Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybralem bk . Ceramika - dziś to tylko nazwa . Czy to będzie max , poroterm , cegła pelna czy co inne czerwone , to na pewno nie to samo co 20 czy 30 lat temu . Dziś prawdziwych wyrobów wypalanych z gliny już nie ma . Może gdzieś małe rodzinne cegielnie , które nie dosypują badziewia

Czyli, mam rozumieć, że jeździsz samochodem 30 letnim, bo dzisiejsza technologia, to "badziewie" ;)

I absolutnie się nie czepiam Twojego wyboru!!! CZEPIAM się głupiego (wybacz) uzasadnienia!!!

Pozdrawiam

:D :D :D

Ceramika, drugi raz też budowałabym z tego materiału. O wyborze zadecydowała bardziej psychologia niż jakieś dogłębne analizy właściwości materiału - oboje z mężem woleliśmy mieć dom z ceramiki niż z czegoś innego. Dobrze, że bylismy zgodni :)

Podejrzewam, że z domu z innych materiałów dobrze wykonanego też byibysmy zadowoleni - później ten "wielki dylemat" traci na znaczeniu, ewentualne oszczędności na tym etapie też nie są zwykle tak ogromne, jak się wydaje na początku...

Aha - też nie wierzę w ściany jednowarstwowe ;)

ceramika- wydaje mi się bardziej naturalny i przyjazny. No i brzmi lepiej niż beton. Udało nam się kupić dość korzystnie porotherm 30 P+W- a to też miało duże znaczenie. Zastanawialiśmy się nad ścianą jednowarstwową 44P+W, ale pani z biura projektowego nam odradziła. Do ściany jednowarstwowej musi być doświadczona ekipa- a takie niestety się cenią. Więc taniej chyba jednak wyjdzie ściana dwuwarstwowa, stawiana przez duuuuuuuużo tańszą, choć dobrą ekipę.

Jeżyk - ile Ty masz lat młodzieńcze coby dyskutować nad teorią dziejów .

Weż cegłe sprzed 30 lat i dzisiejszą , to zobaczysz rożnicę . U moich dziadkow zamiast klinkieru jest dana cegła pełna czerwona .Wygląda jak nowa a ma prawie 50 lat i robily ją te same silniki elektr. A przemysł ma to do siebie , że liczy się zysk i zgadnij ile jest gliny w cegle ???????????? Tak jest we wszystkich " ceramikach " > Przetłucz co kolwiek to zobaczysz co jest w srodku . Wszelkiego rodzaju pyły kotłownicze . Sięgnij do głośnej historii porotermu , gdzie w Zielonce k/ Warszawy zagruzowali cała hurtownię porotermem . Coś koło 5 lat temu . Plac kilka tysięcy m2 podnieśli ok 0.5m2 . Wszystko grucha jak pęknięty dzbanek .I nie mów mi że nie jestem postępowy Bo kto w tym wieku sięga do komputera . Gryfpc- a czy wiesz , że na przelomie lat 70 -ch Mercedes byl na skraju bankructwa ??????????? Bo za solidnie robił???.A okularniki psują się tak jak nasza cegła czerwona ????????? . Co synuś jest badziewiem to ja wiem , natomiast Ty uczysz się dopiero . Jak fachowiec wychwycił mój błąd , to przyznalem mu rację . To nauczyły mnie lata praktyki . A tak na marginesie jeżdzę 14 letnim samochodem bo na utrzymanie nowego , który po 4 latach się zepsuje , mnie nie stać . A stary model sprawuje się bez zarzutu . Myślę ,z Ty Gryfpc jeździsz nowym Polonezem i jesteś z niego zadowolony ..........

Jeżyk - ile Ty masz lat młodzieńcze coby dyskutować nad teorią dziejów .

