Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 metrowe świerki.. co zrobić aby sie przyjęły?

Recommended Posts

witam

sąsiadka chcąc pozbyć się dwóch 4m świerków ( urosły wg. niej za duze i zabierały swiatło ) zaproponowała mi bym je wykopał i wziął

nie miałem wczoraj zbytnio czasu , nająłem miejscowego chłopaka i kazałem mu wykopać te dwa duze iglaki

oczywiscie wykopał ale ...

głab ułatwiając sobie zadanie podczas wykopywanie poobcinał częsciowo korzenie...

czy jest szansa by tak duzy swierk i w dodatku z niepełnym ukorzenieniem sie przyjął?

prosze o porady

pozdrawiam Rafał

Normalnie na rok od przesadzania obkopuje się takie drzewko, na zewnętrznej ścianie rowka umieszcza się folię. Tera zasypując dodajemy żel taki dla roślin i to spore opakowanie i regularnie podlewamy. W rowku powinny wyrosnąć nowe korzenie z obciętych podczas kopania. Nie zapomnij przed przesadzaniem przez kilka dni regularnie podlewać te świerki, żeby gleba wokół była lekko wilgotna. Po przesadzeniu do gleby dodaj torfu i ewentualnie ten żel, nie stosuj teraz nawozów, ale podlewaj regularnie i podwiąż żeby się nie przewróciły. O ile możliwe cieniuj, lub obwiąż włókniną białą i zwilżaj ją wodą, to powinno pomóc im przetrwać pierwszy najtrudniejszy okres.

Powodzenia

TEMAT JEST MAŁYM WYZWANIEM I JAK NAJBARDZIEJ WART WALKI.

WYPOWIADAM SIĘ ,GDYŻ ZDOBYŁEM JUŻ JAKIEŚ DOŚWIADCZENIE W TYM TEMACIE.PRZESADZAŁEM 5 LAT TEMU ŚWIERKI W WIEKU OKOŁO 20 LAT(5-7M) I TO Z DUŻYM POWODZENIEM.OCZYWIŚCIE Z POMOCĄ SPRZĘTU CIĘŻKIEGO,ALE TO INNY TEMAT.

W PRZYPADKU GDY JEST MOŻLIWOŚĆ ODCZEKANIA ROKU LUB DWÓCH LAT, WARTO ZASTOSOWAĆ SIĘ DO RAD MOJEGO PRZEDMÓWCY ZYGMORA.

W TWOIM PRZYPADKU TRZEBA ZDECYDOWANIE RATOWAĆ DRZEWKA ,BO KAŻDE JEST TEGO WARTE, A NAWET JEŻELI TAK NIE JEST TO WARTO DAĆ MU SZANSĘ.

CO WARTO ZROBIĆ:

-ŚWIERKI LUBIĄ W ZASADIE PODŁOŻE PIASZCZYSTE,ALE W TYM PRZYPADKU WARTO DODAĆ TROCHĘ ŻYŻNIEJSZEJ GLEBY, A NAWET GLINY ABY TRZYMAŁA WILGOĆ.

-ZDECYDOWANIE PRZYCIĄĆ 2,3 I 4-RO LETNIE GAŁĘZIE NAWET O POŁOWĘ.JEŻELI JESTEŚ CIERPLIWY TO MOŻESZ OBCIĄC NAWET CZUBEK.SPOWODUJE TO ZAHAMOWANIE WZROSTU CZĘŚCI NAZIEMNEJ NA PEWIEN CZAS ALE Z PEWNOŚCIA ROZWINĄ SIĘ INTENSYWNIEJ KORZENIE.CZUBEK NIE JEST DLA CHOINKI WIELKĄ STRATĄ,BO ZA CHWILĘ ABY WYRÓWNAĆ JEGO BRAK WYSTARTUJE JAKAŚ BOCZNA GAŁĄŻ.CHOINKI POPRZEZ CIĘCIE NABIERAJĄ PEŁNIEJSZEJ FORMY I STAJĄ SIĘ CIEKAWSZE.

-JEŻELI DRZEWKO BĘDZIE WYSTAWIONE NA BEZPOŚREDNIE DZIAŁANIE PROMIENI SŁONECZNYCH MOŻNA JE ZASŁONIĆ OD POŁUDNIA. NP.SIATKĄ MASKUJĄCĄ

-ZAPALIKOWAĆ DOBRZE LUB WYKONAĆ ODCIĄGI.

-NO I NAJWAŻNIEJSZE NIE DOPUŚCIĆ DO PRZESUSZENIA BRYŁY

KORZENIOWEJ TEGO LATA, BO MOŻE NIE PRZETRWAĆ NADCHODZĄCEJ ZIMY LUB USCHNĄĆ. MOŻNA OK.10CM POD POWIERZCHNĄ A NAD KORZENIAMI ZAKOPAĆ WĄŻ DO DRENAŻU PO OBWODZIE KOŁA I W NIEGO LAĆ WODĘ-NAJLEPIEJ DESZCZÓWKĘ.

ŻYCZĘ POWODZENIA I WYTRWAŁOŚCI.

dziękuje serdecznie za porady

z cała pewnością zastosuję się do powyższych wytycznych

swierki posadziłem w miejscu gdzie nie mają problemu z wodą ( w poblizu rynien z których woda jak narazie rozsącza się powierzchniowo

podlewam je prawie codziennie

przed posadzeniem wsypałem w dól 2 duze wory torfu

gleba jest z gliną , piaskiem (taka mieszana)

podetne czubki

jeżeli drzewa miałyby sie nie przyjac to wolałbym aby nastapiło to jak najszybciej --- szkoda ---przyzwyczajam się do nich :D i takie wykopywanie np. po roku nie byłoby przyjemną czynnością

nie wiem czy dobrze zrobiłem ale podsypałem je nawozem do iglaków...