Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

Jestem za ceramiką, bo;

1.To jednak glina

2.Nasi przodkowie w lepiankach mieszkali i zdrowi byli :lol: .

3. Nie wiadomo czy za ileś lat nie okaże się, że BK jest rakotwórczy jak eternit.

4. Swój dom też mam z maxa i dobrze się w nim czuję.

5. Jak jem śniadanie na budowie to wolę usiąść na pustaku ceramicznym, nie wiem dlaczego, jak jest tylko BK to wolę już stać.

Znalazłbym jeszcze pewno więcej, za, ale na razie nic nie przychodzi mi do głowy.

Na marginesie - osobiście wolę stawiać domy, BK, bo rzeczywiście łatwiej i szybciej się z niego robi, ale mimo to polecam swoim klientom ceramikę. Jak klient zadowolony to i ja jestem zadowolony.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja przymierzam się właśnie do budowy. Po lekturkach stawiam na Ytonga 30cm + 10cm wełny mineralnej. Ściany wewnętrzne jeszcze nie wiem. Zastanaiwam się na Silką, cieńsza, mocniejsza, i pięknie tłumi hałasy. Nie sprawdzałem jeszcze cen na rynku więc ściany wew. to kwestia do rozważenia.

Dlaczego nie Ceramika:

- wywiercić, wbić coś w tą ścianę to trzeba mieć nerwy. I jeszcze wiercąc wpada się co chwila w dziure, pod warunkiem że prędzej wiertarka nie padnie ;)

- wolniej sie buduje

- mostki termiczne

- gorsze właściwości cieplne

- trudniejsze prowadzenie instalacji

Jak ktoś z ytonga nie potrafi wybudować to ja nie wiem co taki murarz w ogóle potrafi, chyba pić tylko.

Dlaczego nie Ceramika:

- wywiercić, wbić coś w tą ścianę to trzeba mieć nerwy. I jeszcze wiercąc wpada się co chwila w dziure, pod warunkiem że prędzej wiertarka nie padnie ;)

a przy Silce lepiej?? Zapytaj no swojego wykonawcę co woli przycinać : ceramikę czy silikaty :wink: Mam wiertarkę za 29 zł z hipermarketu i po wywierceniu kilkunastu dziur nie padła.

- wolniej sie buduje

może tylko tyle że bloczki BK są lżejsze, przy konstrukcjach pióro - wpust nie widzę różnicy w "szybkosci" murowania

- mostki termiczne

ooo a to najciekawsze - możesz uszczegółowić?? - szczególnie dla ściany dwuwarstwowej

- gorsze właściwości cieplne

tyle już na tym forum było sporów na ten temat więc nie zamierzam wszczynać nowego :wink:

trudniejsze prowadzenie instalacji

- tu masz rację jeżeli prowadzi się instalacje w bruzdach. Mój elektryk nieźle kłął przy wierceniu puszek ;-)

Jak ktoś z ytonga nie potrafi wybudować to ja nie wiem co taki murarz w ogóle potrafi, chyba pić tylko.

dokładnie to samo słyszałem o ceramice :p

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Pisałam o tym już nie raz - tylko BK. Zbudowaliśmy z Solbetu, jw, p+w, tynk tradycyjny wew. i jest super. Zadnych problemów z zawieszaniem czegokolwiek na ścianach (o czym tak często się pisze na forum), łatwo prowadzić instalacje, o wiele taniej było i cała reszta zalet tutaj już wspomnianych.

Pozdrowienia

A.

czy ktos robil porownanie kosztow budowania z BK a ceramiki (porotherm czy max)?

tak, bardzo prosto, murarz mi wyliczył ilość bloczków BK, po czym jak dowiedziałam się o chorej cenie 8 pln, a porotherm 5,90 to się zaczęłam poważnie zastanawiać i przeliczać, jednak wyszło o ok 1000 pln drożej za ceramikę, ponieważ jest mniejsza i więcej idzie na m2 więcej idzie do niej zaprawy + te wszystkie minusy jakie są wymienione np prowadzenie elektryki.

Pozdr.

czy ktos robil porownanie kosztow budowania z BK a ceramiki (porotherm czy max)?

tak, bardzo prosto, murarz mi wyliczył ilość bloczków BK, po czym jak dowiedziałam się o chorej cenie 8 pln, a porotherm 5,90 to się zaczęłam poważnie zastanawiać i przeliczać, jednak wyszło o ok 1000 pln drożej za ceramikę, ponieważ jest mniejsza i więcej idzie na m2 więcej idzie do niej zaprawy + te wszystkie minusy jakie są wymienione np prowadzenie elektryki.

Pozdr.

1tys miesci sie w granicach bledu, czyli mozna powiedziec ze koszta sa takie same, a mieszkac w domu z ceramiki czy z betonu i jakis tam dodatkow (odpadow), to ja wybieram zdecydowanie ceramike. A to ze wiercenie w niej otworow jest nieco trudniejsze - zupelnie mi to nie przeszkadza.

Poroterm 25 + styropian 12

Poroterm udało nam sie wczoraj załatwić po 5,20 zł. Także bez zastanowienia wzięliśmy :D

Gzie kupiliście porotherm w takiej cenie?

Ostatecznie nie wzieliśmy, bo jak przyszło do podpisywania zamówienia i wpłacania zaliczki to Gość wyskoczył jak guma z gaci i powiedział: + vat :evil: to się wkurzyliśmy i sobie poszliśmy od niego :) Kilka dni pózniej załatwiliśmy uważam tanio bo po 6 zł juz brutto.

Czy w ogóle wolno nam wybierać" jeżeli w projekcie mamy już podany materiał ? U mnie np. "ceramika".

Jacek wszystko wolno :)