rafałek 28.04.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Tak obserwuję ostatnio moją kotkę i się zastanawiam czy powyższe jest możliwe? Pogoda dopisuje, wiosna w pełni więc nasza kotka przesiaduje na dworze. Niestety ofiarą padają całę masy jaszczurek, pewnie też co mniej rozgarnięte praki o gryzoniach nie wspomę. Jednej kot, a redukuję gadzią i ptasią populację na dość sporym terenie. Czy więc posiadanie kota jest ekologiczne? W końcu nasze żbiki nie występowały tak licznie jak nasze koty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 28.04.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Gdzieś czytałam, że spory procent ptaków (nie wiem nawet, czy nie 2/3 - wiem, to ułamek nie procent ) jest z góry skazany na wyginięcie, w tym na upolowanie, nie tylko zresztą przez koty. Inaczej byłoby ich za dużo, co też zakłóciłoby równowagę biologiczną. Tak się w każdym razie pocieszałam znajdując ptaki na balkonie, oprócz nich również krety, a myszy tyle że powinni nam dać abonament na bułeczki z pobliskiej piekarni. Teraz mieszkamy gdzie indziej i jeszcze nie wychodzi, więc nie mam wyrzutów sumienia, ale wkrótce pewnie to się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.04.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Rafałku rozwieję Twoje wątpliwości. Tak kot jest najbardziej ekologiczny . Przykład z własnych doświadczeń - w mojej okolicy na wsi była wścieklizna, wybili wszstkie koty. Myszy i inne gryzonie zjadały szybciej marchew niż ją wykopywałam (wizja Popiela), a szpaki były szybsze na wiśniach a nawet truskawkach. Oczywiście za chwilę ludziska sprowadzili koty, które szybko przywróciły równowagę. Tym sposobem gryzonie i szpacy są i owszem konsumują ale się dzielą sprawiedliwie ze mną Po drugie koty z braku (wytrzebienia) wielu innych drapieżników zapełnają tą niszę ekologiczną i wybijają słabe i chore osobniki. Tak więc są niejako czyścicielami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 28.04.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Ja nie mam w tym względzie żadnych skrupułów. Mój kot jest takim samym zwierzęciem jak myszy, krety i ptaki. Tyle tylko, że jest silniejszy i sprytniejszy i stoi wyżej w łańcuchu pokarmowym.Poza tym go lubię =)(A kretów nie cierpię - niech sobie kopią na terenach bezpańskich, a nie ludziom po ogródkach, czy polach) I przychylam się do poprzedniej wypowiedzi. Kot, jak każdy drapieżnik jest BARDZO ekologiczny - bo czyści populację innych zwierząt z jednostek słabych i chorych, tym samym utrzymując "średnią" zdrowia na odpowiednim poziomie. Wbrew pozorom populacja zwierząt, w której jest względnie sporo drapieżników jest zdrowsza niż taka, gdzie jest ich mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.04.2006 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Wszystko jest dobrze jesli jest naturalne. Jak bardzo naturalny jest kot w naszym ekosystemie? Przecież kot (co prawda jest od dawna), ale chyba nie jest gatunkiem rodzimym. Czyli wprowadzając tego drapieżnika do ekosystemu wprowadzamy coś nowego. Inna sprawa, że i tak mamy już wszystko zdestabilizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 28.04.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Jak to nie jest rodzimy? A żbiki i rysie to nie koty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.04.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Jak to nie jest rodzimy? A żbiki i rysie to nie koty? To krewni, ale to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 28.04.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Tak jak wilk z psem. Biologicznie - to samo. Ta sama rodzina - kotowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.04.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 No, tylko, żebyśmy nagle nie doszli do wniosku, że bardzo ekologicznie będzie wypuścić nasze psy do lasów, żeby "przywróciły równowagę ekologiczną" polując na leśne zwierzęta w zastępstwie wytrzebionych przez ludzi wilków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.04.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Mnie bardziej martwia dzieciaki, ktore teraz lataja po lakach ze sloikami i wylapuja jaszczurki. Wlasnie trwa okres kiedy jaszczurki sa bardzo zajete soba i stosunkowo latwo je schwytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts