Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o warunkach zabudowy ograniczenia

Recommended Posts

Mam decyzję o warunkach zabudowy !!. Fajnie chociaż nie do końca. Działka ma 25 x 40 m. I zgodnie z prawem budowlanym mógłbym na niej postawić domek który szerokość elewacji frontowej ma 17 m. Cóż z tego jak w decycji o warunkach zabudowy jest informacja że szerokość frontowqej elewacji max. 13 m ??!. I większość projektów które sobie upatrzyłem szlag trafił. Co czynić ?? czy prawo budowlane nie jest aktem nadrzędnym nad regulacjami wewnętrznymi Urzędu Gminy.

Pozdrawiam

Witam

Szerokośc elewacji frontowej jest róznie interpretowana przez władze budowlane i przez planowanie przestrzenne.

Dysponuję interpretacją Urzędu Miasta dużego miasta, która określa co to jest szerokośc elewacji frontowej. na podstawie tej interpretacji wydział planowania przestrzennego tego miasta wydaje decyzje o WZiZT, a architektura wydaje pozowlenia na budowę. Interpretacja ta powołuje się na Dz. U Nr 164 poz.1588 gdzie zdefiniowany jest "front działki"... zgodnie z tą definicją przyjęto że "elewacja frontowa" jest to "najbardziej w stosunku do fronu działki wysunięta częśc budynku, a nie cały budynek widoczny od frontu!!!! Mówiąc prościej, jeśli przed główną bryłę budynku wystaje w kierunku frontu działki np garaż, który ma szerokośc powiedzmy 4,5m to te 4,5m to jest własnie elewacja frontowa!!! I nie ważne w tym momencie ile ma reszta budynku, tak naprawdę nie jest to wogóle określone w takim przypadku.

Myślę, że jeśli w WZiZT masz jasno napisane, że chodzi o "elewację frontową" można na podstawie tego co wyżej napisałem - powalczyc.

jak by co prosze o kontakt, mogę przesłac na fax tą interpretacje... gdyby co służę także wszelką inną pomocą

Pozdrawiam

p.s.

Nie poddawaj się, w naszym pierdolniętym kraju trzeba wciąż o coś walczyc. mamy to we krwi :evil:

• 1 year później...
witam, mam podobny problem z ustaleniem elewacji frontowej, szukam wlasnie jakiegos zapisu - podstawy prawnej ktora wyjasnialaby czym jest " elewacja fronotowa " . Projekt wyglada tak ze wysunieta czesc - tej elewacji fronowej ma 12 m natomiast do neij dobudowana jest czesc gospodarcza ktora ma 10 m, w sumie cala elewacja ma 22 m a wg zapisu w planie moze miec max 16 m, wg tej interpretacji "pewnego duzego miasta" piszecie tu, że elewacja fronotwa to jest ta najbardziej wysunieta, czy w zwiazku tym moja elewajacja fronotwa bedzie ta wysunieta czesc domu ktrora ma 12 m? Bardzo prosze podac mi co to za miasto i chetnie zobaczylabym ten zapis, bo obawiam sie w moim miescie maja na to inne spojrzenie... moj nr gg 1190652