Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wazne pytanie odnosnie iglakow

kaliente1

Recommended Posts

mam pytwnie i mam nadzieje ze ktos zyczliwy mi w nim pomoze

- czy ktos moze mi powiedziec jak sie rozsadza iglaki? Ten moj iglak ma co roku czerwone "nasiona"-przypominajace troszeczke jarzebine:) ,(rosna sobie na nim) .A moze mozna ulamac galazke i jakos to wsadzic w ziemnie ?? hmmm pomozcie z gory dziekuje za odpowiedz

• 2 weeks później...

Trzeba by napisać o:

-terminie cięcia w zal. od gatunku.

-sposobie cięcia sadzonek (najlepiej z piętką lub 1 cm starego drewna)

-ukorzeniaczach

-podłożu do ukorzeniania

-temperaturze i wilgotności

-ochronie przed fungami różnymi

no i jeszcze o paru pomniejszych sprawach. Nie napisałem, że to takie łatwe. Są odmiany, ukorzeniające się jak perz. Cyprysik 'Boulleward' obcięty chyba w każdym terminie i wetknięty w cokolwiek ukorzeni się, ale spróbuj z nutkajskim. A cis- ukorzenia się wolno, lecz na ogół bez problemów. Jest pewne ale- młode korzenie bardzo kruche, stąd straty przy rozsadzaniu, dlatego warto w poj. jednostkowych, nie skrzynkach.

Problemem w warunkach domowych jest wilgotność powietrza. Przykrycie słoikiem do końca rozwiązaniem nie jest- 100% wilg. i murowana szara pleśń. Trudno o parapet z zamgławianiem :D

• 1 month później...

kaliente1,

Powinieneś to pytanie skierować do zakładki "Pamiętajcie o ogrodach"

Sprobuj zastosować tą metodę, jest w miarę prosta i łatwa do zastosowania przy wielu innych roślinach nie tylko iglakach.

Ukorzeniam cisy stosując oszczędnościową metodę pod kątem podłoża. Wystarczy kilka garści ziemi z dodatkiem torfu i gruby czarny worek. Z worka wycinamy pasek o szerokości 30-40cm, rozkładamy folię, sypiemy ziemię, ale oszczędnie i układamu gałązki cisa tak aby ich końce sięgały do połowy szerokości folii. Przy długim pasku folii można zmieścić nawet kilkadziesiąt sadzonek, następnie składamy folię na pół i zaczynamy zwijać w rulon. Na koniec tak przygotowany rulon mocno wiążemy, dziurawimy od spodu, aby nadmiar wody mógł wypłynąć i sadzimy w cieniu. Podlewamy umiarkowanie, raz na tydzieć. Po trzech miesiącach zwój wykopujemy i sadzonki przesadzamy do doniczek. Należy bardzo uważać na te młode korzonki na sadzonkach - są bardzo kruche i łatwo można ułamać.

Pozdrawiam