Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za przyłacze gazowe??

magdac.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też będziemy grzali gazem. Tylko, że dla gazowni to żaden interes aby budować odcinek gazociągu długości 100 metrów dla jednego odbiorcy. Podobno dla nich cała inwestycja musi się zwrócić najpóźniej w ciągu 15 lat, dlatego wolą budować gazociąg tam gdzie potencjalnych odbiorców w najbliższym czasie będzie więcej.

• 1 year później...

Dostałem właśnie warunki podłączenia do sieci gazowej wydane Mazowiecką Spółkę Gazownictwa, Oddział Zakład Gazowniczy Warszawa :

koszt budowy przyłącza gazowego średniego długości 6 m wyceniono na

4400 zł plus 950 zł+22%VAT opłata za przyłączenie :o

Oczywiście jest to koszt wstępny...

Czy to nie za wysoka cena ?

• 2 weeks później...
koszt budowy przyłącza gazowego średniego długości 6 m wyceniono na 4400 zł plus 950 zł+22%VAT opłata za przyłączenie :o Oczywiście jest to koszt wstępny...

Czy to nie za wysoka cena ?

No to tragedia - ja mam 100m do sieci gazowej.

Może jednak warto aby inna firma zrobiła przyłącze gazowe?

• 8 months później...

Wystapilam do gazowni o warunki przylaczenia do sieci .Dzisiaj otrzymalam od nich pismo:Oswiadczenie o zapewnieniu dostawy paliwa gazowego.W oswiadczeniu pisze ,ze gazownia zapewnia dostawe paliwa gazowego pod warunkiem wydania przez Operatora Systemu Dystrubucyjnego warunkow przylaczenia do sieci gazowej oraz zrealizowania inwestycji przylaczenia do sieci gazowej tego Operatora.

Co to oznacza tak przekladajac na normalny jezyk bo nic nie zrozumialam??

My równiez mamy 110 metrów i koszt wynosi 1122zł brutto + projekt i skrzynka w granicy.

już prawie 3 lata wstecz wystąpiłe do gazowni (Kraków) o warunki rozbudowy sieci - wyliczono mi na 9 tys. netto długośc linni ponad 100 m.

W roku ubiegłym wystąpiłem ponownie o warunki i tym razem wyliczono mi na ponad ale 900 zł netto.

Podobno zmieniły się zasady rozliczania takich inwestycji.

Podobne zdarzenie mam z zakładem energetycznym - w roku ubiegłym sąsiad musiał kupić skrzynkę w celu podłaczenia (w ogrodzenia) a mnie w zeszłym tygodniu w tym samym zakąłdzie energetycznym poinformowali, że Urzad Regulacji spowodował, że skrzynka jest kosztem Zakąłdu Energetycznego.

Wystapilam do gazowni o warunki przylaczenia do sieci .Dzisiaj otrzymalam od nich pismo:Oswiadczenie o zapewnieniu dostawy paliwa gazowego.W oswiadczeniu pisze ,ze gazownia zapewnia dostawe paliwa gazowego pod warunkiem wydania przez Operatora Systemu Dystrubucyjnego warunkow przylaczenia do sieci gazowej oraz zrealizowania inwestycji przylaczenia do sieci gazowej tego Operatora.

Co to oznacza tak przekladajac na normalny jezyk bo nic nie zrozumialam??

Musisz wystąpić do Operatora systemu dystrybucyjnego o warunki przyłączenia, tylko do wniosku musisz dołączyć to oświadczenie o zapewnienie o dostawie gazu. od lipca 2007 roku Karpacka Sp. Gazownicza podzieliła się na dystrybutora który przyłącza podmioty do sieci no i obrotowca to oni sprzedają gaz (teraz PGNiG). Najczęściej jest tak że siedziba dystrybutora jest w miejscu gdzie Zakład gazowniczy, aktualnie to przerabiałam. Tylko ja miałam warunki przyłączenia, a nie miałam oświadczenia. Po prostu wielkie zamieszanie i momentami strata czasu.

Witam, mam pytanie ile daliście za przyłącze gazowe?

Jestem z Częstochowy i wiem w różnych regionach kraju różne są ceny, ale chociaż orientacyjnie.

W samej drodze brakuje mi ok 110 metrów + przyłącze do domu. Czy projekt wykonuje sie na własny koszt i ile taki kosztuje?

Witam.

Wybudowanie do granicy dzialki odcinka ok. 100 m zafundowalo mi przedsiebiorstwo gazowe. Ich projekt i wykonanie to kwota ok. 15tys. zl (cene znam od wykonawcy). Ale za umowe to juz musialem zaplacic na etapie wydania warunkow zabudowy :-? Kosz to okolo 1700zl. Czas realizacji to okolo 6 m-cy.

Nastepnie wybudowanie odcinka od granicy do domu, poprzez garaz do kotlowni w sumie ok. 18m to koszt 3700zl. Odbior w cenie.

Pozdr.