Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy czy ceramika, a może jeszcze coś innego??

Co wybierasz do budowy domu?  

400 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierasz do budowy domu?

Recommended Posts

My z kolei zbudowaliśmy dom z bk, p+w, 36 cm, Solbet. Gdybyśmy mieli budować kolejny raz (nie planujemy :D ) na pewno wybór padłby na ten sam materiał.

Co nas przekonało dwa lata temu:

- dobre właściwości termoizolacyjne

- cena

- łatwość obróbki (prowadzenie instalacji)

- paroprzepuszczalnośc (dlatego ściana jest jednowarstwowa a nie dw).

Wszystkie zalety bk, o których słyszeliśmy sprawdziły się. W zimie jest cieplutko, w lecie miły chłód. I wcale nie jest tak źle z tym mocowaniem czegokolwiek na ścianach - to chyba mocno rozdmuchana sprawa przez przeciwników bk :wink: .

Pozdrawiam A.

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gryfpc - przeczytaj swoje ostatnie zdanie :o i odnieś je do siebie . Jeżyk -chylę czoło przed takimi firmami . Pozdrawiam . A bk wybrałem tylko z tego względu , że muruje się szybko a i każda robota w bk jest łatwa .

Ok. Panowie kończymy tę dyskusję i wracamy do tematu sondażu

Wiemy, że wiele o tym dyskutujecie. Czytamy Wasze wypowiedzi. Prosimy na potrzeby sondażu "Muratora" odpowiedzieć, co wybieracie lub chcecie wybrać jako materiał do budowy domu: beton komórkowy czy ceramikę?

Prosimy o uzsadnienie wyboru!

pozdrawiam

Edzia

Wybrałem beton komórkowy, ściana 1W Ytong.

Prosta, czysta technologia. Łatwa obróbka, montaż instalacji i korekta ewentualnych pomyłek.

Materiał się sprawdził. Koszty ogrzewania zgodne z przewidywaniami.

a mógłbyś napisać jaki dom (powierzchnia) i jakie koszty ogrzewania. Bo ja po 4 latach wróciłem do mojego projektu i zaczynam budowę, na początku się przestraszyłem że moja technologia z projektu jest do tyłu, ale teraz widzę że jednak BK jest w pewnych kręgach modny :-)

Prosta, czysta technologia. Łatwa obróbka, montaż instalacji i korekta ewentualnych pomyłek.

a mógłbyś napisać jaki dom (powierzchnia) i jakie koszty ogrzewania. Bo ja po 4 latach wróciłem do mojego projektu i zaczynam budowę, na początku się przestraszyłem że moja technologia z projektu jest do tyłu, ale teraz widzę że jednak BK jest w pewnych kręgach modny :-)

Co to znacy "w pewnych kręgach"?

Przy wyborze materiału nie kierowałem sie żadną modą.

Po wizytach na kilku budowach BK uznałem za dobry materiał a technologię za prostą i czystą.

Dom jest parterowy o powierzchni 110 m2.

Od końca stycznia 2005 do początku lutego 2006 na ogrzewanie gazem ziemnym (kocioł wiszący atmosferyczny) wydałem niecałe 2400 złotych przy utrzymywaniu temperatury wewnętrznej 21-22 st.C nawet przy mrozach poniżej -20 st.

Był to pierwszy sezon grzewczy a wentylacja domu dość intensywna.

Ceramika - a dokładnie Max. Tak jak u wielu osób chyba zadecydował walor psychiczny - cały dom jest "tradycyjny" - pełne deskowanie, dachówka ceramiczna. Jakoś psychicznie żle czułabym się w domu z bk, tak samo jak w kanadyjczyku.

Od pewnego czasu zastanawiam się, dlaczego - przeciez w góry idę w butach z goreteksu, odziana w polarek i goretex, a nie poczciwych skórzanych z Nowego Targu (pamiętacie? :D ), swetrze z owczej wełny i anoraku.....

Z tego co wiem, w ścianie 1W nie ma miejsca na poprawki. I nie tyczy to tylko BK.

ja14 - podłączam się, bardzo mi się podoba odpowiedź :D :D :D