenie stosuje się, jeżeli inwestycja została zakończona przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym uzyskano pozwolenie na budowę w rozumieniu prawa budowlanego. Przy czym zakończenie inwestycji musi być potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku.Reasumując - Jeśli pozwolenie na budowę uzyskałeś w 2003 r. to ostatnią szanse na odliczenie ulgi odsetkowej masz w momencie złożenia zeznania PIT za 2006 r. Oczywiście pod warunkiem, że w obecnym roku uzyskasz pozwolenie na użytkowanie.Opinia Biura podatkowego w tym przypadku była prawidłowa Dot. NIP - 3 to nie dokument ze sprzedaży mieszkania. Nawet jeśli zawiadomiłeś US o sprzedaży to i tak miałeś prawo dalej zamieszkiwać w tym mieszkaniu np. jako lokator. Sprawa bez znaczenia. Dalej nie napisałeś dlaczego powiedziano tobie, że ten meldunek to "mega problem" Pytanie. Czy dokładnie opisałeś zaistniałą sytuację w zakresie zwrotu Vat i zameldowania?Jeśli tak to kolejne pytanie.Czy w tym biurze podatkowym to aby trzeźwi byli?Ile Cię skasowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 28.04.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 dokument z banku dotyczacy zapłaconych odsetek nie zmarnuje ci się ponieważ odsetki odliczysz po raz pierwszy po zakończeniu inwestycji wraz z tymi zapłaconymi przed odbiorem zwrot VAT należy ci się raz w roku niezależnie od stanu inwestycji NIP-3 składasz kiedy zmianie ulegają twoje dane: adres, nr dowodu, nr rachunku bankowego itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts