kaliente1 28.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 mam pytwnie i mam nadzieje ze ktos zyczliwy mi w nim pomoze- czy ktos moze mi powiedziec jak sie rozsadza iglaki? Ten moj iglak ma co roku czerwone "nasiona"-przypominajace troszeczke jarzebine:) ,(rosna sobie na nim) .A moze mozna ulamac galazke i jakos to wsadzic w ziemnie ?? hmmm pomozcie z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 07.05.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 porady poszukaj na "pamiętajcie o ogrodach" pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 kaliente - podejrzewam ze masz cisa http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/plikidikozd/cisposrhicksa.jpgi obawiam sie ze z gałazki go nie rozmnozysz ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.05.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 A dlaczego by nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2006 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 A dlaczego by nie jesli znasz sposób rozmnażania iglaka z gałezi podziel sie wiedza ... chetnie poznam Twój sposób ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.05.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Trzeba by napisać o: -terminie cięcia w zal. od gatunku. -sposobie cięcia sadzonek (najlepiej z piętką lub 1 cm starego drewna) -ukorzeniaczach -podłożu do ukorzeniania -temperaturze i wilgotności -ochronie przed fungami różnymi no i jeszcze o paru pomniejszych sprawach. Nie napisałem, że to takie łatwe. Są odmiany, ukorzeniające się jak perz. Cyprysik 'Boulleward' obcięty chyba w każdym terminie i wetknięty w cokolwiek ukorzeni się, ale spróbuj z nutkajskim. A cis- ukorzenia się wolno, lecz na ogół bez problemów. Jest pewne ale- młode korzenie bardzo kruche, stąd straty przy rozsadzaniu, dlatego warto w poj. jednostkowych, nie skrzynkach. Problemem w warunkach domowych jest wilgotność powietrza. Przykrycie słoikiem do końca rozwiązaniem nie jest- 100% wilg. i murowana szara pleśń. Trudno o parapet z zamgławianiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 dzięki za wyjaśnienia Mirek a ja - okazji ja sie czegos nauczyłem ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.06.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 kaliente1,Powinieneś to pytanie skierować do zakładki "Pamiętajcie o ogrodach"Sprobuj zastosować tą metodę, jest w miarę prosta i łatwa do zastosowania przy wielu innych roślinach nie tylko iglakach. Ukorzeniam cisy stosując oszczędnościową metodę pod kątem podłoża. Wystarczy kilka garści ziemi z dodatkiem torfu i gruby czarny worek. Z worka wycinamy pasek o szerokości 30-40cm, rozkładamy folię, sypiemy ziemię, ale oszczędnie i układamu gałązki cisa tak aby ich końce sięgały do połowy szerokości folii. Przy długim pasku folii można zmieścić nawet kilkadziesiąt sadzonek, następnie składamy folię na pół i zaczynamy zwijać w rulon. Na koniec tak przygotowany rulon mocno wiążemy, dziurawimy od spodu, aby nadmiar wody mógł wypłynąć i sadzimy w cieniu. Podlewamy umiarkowanie, raz na tydzieć. Po trzech miesiącach zwój wykopujemy i sadzonki przesadzamy do doniczek. Należy bardzo uważać na te młode korzonki na sadzonkach - są bardzo kruche i łatwo można ułamać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts