Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka UNIBET

Recommended Posts

Mam taką położona jesienią 2000r (esówka kolor ceglasty ciemny). Sprawuje się bardzo dobrze, ekipa nie narzekała zbytnio przy pracy. Namówiła mnie na nią hurtownia, cena okazała się niższa od blachodachówki i z całą odpowiedzialnością mogę ją polecić. Na dachu wygląda chyba nawet lepiej od Brasa. Żadna z dachówek nie uległa uszkodzeniu, nie rośnie mech (u sąsiada który w tym samym czasie położył ceglastego jasnego Brasa od strony północnej zazieleniło się). Dachówki sprawiają wrażenie wyjątkowo trwałych, po upadku dwóch z dachu po niefortunnym wierceniu ekipy instalującej antenę (dzięki której mogę występować na forum -radiowego łącza internetowego) nic im się nie stało. Na pewno można znaleźć lepsze, ale nie za te pieniądze. Dają 30 lat gwarancji (oczywiście nie wiadomo czy f-ma tyle przetrwa), używają zachodnich technologii a twałość szacowana to ponad 100lat!!! na pewno większa od drewnianej więźby dachowej.

Euronit, Unibet, IBF, Brass to ta sama technologia i maszyny produkcyjne, jednak faktycznie nie pierwszy raz spotykam się z wiadomością o mchu na Brassie. Myślę, że to zależy od gładkości powierzchni, na której to może osiadać kurz i w końcu pojawia się mech. Osobiście mam IBF, ale poza tym, że wygląda dobrze nic więcej nie mogę powiedzieć, minęły dwa miesiące. Hej.

Ten mech to niestety prawda, ale nie wiem dokładnie co jest tego przyczyną. Być może zbyt głębokie wnikanie wilgoci i porowatość powierzchni. Mimo wszystko nie przejmowałbym się zbytnio tym problemem. Niczym wielkim to nie grozi, a taki troszkę porośnięty dach wygląda nawet ciekawie. Chciałem tylko powiedzieć że Unibet okazał się empirycznie pod tym względem lepszy od produktu bardziej "firmowego". Dlatego myślę że innymi parametrami też w niczym nie ustępuje, a ceną zdecydowanie wygrywa.

Mam położoną dachówkę UNIBET - podwójna rzymska, kolor wiśniowy - według mojego subiektywnego odczucia wygląda pięknie. Zachęciła mnie przede wszystkim gładkość jej powierzchni, która mam nadzieję nie dopuści do siebie tak szybko mchu i innych zabrudzeń. Dachówka leży od 1,5 roku i nic się nie zmieniła, żadnych odbarwień na stronie południowej po wyjątkowo upalnym lecie. Polecam

Od jesieni ubiegłego roku mam na dachu antracytową esówkę unibetu. Zdecydowałem się ze względu na gładką powierzchnię, ładnie dolane krawędzie no i ta cena... Do każdej palety dołączone jest kilka sztuk dachówki na ewntualne stłuczki,(było ich zresztą naprawdę niewiele). Wyszło ładnie, dostałem gwarancję i jestem zadowolony. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za refleksje! :smile:

Muszę przyznać, że podczas oglądania dachówek w hurtowni, Unibet wypadł zdecydowanie lepiej niż droższy od niego Brass - przede wszystkim dachówki były o wiele bardziej gładkie.

Dziękuję, że pomogliście mi w podjęciu decyzji -sprawa wydaje mi się teraz oczywista :smile: .

Pozdrawiam!!!

• 3 months później...

Osiołkowi w żłobie dano.....

Zdecydowałem się na Unibet (chyba najlepszy współczynniki cena/jakość), no a teraz mam dylemat: esówka czy rzymska (ceglaste). Podobaja mi się obie. Pytanie czy jest różnica w eksploatacji - szczelność, łątwość układania itp. Esówka wychodzi ok. 500 zł drożej więc dylemat raczej estetyczny. Jakieś sugestie? Czym sie kierowaliści eprzy wyborze?

Paweł

Paweł - ja mam Unibet rzymską wiśniową. Wybór zdominował fakt, że nie mają w ofercie podwójnej esówki, a na takiej mi zależało. Z tego co wiem od ekip budowlanych to podwójna jest lepsza z tego względu (pomijam łatwość układania, to już nie nasz problem) że mniej jest łączeń.

pzdr