Weż cegłe sprzed 30 lat i dzisiejszą , to zobaczysz rożnicę . U moich dziadkow zamiast klinkieru jest dana cegła pełna czerwona .Wygląda jak nowa a ma prawie 50 lat i robily ją te same silniki elektr. A przemysł ma to do siebie , że liczy się zysk i zgadnij ile jest gliny w cegle ???????????? Tak jest we wszystkich " ceramikach " > Przetłucz co kolwiek to zobaczysz co jest w srodku . Wszelkiego rodzaju pyły kotłownicze . Sięgnij do głośnej historii porotermu , gdzie w Zielonce k/ Warszawy zagruzowali cała hurtownię porotermem . Coś koło 5 lat temu . Plac kilka tysięcy m2 podnieśli ok 0.5m2 . Wszystko grucha jak pęknięty dzbanek .I nie mów mi że nie jestem postępowy Bo kto w tym wieku sięga do komputera . Gryfpc- a czy wiesz , że na przelomie lat 70 -ch Mercedes byl na skraju bankructwa ??????????? Bo za solidnie robił???.A okularniki psują się tak jak nasza cegła czerwona ????????? . Co synuś jest badziewiem to ja wiem , natomiast Ty uczysz się dopiero . Jak fachowiec wychwycił mój błąd , to przyznalem mu rację . To nauczyły mnie lata praktyki . A tak na marginesie jeżdzę 14 letnim samochodem bo na utrzymanie nowego , który po 4 latach się zepsuje , mnie nie stać . A stary model sprawuje się bez zarzutu . Myślę ,z Ty Gryfpc jeździsz nowym Polonezem i jesteś z niego zadowolony ..........

Mylisz się Szanowny Panie Tatku!!! Jeżdżę nowym Audi A6 kupionym za uczciwie zarobione pieniądze i wiem również, że w każdej dziedzinie, czy to przemyśle, czy też handlu, liczy się obecnie li tylko zysk!!! (niestety) Ale zważ, proszę Cię, że rzecz się tyczy nie tylko ceramiki (tak bezgranicznie przez Ciebie potępionej), ale również i BK !!! Czy myślisz, że dzisiejszy BK jest identyczny z tym sprzed 15, 20 lat?! Pytasz ile jest gliny w dzisiejszej ceramice, a ja się pytam, czy do BK absolutnie nie dodają żadnej chemii "unowocześniającej" ten produkt?! Każdy wybiera względem własnego rozumu, ja ceramikę, Ty BK. Jeden ze względów ekonomicznych, inny z przekonania, a jeszcze inny, bo łatwiej mu z tego mury stawiać.

I tak na marginesie: Jeżdżę nie pierwszym już Audi (i na pewno nie ostatnim) i średnio użytkuję je +/- 4 do 5 lat. Wierz mi, że jeszcze nie miałem powodu, by narzekać na współczesną myśl techniczną. Grunt, to dbać o autko i regularnie je serwisować w sprawdzonym i zaufanym serwisie autoryzowanym!!!

Poza tym, myślę, że każdy ma prawo wypowiadać się na tym Forum i każdy powinien szanować opinię Wpółforumowicza, a nie oburzać się i pieklić na mających odmienne zdanie, więc nie unoś się, bo odfruniesz ;)

Pozdrawiam!!!

:D :D :D

Myslałem o BK (Falbet) - koszty -, ale jak przyszło co do czego to .. zamówiłem Ceramikę (pth). :wink: Okazało się, że promocja i w sumie tylko 3pln droższy mkw ściany z pth od bk... Żal nie skorzystać. Nie wierzę w oddychanie ścian, ale przekonuje mnie, że ceramika to glina. Wydaje się, że zdrowszy materiał i ma lepszą akumulacyjność cieplną. Kolega z pokoju tez ma ściany z ceramiki i dopiero późną jesienią - wczesną zimą zaczął grzać... 8) Poza tym P+W - szybciej muruje się.

Poza tym zauważyłem, że Ci co mają kasę to budują z ceramiki. To też mnie przekonało, że ceramika musi być lepsza od bk... 8)