Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiemy, że wiele o tym dyskutujecie. Czytamy Wasze wypowiedzi. Prosimy na potrzeby sondażu "Muratora" odpowiedzieć, co wybieracie lub chcecie wybrać jako materiał do budowy domu: beton komórkowy czy ceramikę?

Prosimy o uzsadnienie wyboru!

a ja nic nie moge wybrac z tego sondazu bo wybralam silke a ona nie jest ani betonem kom. ani ceramiką :lol:

kolejny taki wątek...tyle że tym razem "oficjalny" 8)

BK - a dlaczego? W domu, w którym do tej pory mieszkałem był beton komórkowy i dodatkowo ponieważ chciałem część rzeczy sam zrobić (np eletryka) uznałem że łatwiej będzie mi ciąć/wiercić w betonie komórkowym. Jestem już po wszelkich "odwiertach" i bynajmniej nie żałuję wyboru.

W zasadzie dylematu absolutnie nie miałem - od samego początku wiedziałem czego chcę i żaden handlowiec od ceramiki nie był w stanie tego postanowienia zmienić 8)

Może to głupie, ale zawsze chciałem mieć czerwony dom, więc BK nigdy nie brałem pod uwagę. Do porothermu zaufania coś nie miałem ze względu na jego kruchość (było o tym na forum). Wysoka cena miała być zrównoważona zaletą w postaci braku ocieplenia. I znowu na forum wiele było wypowiedzi, że ściany jednowarstwowe z porothermu trzeba jednak docieplać, podobnie zresztą jak jednowarstwowe z BK. I w ten sposób doszedłem do wniosku, że jeśli już budować ścianę dwuwarstwową (czerwoną z racji gustu) to najlepiej wybrać najtańszy możliwy materiał. W moim przypadku był to pustak U-220.

Po wielkich dylematach, przestudiowaniu literatury i forum, niekończącej się wymianie zdań z budującymi znajomymi - zdecydowaliśmy się na tradycyjnego maxa. Uświadomiłam sobie, że nie ma materiałów idealnych, każdy ma jakieś wady i zalety. Max miał wg mnie więcej zalet, poza tym tradycyjne rozwiązania na naszej budowie zwyciężyły - będzie dachówka ceramiczna, na dachu z pełnym deskowaniem i papą :D

SILIKATY - więć nie biorę udziału w ankiecie.

Nie zdecydowałbym się ani na ceramike ani na beton komórkowy. Nawet nie przekonuje mnie to że można z tych materiałów budować sciany jednowarstwowe - nie wiem jak gruba musiała by być ściana z betonu komórkowego aby osiągnąć współczynnik przenikania ciepła 0,25. Ja mam ścianę z Silki M18 plus 16 cm ocieplenia - współczynnik przenikania ciepła ok. 0,25. A poza tym z silikatów też bardzo szybko wznosi się ściany - wystarczy murować na cienką spoinę i nie jest do tego potrzebna zaprawa specjalna zaprawa.